Protrombin Zamanı Testi (PTZ) (PT) Nedir? Protrombin Zamanı (PT,PTZ) Yüksekliği

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 04.02.2020 02:37 | Yazar: Dr. Cem Argun
Protrombin zamanı sıkça istenen bir koagulasyon testidir Hematoloji laboratuvarlarında otomatik cihazlar aracılığı ile yapılmaktadır. Protrombin zamanı testi kısaca PTZ veya PT olarak tıp dilinde adlandırılır. Protrombin zamanı testi yüksekliği de sıklıkla merak edilen kan tahlilleri arasındadır. Bu yazımızda protrombin zamanı testi ve protrombin zamnı yüksekliği ile ilgili aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.
Protrombin Zamanı Testi (PTZ) (PT) Nedir? Protrombin Zamanı (PT,PTZ) Yüksekliği
A

Protrombin Zamanı (PTZ, PT) Testi Nedir?

Protrombin zamanı sıkça istenen bir koagulasyon testidir. Hematoloji laboratuvarlarında yapılır. Test öncesi alınan kan numunesi toplar damardan elde edilen (venöz kan) kan örneğinin mavi kapaklı sitratlı tüplere koyularak laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda ise otomatik cihazlar aracılığı ile test yapılmaktadır.
Protrombin zamanı testi doktorlarca ameliyat öncesi istendiği gibi genel olarak kanın pıhtılaşmasını sağlayan sistemlerde oluşan bozuklukları araştırmaya yarayan bir testtir. S
Protrombin zamanı testi,hekimler ve hastalar arasında farklı kısaltmalarla da adlandırılmaktadır.
PTZ ve PT olarak da bilinmektedir.Burada en sık kullanılan kısaltması olan PTZ ismiyle anlatılacaktır.

Protrombin Zamanı (PTZ, PT) Testini Doktorlar Neden İster?

PTZ karaciğerin fonksiyonel gücünü, rezervini gösteren en iyi testlerden birisidir. karaciğer bir çok koagulasyon(pıhtılaşma) faktörünün yapım yeridir. Özellikler faktör, 2,7,9 ve 10 bu pıhtılaşma sistemi faktörlerine örnektir.
Karaciğer bozuk ve bunları yapamıyorsa, pıhtılaşma sorunu olur. Kanamaya eğilim oluşur.Bu da önemli sağlık sorunlarına yol açar.
Son yıllarda PTZ, testi bir diğer pıhtılaşma testi olan INR değeriyle de birlikte değerlendirilmektedir.
PTZ, pıhtılaşma bozukluklarının araştırılmasında, pıhtılaşma mekanizmasındaki ekstrensek sistem ve genel yoldaki yeterliliği değerlendirmek için kullanılır

Protrombin Zamanı (PTZ, PT) Testi Normal Değerleri Nedir?

PTZ Normal Değerleri:10 – 14 sn'dir  Kritik Değer (panik değer ) ise 20 saniyedir.Bu tür bir yükseklik durumunda en kısa sürede hastayı takip eden doktor sonuç hakkında bilgilendirilmelidir.

INR sonuçlarına göre değerlendirme ise aşağıda verilmiştir:

Antikoagulan ilaç kullananlarda (Coumadin) (Kumadin) aşağıdaki INR sonuçlarına göre tedavi dozu planlanır.
Kumadin kullanmak için uygun INR değerleri aşağıda belirtilmiştir.

  • Derin ven trombozu profilaksisi 1.5-2.0
  • Ortopedik Cerrahi 2.0-3.0
  • Derin ven trombozu 2.0-3.0
  • Atrial fibrilasyon daki hastalarda emboliden korunma 2.0-3.0
  • Pulmoner embolism 3.0-4.0
  • Prostetik kapak profilaksisi 2.5-3.5

Protrombin Zamanı Testi  değerinin yüksek çıktığı durumlar ise aşağıda bilgilerinize sunulmuştur:

Protrombin Zamanı (PTZ, PT) Testi Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?

  • Siroz,
  • Hepatit,
  • Vitamin K eksikliği,
  • Salisilat intoksikasyonu,
  • Safra kanalı tıkanıklıkları,
  • Kumadin Tedavisi,
  • Yaygın Damar İçi Pıhtılaşma (DIC)
  • Masif kan transfüzyonu,
  • Herediter faktör eksikliği.

APTT testi de Protrombin zamanı testi ile birlikte sıklıkla istenen hematoloji ve koagulasyon tetslerinden biridir. Bu test ile ilgili de bilgi almak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

APTT Testi Nedir? Hangi durumlarda istenir ve nasıl yorumlanır?

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

faruk | 26.02.2020 03:29

15 yaşında erkek herhangi bir kronik rahatsızlığı ve pıhtılaşma ile ilgili bir sıkıntıda yok sonuçlar nasıl bi problem görünüyormu acaba referans aralığın PTZ-%t 60ttt70 - 120n* PTZ- sect 19.3ttsnt11,5 - 15,5

Tahlil.Com | 27.02.2020 01:38
PTZ değerleri yüksek.Kanama ve pıhtılaşma sistemini ilgilendiren bir problem olabilir.Hematoloji bölümüne başvurunuz.
oya-gokcen | 19.07.2018 04:50

Merhaba anneme kalp pili takildi inr degeri 2 ile 3 arasinda olmali bugun ölçüldü 3.13 cikti. PT degeri 38 sn sonuclar nasil sizce

Tahlil.Com | 22.07.2018 11:21
INR değeri yüksek çıkmış.Bu durumda doktorunuz annenizin ağıdan aldığı antikoagulan ilaçların dozunda değiliklik yapabilir.
babaozan33 | 21.04.2015 04:20

PTZsn 143.
PTZ% 64.4
PTZ INR 1.23
APTT(SEC) 32.3
BU DEĞERLER NEYİ İFADE ETMEKTE YANLIZ COCUK 12 YAŞINDA

Tahlil.Com | 21.04.2015 11:07

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



sarekarli | 11.12.2014 12:10

Protrombin zamanı L 10.6
Protrombin aktivitesi H 163
INR L 0.77
Bu değerler neyi ifade etmektedir ?

Tahlil.Com | 12.12.2014 09:19

PTZ ve INR değeriniz düşük.Bunun farklı nedenleri olabilir.Antikoagulan bir tedavi alıp almadığınızı belirtmemişsiniz.Varsa bir hastalığınız buna dairde bilgiyok.Olası INR düşüklüğü nedenleri aşağıda belirtilmiştir.

1. K vitamininden zengin beslenme alışkanlığı
2.Kan yağlarının yüksekliği
3.Coumadin isimli anti koagulan ilaca vücudun direnç kazanması
4.Vücutta ödem varlığı
5.Hipotiroidi hastalığı

deniz_08_1992 | 28.10.2014 02:16

merhaba hocam 36 haftalık gebeyim dün yaptırdıgım tahlillerde APTT 24,7 saniye N (20-40) PT.859 saniye L(10-15) INR.0592 saniye L(0.8-1.25) çıktı doktorum burda olmadığı için tahlillerimi gösteremedim önemli bi sorun olup olmadığını söylerseniz sevinirim şimdiden teşekkürler kolay gelsin ...

Tahlil.Com | 01.11.2014 05:43
Sorun görünmüyor..
dilanbasaran | 30.01.2014 11:48

Merhaba Hocam, yaptırdığım tahlilde PTZ değeri 25.7 ve INR değeri 2.31 çıkmış normal değer ise PTZ:11-15 ve INR:0.8-1.2 yazılı... yüksek çıktığını göstermi ama bu ne demek? ne yapmam gerek? bu hangi hastalıkla ilgilidir? şimdiden teşekkürler. kolay gelsin.

Tahlil.Com | 31.01.2014 10:43
 PTZ karaciğerin fonksiyonel gücünü , rezervini gösteren en iyi testlerden birisidir. karaciğer bir çok koagulasyon(pıhtılaşma) faktörünün yapım yeridir. Özellikler faktör, 2,7,9 ve 10 bu pıhtılaşma sistemi faktörlerine örnektir.Karaciğer bozuk ve bunları yapamıyorsa, pıhtılaşma sorunu olur. Kanamaya eğilim oluşur.Bu da önemli sağlık sorunlarına yol açar.

Son yıllarda PTZ, INR değeriyle de birlikte değerlendirilmektedir.PTZ,pıhtılaşma mekanizmasındaki ekstrensek sistem ve genel yoldaki yeterliliği değerlendirmek için kullanılır

PTZ Normal Değerleri:10 – 14 sn Kritik Değer:20 saniye INR sonuçlarına göre değerlendirme ise aşağıda verilmiştir.

Antikoagulan ilaç kullananlarda (Coumadin) (Kumadin) aşağıdaki INR sonuçlarına göre tedavi dozu planlanır.
Kumadin kullanmak için uygun INR değerleri

* Derin ven trombozu profilaksisi 1.5-2.0
* Ortopedik Cerrahi 2.0-3.0
* Derin ven trombozu 2.0-3.0
* Atrial fibrilasyon daki hastalarda emboliden korunma 2.0-3.0
* Pulmoner embolism 3.0-4.0
* Prostetik kapak profilaksisi 2.5-3.5

PTZ değerinin yüksek çıktığı durumlar ise aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

-Siroz,
-Hepatit,
-Vitamin K eksikliği,
-Salisilat intoksikasyonu,
-Safra kanalı tıkanıklıkları,
-Kumadin Tedavisi,
-Yaygın Damar İçi Pıhtılaşma (DIC)
-Masif kan transfüzyonu,
-Herediter faktör eksikliği.
serdarss123 | 15.12.2013 08:18

piyasada ptz ınr cihazları satılıyor. bizde sürekli hastanede bu testi yaptırmak yerine bu cihazdan alıp sonuçlarını doktorumuzla paylaşmayı düşünüyoruz. acaba cihaz düzgün sonuçlar veriyor mudur güvenebilir miyiz yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler.

Tahlil.Com | 15.12.2013 08:26
Bu tür cihazların kalibrasyonları doğru olmayabilir. PTZ testi oldukça dikkatli çalışılması gereken bir test olduğundan ve hastalığınızla ilgili bir bilgiimiz olmadığından bu durumda sizi takip eden doktorla bu konuyu görüşmeniz daha doğru olacaktır.
| 17.09.2011 04:20

kardeşimde APTT 43.1 çıktı bu sorun nelere sebep olabilir tedavisi varmı ne yapmalıyım???

| 30.06.2011 04:20

Annem kumadin tedavisi görüyor. Kalp kapakçığında (sağ) sorun vardı. Ancak bacak ve göğsünde morluklar oldu. Acile götürdük PTZ INR ölçümlerinin yüksek olduğu söyledi dozaj azaltıldı. Benim sorum bu annemi nasıl etkiler, yan etkilerini tehlike oluşturur mu? Nasıl bir tedbir almalıyız? Teşekkürler,

Tahlil.Com | 30.06.2011 06:17
Belirli aralıklarla INR ölçülmesi yeterli şu aşamada
| 24.02.2011 08:57

stent takılı ve kan sulandırıcı kullanan hastanın pt si hakkında hemogram fikir verir mi?

Tahlil.Com | 24.02.2011 11:10
Hemogram testi kan sayımıdır.PT ise pıhtılaşma sisteminin iyi çalışıp çalışmadığı hakknıda fikir verir.Bu iki test farklı amaçlarla çalışılmaktadırlar ve birbirlerinin yerini tutmazlar.
DAHA FAZLA GÖSTER
Hormon Testleri Nedir?
Hormon testleri ile ilgili sitemize gelen sorular üzerine, Tahlil
Bayan ve Erkekte Testesteron Testinin Normal Değeri
Testesteron gerek bayanlarda gerekse erkeklerde sık olarak istenen bir hormon tahlilidir
RBC yüksekliği nedir? RBC yüksekliği neden olur?
RBC yüksekliği alyuvarların sayısında yükseklik anlamına gelir
Kanser Tanısı ve Takibinde Kullanılan Tahliller
Kanser tanısı ve takibinde kullanılan tahliller hastanın cinsiyeti,yaşı ve kanserin türüne göre farklılıklar gösterir
Tüp Bebek Öncesi Yapılması Gereken Testler
Bebek sahibi olamayan çiftler için tüp bebek imkanı önemli bir umuttur
Halk Arasında Sarılık Diye Bilinen Bilirubin Yüksekliği
Kanda bilirubin düzeyleri yükseldiğinde halk arasında sarılık denilen durum oluşmakta ve nedeni belirlemek için ileri testlere gerek duyulmaktadır
YORK Testi'nin Yeni Bir Avantajı: İnflamasyon (Yangı) Kontrolü
İnflamasyon (yangı) günümüzün en büyük sağlık problemlerinden biridir ve tıbbın hemen her branşını yakından ilgilendirmektedir
Doktorların En Sık İstediği Kan Tahlilleri Nelerdir?
Tıp uygulamalarında ve tanı amaçlı bir çok kan tahlili istenmektedir
PSA Testi ile Prostat Kanserinde Erken Teşhis
PSA testi prostat kanserinde erken tanısında kullanılan bir tahlil yöntemidir
Vitamin B 12 Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?
Kanda vitamin B 12 yüksekliği tek başına bir hastalık tanısı için yeterli değildir
Tiroid Hastalıklarında Kullanılan Anti peroksidaz testi nedir?
Otoimmün tiroid bezi hastalıklarının tanısında kullanılan bir testtir
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com