Sanatoryum Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/07/11 06:34 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/30 05:49 •

Sanatoryum, akciğer hastalıkları üzerinde uzmanlaşmış ve özellikle verem gibi birebir tedavi gerektiren solunum yolu hastalıkları üzerine çalışan hastanelerdir.

Sanatoryum Nedir?

Sanatoryum, akciğer hastalıkları üzerinde uzmanlaşmış ve özellikle verem gibi birebir tedavi gerektiren solunum yolu hastalıkları üzerine çalışan hastanelerdir. Sanatoryumlar, akciğer hastalıkları nedeniyle tedavi gören kişilere uygun olarak donatılmış ve hastane alanları genellikle temiz hava oranının yüksek olduğu alanlara inşa edilmiştir. 

Akciğer Nasıl Bir Organdır

Akciğer; vücutta her hücrenin yeterince beslenebilmesi için, havadaki oksijenlerin toplanıp, kan içine veren bir organdır. Oksijene doymuş organlar, işini en iyi yapmanın yanında en iyi şekilde de beslenmiş olur.

Kanda oksijeni taşıyan yapının adı hemoglobindir. Hemoglobin; demir minerali ve B vitamini yardımıyla üretilir ve görevini yapar. Artık toplumda herkes tarafından biliniyor ki; demir eksikliği ve anemisi yani B vitamini eksik olan insanlarda; uyku hali, yorgunluk, sürekli esneme, odaklanamama, cilt renginde solgunluk meydana geliyor. İşte bunlar hemoglobinin vücut için önemini ortaya koyan en önemli unsurlardır.

Eğer vücutta yeterince oksijen yoksa, vücut en çok elektriği beyinden çeker. Çünkü beyin, en hızlı ve etkili çalışan organdır. Eğer beyinden elektrik kesilirse, bu durumda kişinin algıları zayıflar, odaklanma problemi çeker ve işine veya okuluna gerekli özeni gösteremez.

Bu sebeple akciğer sağlığının yanında demir ve B vitamini de yeteri kadar sağlanırsa insan maksimum performansta bir Makine gibi çalışabilir.

Akciğer Sağlığı Nasıl Korunur?

Yine bu başlık herkesin bildiği ancak uygulamada geri durduğu bir husustur.

Akciğerlerin sağlıklı yapısının korunması için öncelikle hemoglobin sayısı artırılmalıdır ki bu en çok doğru beslenme ile sağlanır. Kırmızı et ürünlerini, salata eşliğinde tüketmek bunun en pratik yoludur.

Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Akciğer atmosferdeki oksijeni toplarken, zararlı gazları ayırt edemez ve bu gazları da toplar. Hele ki bu zararlı gazların zaten bir araya toplanmış şekli olan sigarayı, doğrudan ağza almak ise, akjiğerleri hiç bir süzülmeye maruz bırakmadan zehirlemek demektir.

Özellikle dumanlı, tozlu ortamlarda çalışıyorsanız mutlaka koruyucu maske takılması gereklidir.

Haftada en az 2 kez; uzun doğa yürüyüşleri yapılmalıdır. Atmosferin çok kirli olduğu bu çağda, az ev, az fabrika, az araçlı bir alanda yapılacak doğa yürüyüşleri akciğerlerinizi genişletecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?