Oruç tutmak; manevi bir ibadet olarak kabul edilse de, maddi olarak vücuda sonsuz fayda sağlamaktadır. Orucun fiziki faydası, vücudun dinlenmesi ve enerjisini hastalıklı olan organları iyileştirmeye harcamasıdır. Hastalık değil sadece şifa sağladığı kaynak. Aynı zamanda sağlıklı organların kuvvetlenmesini de sağlar.
İşte bu sebeplerle oruç tutmak için ramazan ayı beklenmemeli, arada detoks yapmak için de oruç tutulmalıdır. Peki orucun organlara faydaları nelerdir?
Hücre; bütün vücuttaki organizasyonların gerçekleşmesi için gerekli olan canlının en küçük birimidir. Sağlıklı hücreler, vücudun tamamında işini iyi yapan işçiler gibidir. Yapılan faaliyetleri maksimum verimle gerçekleştirirler. Oruç ile dinlenmiş olan hücreler her zaman daha çalışkandırlar.
Kalp; ağır bir beslenmeden sonra, kalp 7 litre kanı hızlıca vücuda pompalar. Yemek yerken vücut sıcaklığının artmasının sebebi budur. Oruç tuttuğunuzda kalp bu tempoda çalışmak zorunda kalmaz ve daha rahat çalışır. Oruçtaki sabır hali işte bu yüzdendir. Ayrıca kalbin doğru ritimde kalmasını sağlar. Bu durumun sağlanması için kardiyolog size ilaç tavsiye ederken, oruçla bu işi ilaç kullanmadan halledebilirsiniz.
Böbrek; su ve besinlerin faydalı ve faydasız kısmının ayrılmasında görevli ve yararlı kısmın tekrar vücuda kazandırılması ile ilgili organdır. Oruç tutmak böbrekleri dinlendirir ve vazifesini daha iyi yapmasını sağlar. Bunun yanında oruç tutmak idrardaki sodyum miktarını artırdığından, böbrek taşı oluşumu da engellenmiş olur.
Karaciğer; zehirli maddeleri vücuttan uzaklaştıran organdır. Oruç tutulduğunda karaciğerdeki zehirli atıklar kolayca vücuttan uzaklaştırılır ve daha temiz karaciğer, daha genç bir görünüm elde edilir.
Mide; besinlerin sindirime uğradığı organdır ve beslenmede direkt olarak görev yapar. Oruç tutulduğunda midenin asit salgısı azaltılır ve rahatlama sağlanır. Gastrit hastaları özellikle oruçla büyük rahatlama yaşarlar.
Bağırsaklar; zararlı maddelerin diğer organlara temas etmeden dışarı atılmasını sağlayan organdır. Bu zararlı maddeler ince bağırsağın iç dokusu sayesinde, ince bağırsağın kendine de zarar vermeden vücuttan uzaklaşır. Şayet bu yüzeyde bir yaralanma veya lezyonlar olursa, oruç tutulduğu vakit hücreler enerjisini bu bölgenin iyileştirilmesine harcayacaktır.
İlik; kan hücrelerini uyaran yapıdır. Bu yapı; kan hücreleri yaparak kansızlığı engeller. Kan hücreleri yapılabilmesi için ise, açlıktan sinyal alır. Yani kanda besin miktarı azaldığında kemik iliği uyarılır ve kan yapımı başlar. Bu sayede oruç tutarak kansızlıkla mücadele edilebilir.