İdrar Özgül Ağırlık Testi Nedir?
İdrar Özgül Ağırlık Testi Nedir?
İdrar Özgül Ağırlık testi, idrar yoğunluğunu su yoğunluğuyla karşılaştırır. Bu hızlı test, böbreklerinizin idrarınızı ne kadar iyi seyrelttiğini belirlemeye yardımcı olur.Çok yoğun olan idrar, böbreklerinizin düzgün çalışmadığı veya yeterli su içmediğiniz anlamına gelebilir.
Yeterince yoğun olmayan idrar, susuzluğa ve büyük miktarda seyreltilmiş idrarın atılımına neden olan şekersiz diyabet (diabetes insipitus) denilen bir hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.
İdrar Özgül Ağırlık Testi Ne İçin Kullanılır?
Böbreklerinizin ana rolü kanınızı süzmek ve normal elektrolit dengesini korumaktır. İdrar özgül ağırlığını test etmek, sağlık uzmanınızın böbreklerinizin bazı anormallikleri telafi etmeye çalışıp çalışmadığını söylemesinin hızlı bir yoludur.
Doktorunuz aşağıdaki koşullardan herhangi birine sahip olduğunuzu düşünürse ve hastalıktan şüphe duyarsa İdrar Özgül Ağırlığı testi yararlıdır:
İdrar Özgül Ağırlık Testi Kullanımı:
- Vücudun susuz kalması (dehidratasyon) veya vücutta aşırı su toplanmas,
- Kalp yetmezliği
- Şo,
- Diabetes İnsipitus (şekersiz diyabet)
- Böbrek yetmezliği
- Böbrek enfeksiyonu
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Hiponatremi veya düşük sodyum seviyeleri
- Hipernatremi veya yüksek sodyum seviyeleri
Bir günde birkaç kez idrar özgül ağırlığı testi yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu, sağlık uzmanınızın, böbreklerinizin ne kadar iyi telafi ettiğini görmesine yardımcı olacaktır.
İdrar Özgül Ağırlık Testi Öncesi Hazırlık
İdrar özgül ağırlık testine başlamadan önce sağlık uzmanınız sizden hazırlanmak için birkaç şey yapmanızı isteyebilir. Öncelikle, sizden sükroz veya dekstran içerenler gibi test sonuçlarına müdahale edebilecek herhangi bir ilacı almayı bırakmanızı isteyeceklerdir.
Yakın zamanda bir X-ışını veya MRI taraması için intravenöz kontrast boyası verildiyse, teste girmek için muhtemelen beklemeniz gerekecektir. Boya uygulamasından bu yana üç günden fazla bir süre geçmişse, idrar testine girmeniz iyi olur.
Ayrıca teste kadar düzenli beslenmelisiniz. Bu beslenme, idrarınızın rengini etkileyebilecek bazı gıdaları içermemelidir. Aşağıdaki gıdalardan test öncesi uzak durunuz ve bunları tüketmeyiniz.
- Pancar
- Böğürtlen
- Havuç
- Bakla
İdrar Özgül Ağırlık Testi Nasıl Yapılır?
İdrar özgül ağırlık testi için bir örnek en az 0.03 ila 0.06 litre idrar içerir. Örnek almak için en iyi zaman, idrarınızın en yoğun olduğu sabahın ilk saatleridir.
Lboratuvar yetkilisi size idrar örneği toplamak için bir kap verecektir.
En iyi örnek için, üretranın etrafındaki alanı temizlemek için antibakteriyel bir mendil kullanmalısınız. Bu, bakterilerin numuneyi kirletme olasılığını azaltacaktır.
Az bir miktar idrar yapın ve sonra kabı idrar akışınızın altına yerleştirin. Yeterince fazla bir örneğe sahip oluncaya kadar kaba işeyin ve tuvalete idrar yapmayı bırakın. Bu orta akım yöntemi olarak bilinir.
Doktorunuz yeni alınmış idrar numunesini bir laboratuvara gönderir. Bu en iyi sonuçları sağlayacaktır.
Laboratuvar teknisyeni, ışığı numuneye yansıtmak ve yoğunluğunu belirlemek için bir refraktometre kullanacaktır. Bu, ne kadar battığını veya yüzdüğünü ölçmek için idrarın içine bir çubuğun yerleştirildiği ölçme çubuğu yönteminden daha güvenilirdir.
Ozmolalite testleri bazen böbreklerin idrarı nasıl seyrelttiğini ve yoğunlaştırdığını değerlendirmek için kullanılır; ozmolalite bir yoğunluk indeksi olur. İdrarınızın ozmolalitesini bilmek, sağlık uzmanınızın belirli koşulları teşhis etmesine yardımcı olabilir.
İdrar Özgül Ağırlık Testi Sonuçlar Nasıl Yorumlanır?
İdrar yoğunluğunu anlamak için, bir süre bir şeyler içmediğinizde idrarınızın aldığı koyu rengi düşünün. İdrarınız daha açık renklidir ve genellikle iyi sulandırıldığında özgül ağırlığı daha düşüktür.
İdrarın özgül ağırlığı, idrarınızın toplam yoğunluğunun yalnızca idrarınızın rengine bakmaktan daha kesin bir ölçümüdür.
Sağlık uzmanınız idrar yoğunluğunun su yoğunluğuna oranına bakacaktır. Başka bir deyişle, suyun spesifik yoğunluğu 1.000 olacaktır. İdeal olarak, böbrekleriniz normal çalışıyorsa idrar özgül ağırlık sonuçları 1.002 ile 1.030 arasında olacaktır..
1.010'un üzerindeki özgül sonuçlar hafif derecede dehidratasyona işaret edebilir. Ne kadar yüksek çıkarsa sonuçlarda, o kadar çok susuz kalmış olabilirsiniz.
Yüksek idrar özgül ağırlığı, idrarınızda normalde olmaması gereken bazı maddeler bulunduğunu gösterebilir, örneğin:
- glikoz
- protein
- safra boyası
- alyuvar
- akyuvar
- kristaller
- bakteri
Doktorunuz idrar özgül ağırlık testinizden elde edilen sonuçları, diğer idrar tahlili sonuçlarıyla birlikte tanı koymak için kullanacaktır. Anormal Özgül Ağırlık sonuçları aşağıdakileri gösterebilir:
- kandaki fazla maddeler
- böbrek hastalığı (yüksek veya düşük özgül ağırlık, böbrek tübüllerinin düzgün çalışamadığını gösterebilir)
- idrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar
- bir kişinin şekersiz diyabet geliştirmesine neden olabilecek beyin yaralanmaları
Bir idrar tahlili çeşitli hücrelerin yoğunluğunu da ölçebilir. Beyaz kan hücreleri bir enfeksiyona işaret edebilir. Glikoz glikoz intoleransı veya diyabete işaret edebilir.
Diğer idrar testleri idrar pH testleri, hemoglobin testleri ve keton testleridir. Bu testlerden elde edilen sonuçlar, sağlık uzmanınızın daha doğru bir teşhis koymasına yardımcı olabilir.
Testin Yan Etkileri Nelerdir?
İdrar Özgül Ağırlık testi normal idrar içerir ve herhangi bir zararlı yan etkisi yoktur. Ancak, idrar yolu enfeksiyonu varsa, idrar yanmaya veya ağrılı hisse neden olabilir.
İdrarda rahatsızlık hissi veya beklenmedik belirtilerle karşılaşırsanız, her zaman sağlık uzmanınıza haber verin.
Sonuç
İdrar Özgül Ağırlık testi ağrısız ve kolay bir testtir. Hazırlık basittir ve sadece beslenmenizden birkaç şeyi çıkarmanız ve bazı ilaçları geçici olarak kullanmamanız gerekir.
Bu test sağlık uzmanlarının ayırıcı tanı koymalarına yardımcı olabilir. Kan tahlili veya diğer idrar tahlili testleri ile birlikte kullanıldığında, sağlık uzmanlarının farklı koşulları belirlemelerine yardımcı olabilir.
Bazı durumlarda, idrar özgül ağırlık testi vücudun susuz kaldığını veya vücutta su toplanması olduğunu gösterecektir. Eğer aşırı derecede susuz kalmışsanız ve yeterli miktarda sıvı almakta sorun yaşıyorsanız, sizi daha hızlı bir şekilde nemlendirmek için intravenöz sıvılar verilebilir.
Hafif derecede dehidratasyon sürekli olarak daha fazla su içerek çözülebilir. Eğer vücutta su toplanması varsa, sağlık uzmanınız metabolik bozukluklar veya karaciğer, kalp, beyin veya buna neden olabilecek böbrek koşullarını aramak için daha fazla test yapmak isteyebilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.