PLT Değeri Düşüklüğünde Ortaya Çıkan Rahatsızlıklar

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/29 11:11 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

PLT , kandaki trombosit miktarını ifade etmektedir.PLT düşüklüğünde sağlık yönünden bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.

PLT Değeri Düşüklüğünde Ortaya Çıkan Rahatsızlıklar

PLT (trombosit) Nedir?

PLT, kandaki trombosit miktarını ifade etmektedir. Trombositler kanın en küçük elemanlarıdır. Kemik iliğinde üretilirler. Kanamanın durdurulmasında rol oynarlar. Yani kanın pıhtılaşma faktörünü belirlerler.
Kanama bölgelerinde birbirlerine yapışarak bir tıkaç oluştururlar.

PLT(trombosit) Normal Değeri Nedir? Testlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır. 

Normalde kanın 1 mm3’ünde 140.000-400.000 adet trombosit vardır.

PLT(trombosit) Düşüklüğü (trombostopeni) Nedir?

Trombosit sayısının 140.000/mm3’ün altında olmasına trombositopeni (trombosit düşüklüğü) denir.
Trombosit sayısı 100 000 ve altına indiği durumlarda ise hastaların daha sık aralıklarla kontrol, takip ve tedavilerinin sürdürülmesi gerekmektedir.
Test sonuçlarında plt yani tronbosit sayısı belirtilirken kimi zaman 000 atılarak, örneğin 220 000 yerine 220 olarak belirtilir. Trombosit sayısı 50.000/mm3 altına düşmedikçe genellikle bir belirti vermez.
50 000 in  altına indiğinde diş eti, burun kanamaları ortaya çıkabilir. Kadın hastalarda uzamış adet kanamaları görülebilir. Sayı daha da düştükçe deride nokta şeklinde veya geniş morartılar şeklinde kanamalar görülebilir.
PLT yani trombosit değeri düştüğünde, öncelikle bunun nereden kaynaklandığına dair ilave tahliller de yapılmalıdır. PLT düşüklüğü durumlarında bir Hematoloji Uzmanına başvurulmalıdır.
PLT değerini düşüklüğü  ciddi bir rahatsızlığınızın olduğunun göstermektedir.

PLT(trombosit) Düşüklüğü (trombostopeni) Nedenleri:

PLT düşüklüğü aşağıdaki durumlarda olabilir:

1. İdiyopatik Trombositopenik Purpura Hastalığı
2. Bazı lösemiler
3. Bazı anemiler (kansızlıklar) : aplastik ve pernisyöz anemi
4. Hipersplenizm
5. Trombotik trombositopenik purpura
6. Yüksek oranda yapılan kan nakilleri sonrası (Kan transfüzyonları sonrası)
7. Bazı enfeksiyonlar
8. Çeşitli nedenlerler  kemik iliğinin baskılanması


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n*********** :

Merhaba plt değerim 14 çıktı ve yaklaşık 1 haftadır sürekli denge kaybı yaşıyorum ilk olarak başımda bir uyuşma oluyor ve vucüdum uyuşmaya başlıyor sonrasıda bayılma fakat bilincim kapanmıyor sadece hareket ve tepki veremiyorum.


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun.PLT değeriniz oldukça düşük.Mutlaka bir üniversite hastanesinin hematoloji bölümünde takip ve tedavi olmalısınız.

Özellikle vücudunuz kanamalara karşı çok hassas.Bu düşüklüğün nedenine yönelik tedavi olmalısınız.

b**** :

mrh benim plt 60 olmuş hemotolojiye gittim önce karaciğer emzinlerin düşük ondan olabilir dedi gastrolojiye sevk etti orası baktı karaciğerimde büyüme var ama plt düşürmeye sebep değil dedi geri sevk eitti hemotolojiye, hemotoloji dedi hiç bir ilaç filan içme bir kaç ay izlemeye alacağız bakalım ne oluyor dedi. plt düşük doktorun dediği gibi bekleyeyimi yoksa başka doktoramı gideyim fikir verirmisiniz. iki aydırda ilaç almıyordum zaten


Cevap:

PLT düzeyi kayda değer oranda düşük.Hematoloji bölümünde takip edilmelisiniz.Bir üniversite hastanesinin hematoloji servisine başvurabilirsiniz.

?