Rüzgar, Neden Baş Ağrısı Yapar?
Başımızın ağrımasında rüzgar da bie etkendir. Bu yazımızda rüzgar ve baş ağrısı hakkındaki ilişkiyi bulabilirsiniz.
Rüzgar; sert ve soğuk hava esintisidir. Vücut, belli bir vücut ısısına sahiptir. Bu ısıyı bozan bir durum olursa, bunu düzenleme görevini damarlar yapar. Bu fonksiyon çok basit görünse de; hayati öneme sahiptir. Çünkü çok soğuyan vücut eğer sabit dengeye getirilmezse donarak ölüm; çok ısınan vücut yine sabit ısıya getirilmezse damar patlamaları ile ölümle neticelenirdi. İşte bu dengenin sağlanma mekanizmasının adı homeostazidir.
Homestozi; sadece sıcak ve soğuk dengesi için değil; vücut içindeki tüm hormonların, su miktarının, ter bezlerinin çalışmasının kontrolü gibi pek çok durumu da içine alır. Bu denge sayesinde vücut kötü şartlarda dahi, en iyi standartlarda yaşamına devam eder.
Rüzgarlı havalarda da homeostazi dengesi aktiftir. Rüzgarlı havalarda genelde zaten vücudun büyük bölümü kapalı olur ancak yüz, özellikle alın bölgesi açıkta kalır. Sert ve soğuk havayı bu alanda tolere etmek için alında bulunan damarlar daralır, incelir ve vücudun bu kısmını sabit ısıda tutmaya çalışır. Ancak buranın haricinde kalan damarlar normal kan akışına devam eder. Normal akışta gelen kan, alının bu bölgesinde daralma ile karşılaştığında, basınç bir anda yükselir. İşte bu basınç da, baş ağrısı demektir. İşte vücut denilen mükemmel yaratılış; kendini ölüm gibi büyük bir tehlikeden korurken, biz ufak bir baş ağrısıyla bu durumu sezeriz. Tedbirli olunursa bu ağrı dahi yaşanmaz ve vücut kendi tolerasyonunu kolayca sağlamış olur.
Rüzgarlı Havalarda Tedbir
Soğuk rüzgarlı havalar zaten genelde kış aylarında veya mevsim geçişlerinde maruz kalınan bir durumdur. Bu mevsimlerde her an kalın kıyafetleri yanımızda taşımak gerekir. Ancak bunun haricinde bere ve atkı kullanımı, yüz dokusunu korumak için özellikle bulundurmamız gereken malzemelerdir. Şapkalar sadece başın en tepe noktasına değil, alın bölgesini de kapsayacak şekilde örtülmeli ve özellikle damarların geçtiği; şakaklar, sinüsler kapatılacak şekilde takılmalıdır.
Çocuklarda şapka kullanımına özen gösterilmelidir. Çocuklar ağrıyı tanımlayamazlar ve böyle bir durumla karşılaştıklarında ağlama krizleri, öfke nöbetleriyle kendilerini ifade ederler ki bu da oldukça yorucu bir durumdur ve çocuğun hastalığıyla neticelenebilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|