Plastik Cerrahi Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/09/22 10:08 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/13 12:02 •

Plastik cerrahi, estetik olarak veya sağlık gerekçesiyle vücut dokularının şekli üzerinde cerrahi yöntemle değişiklik yapan bölümdür.

Plastik Cerrahi Nedir?

Plastik cerrahi, estetik olarak veya sağlık gerekçesiyle vücut dokularının şekli üzerinde cerrahi yöntemle değişiklik yapan bölümdür. Oldukça zahmetli ve ciddi ameliyatlardır. Kişinin plastik cerrahiye başvurması için fiziksel veya psikolojik nedenleri olabilir.

Plastik Cerrahi Sadece Estetik Mi Yapar?

Plastik cerrahi bir tıp alanıdır. Her ne kadar bu alandaki uzmanlar estetisyen olarak anılsa da hayati pek çok girişimde de bulunurlar. Plastik cerrahlar özellikle kaza yaralanmalarında, doku kayıplarında ciddi onarımlar yaparak hastanın hayatına daha normal bir görüntü ile devam etmelerini sağlar. Geniş çerçeveden bakıldığında bu da bir estetiktir ancak anladığımız tarzda; mevcut özellikleri değiştirmek değil, es kaza oluşan durumda doku yırtıkları ve yaralanmalarını onarmaktır.

Plastik cerrahi daha çok estetik kaygılar için tercih edilen bir alandır. Cilt üzerinde meydana gelen, kişi tarafından istenmeyen hemen hemen her görüntü, estetik cerrahlar tarafından onarılabilir. Burun estetiği, eskiden beri en çok tercih edilen estetik alandır. Ancak estetik yapmak artık hayatın geneline yayılmış olmakla birlikte, estetik alanları da değişmeye başlamıştır. Mesela yanak ve çene dokusunu estetik yaptırmak da artık çok yaygın bir hal almaktadır. Alın genişletme, gıdı aldırma gibi operasyonlar da bunları takip eden diğer tercihlerdir.

Yine yüzde yapılan ancak diş hekimlerinin yaptığı bir estetik çeşiti daha vardır ki o da diş estetiğidir. Diş estetiği, dişlerin duruşunun düzeltilmesi, dişlerin boyutlarının değiştirilmesi, diş renginin açılması gibi alanları kapsar. Bu da yine insanın ifadesini değiştiren yapılardandır.

Estetik Yaptırmak Doğru mudur?

İnsanların kendi vücutlarında başkalarının söz sahibi olması doğru değildir ancak fikir beyan etmek her düşünürün hakkıdır. Estetikte de durum böyledir. Estetik yaptırmak kişinin kendi tercihidir. Bazen de toplumun bakış açısı için estetik yaptırılmak istenir. Ancak şöyle bir gerçek var ki; insan duruşu, gülüşü, mimikleri ve düşüceleriyle bir bütündür ve bu şekilde benliğin tamamı ortaya koyulur.

Bunlardan herhangi bir unsuru değiştirdiğinizde elbette kişilik değişmez, ancak sizi siz yapan ifadenizi, gülüşünüzü kaybetmeniz olasıdır. Bir de yapılan yeni ifadenin eskisinden daha çok tatmin edici olabilme durumu tamamen tesadüfidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?