RBC Ne Anlama Gelmektedir?
RBC; kan sayım testi parametrelerinden biridir. Temel olarak hematoloji hastalıklarının tanı, takip ve tedavisi sürecinde doktorlar tarafından sıklıkla istenir.
RBC, İngilizce red blood cell yani kırmızı kan hücresi olarak bilinen kanın şekilli elemanının kısaltmasıdır. Eritrosit veya alyuvar olarak da bilinir.
RBC, tam kan sayımı yani hemogram testinde yer alan önemli parametrelerden biridir.
RBC nin Vücuttaki Görevi Nedir?
RBC; kanda oksijen ve karbondioksit alışverişini sağlayan kan hücresidir. Yani kanın gaz değişiminde görevlidir. Nefes alıp verme mekanizması ile birlikte çalışır. Alınan nefesle birlikte havadaki oksijeni kanla taşırken, vücutta üretilen karbondioksiti de dış ortama aktarır.
İçerdiği demir vitamini sayesinde kırmızı renktedir.
RBC nin Normal Değerleri Nedir?
Pek çok tahlilde olduğu gibi, RBC tahlilinde de kişinin ilgili pek çok durumu değerlendirmede önemlidir. Yani RBC değeri kişinin; yaşına, cinsiyetine, gebelik durumuna göre değişebilir
Yenidoğan bebeklerde normal kabul edilen RBC değeri; 1 mikro litrede 4,8 – 7,2 milyon
Çocuklarda normal kabul edilen RBC değeri; 1 mikro litrede 4,6 – 4,8 milyon
Kadınlarda normal kabul edilen RBC değeri; 1 mikro litrede 4,2 – 5,4 milyon
Erkeklerde normal kabul edilen RBC değeri; 1 mikro litrede 4,7 – 6,1 milyon
Gebelikte normal kabul edilen RBC değeri;
İlk 3 aylık dönemde 1 mikro litrede 3,42 – 4,55 milyon
3 – 6 aylık dönemde 1 mikro litrede 2,81 – 4,49 milyon
6 – 9 aylık dönemde 1 mikro litrede 2,72 – 4,43 milyon
Testlerin Normal Değeri Nasıl ve Neye Göre Belirlenir?
Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.
Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. Erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. Mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır.
Bebeklerde ise durum daha farklıdır; bebekler en hızlı büyümenin olduğu dönemdedir ancak vücut olarak küçüktürler dolayısıyla ihtiyaç miktarları yetişkinlerle neredeyse kıyaslanamayacak kadar farklıdır.
RBC Yüksekliğine Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?
Kalp ve damar hastalıkları
Böbrek rahatsızlıkları,
Protein artırıcı katkı maddeleri,
Hemoglobinopati,
Sigara ve doping,
Uyku apnesi,
Kemik iliği hastalıkları.
RBC Düşüklüğüne Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?
Anemi,
Kemik iliği yetmezliği,
Tiroit bozuklukları,
Epilepsi,
Böbrek hastalıkları,
Lösemi,
Gebelik,
Yetersiz beslenme,
Kanser tedavisi ilaçları,
Kanama ve yetersiz beslenme.
RBC hakkında Tahlil.com'da yayınlanmış yazılar, sorulmuş soru ve cevapları ise aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz.
RBC Hakkında Aradığınız Tüm Bilgiler
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
******* ******* : benim rbc 10,5 bu normal midir sizce neden olabilir? Cevap: Yüksek çıkmış.Kan tahlilinde çıktı ise,bir hematoloji uzmanına başvurun |
******* ******* : RUTİN İDRAR ANALİZİDANSİTE 1.020 1.015-1.030PH 5 5.0-8.0GLUKOZ NORMAL NEGATİF-PROTEİN NEGATİF NEGATİF-BİLİRUBİN NEGATİF NEGATİF-ÜROBİLİNOJEN NORMAL NORMAL-KETON NEGATİF NEGATİF-NİTRİT NEGATİF NEGATİF-ASKORBİK ASİT NEGATİF NEGATİF-NEGATİFERİTROSİT 12 /HPF <4LÖKOSİT 7 /HPF <4KRİSTAL NEGATİF NEGATİF-NEGATİFBAKTERİ NEGATİF NEGATİF-NEGATİF Cevap: normal |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.