Ramazanda Sağlık Ve Rahatlığın Yolu;Bilinçli Beslenme

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 21:00 •
    Ramazan ayını yaşadığımız bugünlerde, çeşit çeşit diyet önerileri, ramazanda tüketilmesi gereken altın yiyecekler, aman dikkat tablosunda yer alan yiyecekler, görsel ve yazılı basında bir gelenek halinde verilmeye başlanır
Ramazanda Sağlık Ve Rahatlığın Yolu;Bilinçli Beslenme

    Ramazan ayını yaşadığımız bugünlerde, çeşit çeşit diyet önerileri, ramazanda tüketilmesi gereken altın yiyecekler, aman dikkat tablosunda yer alan yiyecekler, görsel ve yazılı basında bir gelenek halinde verilmeye başlanır. Az miktarda besin tüketmeye çalışın, yağlı ve kızartılmış yemeklerden uzak durun, sebze tüketimini arttırın, bol sıvı gıdalar tüketin tarzında birçok öneri ile karşılaşırız. Evet, bu öneriler genel olarak doğrudur fakat kişiye özgü değildir. Yani bu önerilere uysanız da sizin ramazan boyunca şişkinlik, gaz, hazımsızlık tarzında şikâyetleriniz geçmeyebilir. Vücudunuzda bu şikayetleri oluşturan bazı yiyecekler olabilir? Sindirim sisteminizdeki şikayetlerinizin devam etmesi, bu sorunun genel önerilerle değil, sorunun kaynağına inilerek çözülmesini gerekli kılmaktadır. Size hangi besinlerin dokunduğu, gaz-şişkinlik yaptığını bulmanız ve bunları beslenmenizden çıkartmanız ile şikâyetleriniz geçecektir.  

    Rahat bir ramazan için size dokunan gıdaları tüketmeyin! İftarda yaşanan en büyük problem; gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide yanması şikayetleridir. Tabii ki yediğimiz besinlerin hafif, az yağlı olması da şikâyetlerinizi azaltmaya yardımcıdır fakat bu tür önlemler rahat bir ramazan geçirmenize yetmeyecektir. Şikâyetlerinizi oluşturan temel sebebi bulmanız gerekmektedir. Burada kilit nokta sizin vücudunuza dokunan, sizin vücudunuzun sindiremediği besinleri tüketmeye devam ettiğiniz sürece şikâyetleriniz azalmayacağı gerçeğidir. Çok sağlıklı olarak düşündüğümüz besinleri vücudunuz sindiremiyor olabilir. Buna tıp dilinde besin intoleransı denir. Eğer siz sindiremediğiniz besinleri tüketirseniz, vücudunuz tepki verecektir ve yemekten sonra dayanılmaz gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemleri yaşayacaksınız. 

  Size dokunan gıdaların tespiti artık zor değil, besin intoleransı testi olan York Testi yapılarak şişkinlik, gaz, hazımsızlık, kabızlık gibi bir çok şikâyetin nedeni olan gıda intoleransı tespit edilebilmektedir. Parmak ucundan alınan birkaç damla kan örneği ile ramazan döneminde mutlaka York Testi yaptırın ve sonuçlarına göre iftar ve sahurda size uygun besinlerden tüketin.

    Örneğin Ramazan döneminde başvuruda bulunan bir danışanım iftarda kendini çok yorgun, bitkin hissettiğini ve ciddi gaz problemleri yaşadığını belirtmişti. Yaptırmış olduğu York Testi sonuçlarını aldığımızda kendisinin buğday, şeftali, havuç, inek sütüne karşı intoleransı olduğunu gördük ve buna göre bir beslenme programı düzenledik, İftarda kendisine Yorktest sonuçlarına göre örnek bir mönü hazırladık:   

  1 kase çorba (yoğurt ile terbiye edilmemiş) 120 gr et 4 kaşık sebze yemeği 2 dilim çavdar ekmek Salata (havuçsuz) 3 tane kayısı Ramazan sonunda danışanımla tekrar konuştuğumda hayatında geçirdiği en rahat ramazan olduğunu, gaz ve şişkinlik problemlerinin kalmadığını ve iftardan sonra artık uyumak istemediğini belirtmiştir. Siz de ramazan döneminde bu tip sorunlar yaşıyorsanız kişisel olarak sindiremediğiniz besinleri belirleyerek ve size dokunan bu gıdaları beslenmenizden çıkartarak rahat ve sağlıklı bir ramazan geçirebilirsiniz. Sağlıklı Ramazanlar dilerim.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

benim annem bir türlü zayıflayamıyor boyu 159 kilosu 78 midesinde de sorun var mide asidi var sizce ne gibi bi diyet uygulamalı lütfen yardım edin


Cevap:

Bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızı öneririm

?