Peynir Hastalığı Olarak Bilinen Bruselloz Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/02 18:13 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/02 18:13 •
Halk arasında Peynir Hastalığı olarak bilinen Bruselloz Hastalığının görülme riski, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında daha yüksektir
Peynir Hastalığı Olarak Bilinen Bruselloz Hastalığı Nedir?

Halk arasında Peynir Hastalığı olarak bilinen Bruselloz Hastalığının görülme riski, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında daha yüksektir.
Bruselloz, hayvanlardan insanlara bulaşan ve gelişmekte olan ülkelerde hala yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır.
Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastalığın özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi evcil hayvanları etkilediğini ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle indirekt yollarla bulaşmaktadır.
Hasta hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında brusella bakterisinin bulunduğunu ve taze peynir, krema, tereyağ ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla insanlara bulaşabilmektedir.
Yapılma şekilleri nedeniyle peyniri ve yoğurt ile bulaşma riskinin düşüktür, et ürünlerinin de nadiren enfeksiyon kaynağıdır. Ancak az pişmiş dalak ve karaciğerin hastalığın bulaşmasına yol açabilmektedir. Belirti ve bulgularının özgül olmaması nedeniyle brusellozun pek çok hastalıkla karışabildiğini ve hastalık sırasında vücutta beyin, kalp, omurga, karaciğer gibi organlar tutulabilmektedir.
Başlangıç sessiz veya gürültülü olabilir. Bulaşan hastalarda 2-4 hafta içerisinde şikayetler başlar. Hastaların çoğunda ateş,terleme, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ağrısı vardır. Eklem ağrıları sıklıkla izlenir. Bazı hastalar ağızlarında garip tattan yakınırlar. Depresyon izlenebilir.Tedavi için mutlaka bruselloza özel laboratuvar testleri yapılmalıdır.
Hayvanlar için aşısı bulunmakta, ancak insanlarda kullanılacak aşı henüz bulunmamaktadır. İnsanlara brusellozun bulaşmasının önlenmesi için, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilerek kullanılması veya sütlerin iyi kaynatıldıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir. Toplumda çiğ süt tüketilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?