İşitme Testleri Nedir? Neden Yapılır?
Gürültüsüz ve sesten yalıtılmış bir odada, düşük frekanstan yüksek frekansa doğru, her bir frekansta sesin şiddeti gittikçe artırılacak şekilde seslerin verilmesi odyometri testlerini oluşturur.
İşitme testleri odiyometristlerce kolaylıkla yapılabilen ve işitme kaybı şüphesi olan kişilere uygulanan tahlil yöntemlerindendir. Odiyometri testi işitme testleri arasında en sık kullanılandır.
Duyma Nasıl Gerçekleşir?
Kulak, duyma işlevi için özelleşmiş bir organdır. Dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç kısımdan meydana gelir. Dış kulak; seslerin dışarıdan toplanmasını ve kulak yoluna iletilmesini sağlayan organdır. Kulak kepçesi bu işi yapmak için özelleşmiştir. Kulak yolu başlangıcı, kulak kıllarından oluşur. Bu kulak kılları, dışarıdaki tozlu ve kirli havanın kulak yoluna girmesini engeller ve nemli olması sebebiyle kulak kirini oluşturur. Kulak yolundan devam eden ses titreşimleri kulak zarına çarpar. Kulak zarı, bu titreşimleri vücudun en küçük kemikleri olan; çekiç, örs ve üzengi kemiklerine iletir. Bu kemikler birbirine çarpara sesi bir titreşim haline dönüştürür ki bu titreşimler adeta mors alfabesi gibidir ve ses tınısına göre ayarlanır. Bu aşamada ses hala anlamsız vuruşlardır.
Kemiklerin vuruşuyla ortaya çıkan titreşimler iç kulağa iletilir. Burada yarım daire kanalları vesalyangoz adı verilen kanallarda sıvılara titreşimler iletilir ki bu da sesin dengeli bir şekilde duyma sinirlerine ulaşmasını sağlar. Buradan sonra toplanan titreşimler duyma sinirleriyle beyne iletilir.
Beyin bu sesleri algılar, değerlendirir ve tepki gösterir. Yani kulak duymak için sadece bir araçken; sesi anlamlandıran ve cevaplandıran beyindir.
Odyometri Testi Nasıl Yapılır?
Odiyometri Testi İşitme bozukluklarının ayrıntılı özelliklerini saptamada odiyometri testi sıklıkla uygulanmaktadır. Testte kullanılacak Odiyometri cihazı çalıştırılmadan önce normal duyan kişilerin işitebileceği en alt şiddet düzeyinde ayarı yapılır. Test sırasında testin uygulandığı kişiler özel kulaklık takarlar. Gürültüsüz ve sesten yalıtılmış bir odada, düşük frekanstan yüksek frekansa doğru, her bir frekansta sesin şiddeti gittikçe artırılacak şekilde sesler hem hava hem de kemik iletimini incelemek üzere test yapılacak kişilere verilir. Frekansların her biri için işitme kayıpları saptanır ve “odiyogram” adı verilen grafikte işaretlenir. İşitme kaybı olan kişilerle hazırlanan odiyogramlara göre kişideki işitme kaybının iletim veya sinir tipi olduğu anlaşılır.
Odiyometri kadar sık kullanılmasa da iki işitme testi daha vardır.
Weber Testi: Hangi kulakta ne tip bir işitme kaybı olduğunu araştırmak amacıyla yapılan bir işitme testidir. Tek kulağında sinirsel (sensörinöral) işitme kaybı bulunan hastalar sesi normal olan kulaklarından daha fazla duyarlarken; iletim tipi işitme kaybı olanlar ise tıkanıklığın dış sesleri maskeleyici etkisinden dolayı, sesi problemli olan kulaklarından daha yoğun olarak duyarlar.
Rinne Testi: Bir kulaktaki iletim tipi işitme kaybının varlığını araştırmak için yapılır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.