Orta Kulak İltihabı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/03/10 00:07 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/25 14:29 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
İşitme organı kulağın zarıyla iç kulak arasındaki bölümünde görülen en­feksiyonlara orta kulak iltihabı denir. Orta kulak iltihabının akut ve kronik, yani tam olarak iyileşemeyip be­lirli aralıklarla yineleyen biçimleri var­dır.
Orta Kulak İltihabı Nedir?

Orta kulak iltihabı oldukça sancılı bir hastalıktır. Orta kulak boşluğunda görülen enfeksiyon gelişmesi sonucunda oluşur. Hastalıkta kulak çınlaması, kulakta keskin ağrı, yüksek ateş ve kulak akıntısı görülebilir. Tedavisi için uygun antibiyotik kullanılmalı ve kulak düzenli olarak temizlenmelidir. 

Orta Kulak İltihabı Nedir?

İşitme organı kulağın zarıyla iç kulak arasındaki bölümünde görülen en­feksiyonlara orta kulak iltihabı denir. Orta kulak iltihabının akut ve kronik, yani tam olarak iyileşemeyip be­lirli aralıklarla yineleyen biçimleri var­dır.

Akut orta kulak iltihabı genç yaşlarda sık görülen bir hastalıktır. Bebek ve çocuklar arasında da çok yaygın görülür.

Orta kulak iltihabı temelde östaki borusu yoluyla gelişir. Burun boşluğunu orta kulağa bağlayan östaki borusu bebeklerde, erişkinlerden daha kısa ve geniştir.

Bu nedenle de yu­tak arka duvarındaki geniz bademciği iltihabı gibi iltihaplanır, kolayca kulağa geçmesine yol açar. Erişkinlerde ise şiddetli soğuk alğında östaki borusu yoluyla orta kulak iltihabı gelişir.

Ender olarak da kulak zarını yır­tan yaralanmalardan sonra da orta kulak iltihabı gelişebilmektedir.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın tedavisi tercihen kulak burun boğaz uzmanlarının yapacağı otolojik muayene sonrası konulan teşhise göre şekillendirilmelidir.

Doktorlar kimi zaman kulak kültürü de isteyip mikrobiyolojik analizlere göre tedavi alternatiflerini kullanabilir.

Çoğunlukla antibiyotikler tedavide yer almaktadır.

İltihaplarda Neden Antibiyotik Kullanılır?

Diş, kulak veya diğer tüm ihtihaplı hastalıklarda öncelikli tedavi antibiyotik tedavisidir. Çünkü antibiyotik; en kuvvetli bakteriler olarak bilinen kapsüllü bakterilerin yok edilmesinde yegane çaredir. 

Kapsüllü bakteriler oldukça zararlıdır. Antibiyotik kullandığınız birkaç gün kapsüllerine saklanırlar ve etkilerini kaybederler kişinin ağrısı geçer. Kişi bu anda eğer kutuyu bitirmeyip antibiyotiği keserse, bakteri yeniden kapsülden çıkar ve yeniden iltihap yapar.

Bu sebeple doktorunuz aksini bildirmediği sürece antibiyotik kutunuzu bitirin ve asla hekimin önerisi dışında bilinçsiz antibiyotik kullanmayın.






 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
s************* :

merhabalar. kulak zarım yırtık olduğu için ameliat oldum 10 sene oldu. ameliyattan sonra kulak çınlanması başlaması normal midir ? bu kulak çınlaması kulak kireçlemesinden kaynaklı olabilir mi?


Cevap:

Kulak burun boğaz doktoruna başvurun buradan bu konuda bir şey söyleyemeyiz


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?