Sperm Testi (Spermiogram) Nedir? Sperm Testi Normal Değerleri,Motilitesi ve Sperm Testi Sonucu Sorgulama

Yayın Tarihi : 2019/05/11 12:48 • Güncelleme Tarihi : 2020/02/05 11:50 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz

Sperm testi (spermiogram), genel sperm sağlığı için bir sperm örneğini kontrol etmektir. Süreç, doktorların bir kadının hamile kalmamasının altında yatan nedenini belirlemelerine yardımcı olabilir veya vazektomi sonucunu doğrulayabilir. Bu yazıda, sperm testi normal değerleri, sperm motilitesi ve sperm tetsi sonucu sorgulama konusunda detaylı bilgiler veriyoruz.

Sperm Testi (Spermiogram) Nedir? Sperm Testi Normal Değerleri,Motilitesi ve Sperm Testi Sonucu Sorgulama

Sperm sağlığının çeşitli belirteçleri için sperm analizi testleri, aşağıdakileri kontrol eder:

  • 1 mililitre (ml) menide sperm sayısı
  • spermin büyüklüğü ve şekli
  • spermin doğru hareket etme yeteneği

Sperm Testi Neden Yapılır?

Sperm testi, doktorun doğurganlık problemlerini teşhis etmesine yardımcı olabilir.

İnsanlar farklı nedenlerle sperm analizi yaptırabilir. Bazı bireyler veya çiftler hamile kalmada zorluk yaşıyorsa bir sperm analizi talep edecektir.

Hamile kalamayan çiftlerde, bazı tahminler, vakaların yüzde 40 ila 50'sinde bir erkek faktör olduğunu göstermektedir.

Erkeklerin yüzde 2'sine kadar spermleri ile ilgili sorunlar ortaya çıkıyor, aşağıdakilerden biri veya bir kombinasyonu:

  • meni numunesinde düşük sperm sayısı
  • motilite olarak bilinen zayıf sperm hareketi
  • morfoloji olarak bilinen anormal sperm boyutu ve şekli

İnsanlar bir vazektominin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için bir sperm analizi yaptırabilir. Vazektomi, doktorların kalıcı erkek sterilizasyonu için gerçekleştirdiği cerrahi bir prosedürdür.

Vazektomiyi takiben doktorlar tipik olarak menide sperm kalmamasını sağlamak için birkaç ay boyunca düzenli sperm analizleri önermektedir.

Bir Sperm Örneği Nasıl Elde Edilir?

Genellikle, doktor ofisinde, hastanın bir meni örneği vermesini isteyecektir.

Bir numuneyi toplamanın en yaygın yolu, bir kişinin mastürbasyon yapması ve steril bir bardağa boşalmasıdır. Doktor, bir kişinin bunu yapması için özel bir oda ayarlar.

Bazı durumlarda, hasta evde sperm örneğini toplayabilir. Doktor, hastanın cinsel aktivite sırasında sperm örneği toplamasına izin veren özel bir prezervatif verebilir.

Ya da ,doktor, hastanın evdeyken bir kaba boşalmasını önerebilir.

Evde bir örnek toplarken, insanlar oda sıcaklığında tutmayı ve toplandıktan sonra kısa bir zaman içinde laboratuvara getirmeyi hatırlamalıdır.

Numunenin kullanılabilir olduğundan emin olmak için, doktor hastadan aşağıdakileri isteyebilir:

  • testten birkaç gün önce ilişki veya mastürbasyon yapmaktan kaçının
  • Testten önceki 14 günden daha uzun süre boşalmakta kaçınmayın
  • sperm analizinden önce alkol, kafein ve esrar kullanmaktan kaçının
  • numuneyi toplarken kayganlaştırıcı kullanmayın
  • bir örnek vermeden önce, aldığınız herhangi bir ilacı veya bitkisel ilaçları doktora bildirin
  • hasta veya stresli olduğunuzda örnek vermeyin

Amerikan Klinik Kimya Derneği, tıp uzmanlarının 2 ila 3 hafta aralıklarla 2 veya daha fazla ayrı sperm analizi yapmalarını önermektedir.

Sperm profilleri günden güne değişebileceğinden, bu sonuçların ortalaması sperm sağlığının en doğru resmini verebilir.

Sperm Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Sperm analizinin sonuçları birkaç gün içinde hazır olmalıdır.

Sperm analizi, spermin sağlığını düşünürken çeşitli faktörlere bakar. Bu faktörleri ve sonuçlarını aşağıda tartışacağız.

Normal Sperm Sayısı veya Yoğunluğu

Sperm analizi, sperm sayısı, motilite veya şekil ile ilgili sorunları tanımlamaya yardımcı olabilir.

Sperm sayısı, 1 ml menide bulunan sperm sayısını ifade eder. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), normal bir sperm sayısının ml başına en az 15 milyon veya örnek başına en az 39 milyon sperm olduğunu söylemektedir.

Bundan daha az olması düşük sperm sayısını gösterir. Bazı araştırmalar, erkek kısırlık sorunlarının yüzde 90'ının anormal sperm sayılarından kaynaklandığını göstermektedir.

Evde sperm analizi kitleri genellikle sadece sperm sayısı için test edilir. Bu, erkek doğurganlığının sadece bir yönü olduğundan, insanların doktorlarını görmesi ve spermlerini etkileyen diğer faktörleri kontrol etmek için kapsamlı sperm analizi yapması önemlidir.

Normal Sperm Motilitesi (Hareketliliği)

Sperm hareketliliği, spermin verimli bir şekilde hareket edebilmesidir. Düşük motilite, spermin yumurtayı döllemek için dişi üreme sistemi boyunca hareket etme kapasitesini azaltabilir.

Tipik bir örnekte, spermin en az yüzde 50'si normal hareketliliği gösterecektir.

Normal Sperm Morfolojisi

Morfoloji, bireysel spermin boyutunu ve şeklini ifade eder. Normal spermlerin uzun kuyruğu ve oval başı vardır. Anormal boyutta veya şekilli spermler, yumurtaya ulaşmada, nüfuz etmede ve döllenmede zorluk çekebilir.

Normal meni, standart formda en az yüzde 4 sperm içerir.

Diğer Faktörler

Sperm sayısı, motilite ve morfoloji, erkek doğurganlığını değerlendirirken tıp uzmanlarının kontrol edeceği ana faktörlerden üçü olmasına rağmen, yalnızca bu faktörler yoktur.

Doktorların sperm analizi yaparken göz önünde bulundurduğu diğer faktörler şunlardır:

  • Örnek meni hacmi. Bu, hastanın numunesinde sağladığı meni miktarı anlamına gelir. Genellikle, bir numune en az yarım çay kaşığı kadardır. Bundan daha azı, spermin geçtiği damarlarda bir tıkanıklık olabileceğini gösterebilir.
  • Sıvılaşma. Meni normalde vücudu yoğun bir halde bırakır. Sıvılaşma süresi, meninin sıvı hale gelmesinin ne kadar sürdüğünü belirler. Sıvılaştırma veya yavaş yavaş sıvılaştırma başarısızlığı bir soruna işaret edebilir.
  • PH seviyesi. Çok yüksek (alkalin) veya çok düşük (asidik) bir pH'a sahip olmak, spermin sağlığını ve dişi üreme yolundan geçme kabiliyetini etkileyebilir.
  • Seminal fruktoz seviyeleri. Sperm içermeyen meni örnekleri düşük fruktoz seviyelerini gösterebilir. Bu, seminal bezlerin işleviyle ilgili bir sorun olduğunu göstermektedir.

Anormal Sperm Testi Sonuçlar Ne Anlama Gelir?

Doktor anormal sonuçların nedenini belirlemek için daha fazla test önerebilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), biraz anormal bir sperm analizinin, bir kişinin kalıcı olarak kısır olduğu anlamına gelmediğini söyler. Bunun yerine, doktorlar doğurganlık sorunlarına neden olan faktörlerin belirlenmesine yardımcı olmak için sonuçları bir araç olarak kullanabilirler.

Bir meni analizinden anormal sonuçlar alan kişiler genellikle kesin sorunu tanımlamaya yardımcı olmak için daha fazla teste tabi tutulurlar. Çoğu durumda, bir kişinin doğurganlık sorunları doğru tedavi ile çözülür.

Vazektomi Sonrası Meni Analizi

Bir vazektomi sonrasında, doktorlar hastanın menisini sperm olup olmadığını kontrol edecektir.

Meni örneği herhangi bir sperm içermiyorsa, insanlar prezervatifleri ve diğer doğum kontrol biçimlerini kullanmayı bırakabilir, çünkü hamilelik olası değildir.

Bununla birlikte, sperm hala mevcutsa, insanlar istenmeyen hamilelikleri önlemek için kontraseptif kullanmaya devam etmelidir. Meni artık sperm olmadığını gösterene kadar daha fazla sperm analizi testine ihtiyaç duyabilirler.

Sonuç

Bir sperm analizi, erkeklerin hamile kalma ile ilgili zorluk nedenlerini aramaya maruz kaldıkları ilk testlerden biridir. İnsanlar ayrıca bir vazektominin başarısını kontrol etmek için sperm analizine ihtiyaç duyarlar.

Eğer sperm analizi sonuçları anormal ise, doktor genellikle altta yatan nedeni bulmak ve tedavi planı için daha fazla test ister.

Birçok erkek kısırlık vakası yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar, cerrahi ve diğer müdahalelerle tedavi edilebilir. Bunlar başarısız olursa, bir doktor veya doğurganlık danışmanı, donör sperm veya evlat edinme gibi diğer seçenekleri keşfetmenize yardımcı olabilir.

 

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323736.php

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?