Allerjik Rhinit (Saman Nezlesi) ve Tahlilleri

Yayın Tarihi : 2018/03/22 22:05 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/23 06:36 •

Alerjik rhinit, akan ve kaşınan burun ve göz, hapşırma, öksürük, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıyla birlikte seyreden bir hastalıktır.

Allerjik Rhinit (Saman Nezlesi) ve Tahlilleri

Alerjik rhinit, akan ve kaşınan burun ve göz, hapşırma, öksürük, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıyla birlikte seyreden bir hastalıktır. Rhinit, aynı zamanda burun iltihabına verilen addır. 

Her yıl yeryüzünde milyonlarca kişi bu hastalık nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar yaşamaktadır. Kimileri hastalığı hafif atlatırken kimileri için ise hastalık çok daha ağır geçmekte ve yaşam kalitesini bozmaktadır. Alerjik rhinit tanısı koymak çok önemlidir. Ne yazık ki bir çok alerjik rinitli hasta sinüzit hastalığı ile karıştırılıp gereksiz yere antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Alerjik rinit tanısını en doğru şekilde hastanın şikayetlerini dinleyen ve muayenesini yapan bir kulak burun boğaz uzmanı koymalıdır. Alerjik rinit tanısının koyulmasında kimi zaman doktorlar bir takım tahlillere ihtiyaç duyabilir.

Alerjik Rhinit Tanısında Kullanılan Tahliller Nelerdir?

Tam kan sayımında kanda eosinofil oranının yüksek olması bu konuda yol göstericidir. Alerjik rhinit tanısında bir takım spesifik alerji testleri de tercih edilebilir. Bu testler kan veya ciltte yapılan araştırmalar esasına dayanmaktadır. Kan testinde enfeksiyon değerlerinin düşük olması, alerji kaynağınıortaya koyar.

Cilt üzerinde de duyarlılık testleri yapılır. Alerji yapması muhtemel maddelerin örnekleri cilde sürülür ve şişme, kızarıklık olup olmadığı kontrol edilir. Hangi maddenin kullanım alanında şişkinlik ve kızarıklık varsa, o maddeye karşı alerji olduğu ortaya koyulur.

Nazal smear testi de doktorlarca alerjik rhinit tanısında sıklıkla tercih edilen testlerden biridir. Bu testte burun kanalından alınan bir sürüntü örneği; incelenir. Bu inceleme neticesinde hastalığa etken bir bakteri görülmemesi, alerji kaynaklı rahatsızlık olduğunu ortaya koyar.

Alerjik Rhinit Tedavisi Nasıldır?

Allerjik rhinit tedavisinde bir çok ilaçtan yararlanılmaktadır ve doktorunuz bunlar arasından size en uygun olanını seçecektir. Bunlar arasında antihistaminikler, dekonjestanlar, kromolin ve kortizonlu ilaçlar, tuz içeren buruna çekilen sıvılar ve burun spreyleri vardır. Ayrıca bol sıvı tüketmek, sürekli ağız burun yıkamak rahatlatıcı unsurlardır.

En çok görülen alerjiler; ev tozu, evcil hayvan, bahar alerjisidir. Özellikle toplum olarak bağışıklığın zayıflaması, beslenmenin ve aktivitenin daha da zayıfladığı bilinerek bu tür sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca hava kalitesinin zayıf olması, oksijen kaynaklarının hızla tüketilmesi ve zararlı gazların atmosfere salınması en büyük hastalık kaynaklarıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?