Roaccutane Yan Etkileri Nelerdir?
Roaccutane çoğunlukla gençlerin kullandığı güçlü bir sivilce (akne ) ilacıdır. Bu ilacı yazmak için Dermatoloji (cildiye) doktorları yetkilidir.Bu ilacı kullanmadan önce doktorlar hastalarından ilacın yan etkilerinin belirtildiği bir formu imzalayıp onaylamasını ister. Bunun sebebi ise Roaccutane ilacının olası yan etkilerinin hasta tarafından bilinip buna göre yan etkiler yönünden farkındalığın sağlanmasıdır. Bu yazımızda Roaccutane yan etkileri ve potansiyel zararları konusunda sizleri bilgilendirmeyi hedefliyoruz.
Roaccutane Nedir?
Roaccutane izotretinoin adı verilen bir madde içeren bir ilaçtır.İzotretinoin vitamin A ile ilişkili ve retinoidler olarak da bilinen bir grup içinde yer alır.Roaccutane ilacının piyasada satılan bazı eş değerleri de vardır. Bu ilaçlar da Roaccutane ile eşdeğer olması sebebiyle aynı yan etkilere sahiptir. Piyada bulunan Roaccutane, eşdeğerleri ise Zoretanin ve Aknetrend isimli ilaçlardır.
Çoğunlukla gençlerin kullandığı güçlü bir sivilce ilacıdır. Doktor onayıyla kullanılması gereken etkili bir ilaçtır. Her insanın yapısı farklı olup görülecek yan etkileri de farklılık gösterebilir.Cildiye(dermatoloji) doktorlarının reçete olarak yazmaya yetkili olduğu bir ilaçtır. Çoğunlukla ilk basamak akne tedavisine yanıt vermeyen hastalarda kullanılmaktadır.
Her ne kadar akne tedavisinde oldukça etkin olsa da olası yan etkileri nedeniyle tedavinin planlanması için uygun endikasyon koyulması ve zamanlamanın belirlenmesi önem taşımaktadır.
Roaccutane ilacının kullanılması için en ideal süreç sonbahar aylarıdır.Bu dönemde başlanan tedavi genellikle yaz aylarından önce ilkbahar mevsiminde sona ermektedir.Bu da ideal bir süreçtir. Roaccutane ilacının yaz aylarında kullanılması pek önerilmemektedir.
Cildiye (dermatoloji) doktorları; Roaccutane tedavisinin uzun soluklu bir tedavi olmasını da göz önüne alarak tedavinin genellikle sonbahar aylarında (Ekim, Kasım ayları gibi) başlayıp yaz ayları öncesinde de bitirilmesi konusunda görüş bildirmektedir.
Roaccutane Onay Formu Nedir?
Dermatoloji (cildiye) doktorları bu ilacı hastalarına vermeden ve reçetelemeden önce söz konusu ilaca dair bir onay formunu hastalarına veya hastaların anne/babalarına imzalatır. Burada amaç ise söz konusu ilacın olası yan etkileri yönünden ilacı kullacacak kişilerin veya anne babalarının Roaccutane yan etkileri yönünden ön bilgilendirilmesidir. Onay formu imzalatılırken 18 yaş üstü kişilerin kendilerinden imza alınması yeterlidir. 18 yaş altında olup da ilacı kullacakların ise anne veya babalarına söz konusu ilaçın yan etkilerinin onaylandığına dair belge imzalatılmaktadır.
Roaccutane Tedavisi Alacak Hastalara Öneriler:
Hamile veya emzirenler bu ilacı kullanmamalıdır. Benzer şekilde hamile kalma ihtimaliniz de varsa ilaç size reçete edilecek ise bunu doktorunuzla paylaşmanız önerilmektedir.
Soyaya alerjiniz var ise bu ilacı kullanmamalısınız.
Karaciğer hastalığınız varsa, kolesterol veya trigliserid değerleriniz yüksek ise, kan değerlerinizde yüksek A vitamini saptanıyor ise bu ilacı kullanmanız önerilmez.
Roaccutane tedavisi 12 yaş altındaki çocuklarda da asla kullanılmamalıdır.
Psikiyatrik problemleri (depresyon, psikoz, intihar eğilimi gibi) olan hastalarda tedavi öncesi psikiyatri doktorlarına bilgi vermeli ve psikiyatri problemlerinden cildiye doktorlarına da söz etmelidir.
Tedavi sürecinde ağır egzersiz, fiziksel aktivite gerektiren yorucu sporlardan uzak durulmalıdır.
İlacı kullanırken güneş ışınlarına maruz kalınmamaya çalışılmalıdır. Bu nedenle yaz aylarında kullanılması genellikle önerilmez.
Üreme çağındaki kadınlarda tedavi öncesi mutlaka doktorlarına danışmalıdır.Tedaviye başlamadan 1 ay önce, tedavi sürecinde ve tedavi bittikten sonraki 1 ay süresince doktorunuz doğum kontrol yöntemi kullanmanızı önerebilir.
Tedavi sürecinde ideal olarak ayda bir doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
Roaccutane Tedavisi Alan Hastalara Yapılan Tahliller Nelerdir?
Doktorunuz tedavi sürecinde gerek gördüğü bazı kan tahlillerini isteyebilir. Bu kan tahlillerin başlıcaları genellikle karaciğer fonksiyonları yönünden ALT,AST,GGT, tam kan sayımı, kanda A vitamini, açlık kan şekeri, kan yağları olan kolesterol ve trigliserit testleridir.
Roaccutane tedavisi sürecinde yapılan tahliller hakkında bilgi almak ve bu tahlil sonuçlarını okuduğunuz yazının yazarı Dr.Cem Argun'a sormak için tıklayınız....
Roaccutane Yan Etkileri Nelerdir?
Roaccutane bir takım yan etkilere yol açmaktadır.İlacın yan etkilerini birlikte gözden geçirelim:
Ciltte kuruluk, dudaklarda çatlama, döküntü, kaşıntı, kızarıklık, vücudun belirli bölgelerinde şişme, diş eti kanaması, kas ve eklem ağrısı, göz kapaklarında şişlik sık görülen yan etkileridir.
Kanlı ishal ve göz kuruluğu da rapor edilen yan etkiler arasındadır.
Ayrıca halüsinasyon görme, intihar eğilimi gibi psikolojik etkilere de yol açabilir.
Ciltte ve gözlerde sarılık ve yorgunluk yapabilir.Mide bulantısı, kusma ve bulanık görme de rapor edilen yan etkiler arasındadır.
Göz kapaklarında şişlik, kabarma ve idrara çıkmada zorluk ise seyrek de olsa görülebilen yan etkileridir.
Roaccutane bazı kan tahlil değerlerini de değiştirebilmektedir.Örneğin kanda glukoz oranını arttırmakta beraberinde ALT, AST,GGT, kolesterol ve trigliserit gibi kan testlerinin değerlerini de yükseltebilmektedir.
Roaccutane Psikolojiyi Nasıl Etkiler?
Roaccutane kullanımı psikolojik ve psikiyatrik yönden bazı etkilere sebep olabilir. Özellikle depresif ataklar, bipolar bozukluk ve anksiyete tablolarını tetikleyebilir. Bu durumlarda hastanın takibini yapan doktorlar hastalarını psikiyatri doktorlarına yönlendirebilir. Bu hastalıkların kontrolünde özellikle 18 yaş altı çocukllarda anne ve babaların çocuklarının doktorlarıyla işbirliği içinde olması önem arz etmektedir.
Roaccutane Hangi Organlara Zararlıdır
Karaciğer, merkezi sinir sistemi, deri, gözler, gastrointestinal sistem ve böbrekler en sık etkilenen organlar arasındadır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|