Doğum Kontrol Hapları Adet Düzensizliği Yapabilir
Kadın vücudunda, yumurtalıklarda gelişen yumurta hücresinin olgunlaşmasını baskılayan doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanılıp bırakılması sonrasında kişide adet düzensizliğinin yaşanması oldukça sık rastlanan bir durumdur
Kadın vücudunda, yumurtalıklarda gelişen yumurta hücresinin olgunlaşmasını baskılayan doğum kontrol haplarının; uzun süreli kullanılıp bırakılması sonrasında kişide adet düzensizliğinin yaşanması oldukça sık rastlanan bir durumdur. Doğum kontrol hapı sonrası, adet kanamasının düzene girmesi ortalama altı aylık bir süreç gerektirebilir.
Doğum Kontrol Hapı Neden Kullanılır?
Kadınlarda üreme mekanizması, hormonlar kontrolünde ve yumurtalıkların faaliyetine bağlı olarak gerçekleşir. Bu sebeple; eğer bir fonksiyon değiştirilecek ise, bu hormonların kontrolüyle yapılır. Doğum kontrol haplarının da mantığı budur. Yani hormonları kontrol altına alarak; aslında yumurtalıkları düzenleme işlemidir.
Yumurtalıklar düzenli çalışmadığında, istenmeyen gebelikler meydana gelebilir, hormonal bozukluklardan dolayı istenmeyen hastalıklar görülebilir. İşte bu sebeplerle hormonları kontrol altına almak, aslında tüm sistemleri kontrol altına almak demektir.
Doğum kontrol hapları, sadece gebelik planlarını erteleyenler, gebelik istemeyenler için değil; yumurtalıklarında hormonal bozukluklar olan kişiler için de kullanılır. Yani; doğum kontrol hapı kullanabilmek için aktif cinsel hayatı olmak veya evli olmak şart değildir. Adet düzenlemek ve hormonal bozuklukları da engellemek adına kullanılabilir.
Adet düzenini, doğum kontrol hapı ile sağlamaya alışmış vücut, doğum kontrol hapını bıraktığında bir süre bu duruma alışamaya bilir ve adet düzensizlikleri yeniden meydana gelebilir. Bu durumda bir anormallik yoktur ve her hangi bir müdahale de gerektirmez.
Doğum Kontrol Hapı Neden Bırakılır?
Doğum kontrol hapına neden başladığınız, bırakma sebebini belirler aslında. Bekar kızların doğum kontrol haplarını kullanma sebepleri yaygın olarak; adet düzenlemedir. Erkeklerde ikincil eşeysel özellikler, sakal ve bıyık çıkması iken, kızlarda tüylenme beklenmez. Ancak hormonal bozukluklardan dolayı yüz bölgesinde tüylenmelerin meydana gelmesi gibi durumlar, hormonal bozuklukların işaretidir ve doğum kontrol hapı ile tedavi edilir. Ancak tedavi neticelendiğinde doktor kontrolünde bu ilaçlar bırakılmalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.