Boy Uzaması İçin Yüzün

Yayın Tarihi : 2017/06/07 10:32 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 12:28 •

Boy, bebeklik döneminden ergenliğin son dönemine kadar uzamaktadır. Bu yazımızda yüzmenin boy uzamasına faydasından söz edeceğiz.

Boy Uzaması İçin Yüzün

Boy, bebeklik döneminden ergenliğin son dönemine kadar uzamaktadır. Boy uzunluğunun büyük bir bölümü genetik olarak aktarılsa da; doğru duruş ve uygun sporla boy uzunluğu artırılabilir. Boy uzamasına destek olan en uygun sporlardan birisi yüzmektir. Yüzmek vücut kaslarınızı uzatacak ve vücudunuzu daha dik bir pozisyona sokacaktır. Düzenli olarak yüzdüğünüzde boyunuzun uzadığını fark edeceksiniz. 

Boy Nasıl Uzar

Boy uzama mekanizması tamamen biyolojiktir. Vücudun uzun kemikleri; yani kol ve bacak kemikleri, aynı zamanda parmak kemikleri; epifiz plakları adı verilen, uç kısımları ile sağlanır. Epifiz plakları dışarıdan ne kadar uzanma desteği alırsa, o kadar boyuna uzama gerçekleştirir ve kişinin boyu uzamış olur.

Bu plaklar ergenliğe kadar, kıkırdak yapıdadır bu sayede boyut değiştirebilir ve uzamayı sağlar. Ancak ergenlikten itibaren plaklar sertleşir ve kemik şeklini alır. Kemikleştikten sonra artık boyun uzaması mümkün değildir. Bu sebeple yüzme ile boy uzatma işlemi de, ergenliğini tamamlamış kişilerde bir işe yaramayacaktır.

Yüzme Nasıl Boy Uzatır?

Boy uzatmada en önemli unsur, epifiz plaklarını uzatmaktır. Bu sebeple kişinin asılması, esnemesi, sıçraması, uzanması gibi hareketler bu plakları harekete geçirir ve uzama sağlanır. Basketbol oynayanların uzun olması da bu temele dayanır.

Yüzmede de kollar daima daha ileriye uzatılır, bacaklar düz bir şekilde geriye uzatılır ve gerilir. İşte bu sayede uzun kemiklerin uç kısımları gergin ve hareketli kalır. Yani vücut artık uzama eğilimini gerçekleştirmiş olur.

Ayrıca yüzme sırasında vücuttaki pek çok kas aktif haldedir. Bu da yüzmenin sadece boy uzatmadığı, ayrıca potansiyel olarak da vücudun daha güçlü ve sağlam olmasını sağladığını kanıtlar.

Yüzme ile boy uzaması için haftada en az 2 gün yüzmeye teşvik edilmelidir. Nadir yapılan spor boy uzamasına katkıda bulunamaz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?