Tansiyon Ölçmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yayın Tarihi : 2017/02/03 18:18 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/23 05:52 •

Kalp, yaklaşık 85 saniyede bir yeni kan pompalar. Bu sayede vücutta daima temiz kan, tüm organları dolaşmak; onlara vitamin, mineral, oksijen dağıtmak, ayrıca onlardan da zararlı atıkları almak ve karbondioksiti toplamak adına göreve gönderilir.

Tansiyon Ölçmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günümüzde otomatik tansiyon aletlerinin kullanımının yaygınlaşması ile birlikte sağlık merkezlerine başvurmadan da kişiler kendi veya yakınlarının tansiyonlarını kolaylıkla ölçebilmektedir. Bu tıbben kolaylık olmakta ancak hata payını da artırmaktadır. Çünkü sağlık kuruluşu ölçümlerinde kurallara uygun şekilde ölçülürken, ev ortamında bilgi eksikliğinden kaynaklı yanlışlıklar, istenmeyen sonuçları ortaya koyar.

Tansiyon Ölçmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tansiyon; kanın atardamarlara yaptığı basıncın ölçülmesi demektir. Bunun kadın ve erkeklerde standart değerlerde olması, sağlıklı bir dolaşım sisteminin belirtisidir. Ancak bu değerler normal seviyelerde değilse; baş dönmesi, bayılmalar, göz kararması gibi rahatsızlıklar meydana gelir. Buda tedavi düzenlenmesini gerektirebilir. Dolayısıyla tansiyon ölçümünün doğru şekilde yapılması gerekir ki hastanın şikayetlerine göre doğru tanı ve tedavi uygulanabilsin.

Tansiyonun doğru şekilde ölçülebilmesi için nabzı değiştirecek beslenme ve hareketlilikten uzak olunması gerekir.

Tansiyon ölçümünden en az yarım saat öncesinde sigara ve kahve gibi uyarıcı maddelerin tüketilmemesi önerilmektedir.

Ayrıca tansiyon ölçümünden önceki son beş dakika da sakin bir ortamda dinlenilmelidir. Aralıklarla ve her iki koldan da tansiyon ölçülüp yüksek olan değer kabul edilmelidir.

Çocuklar ya da aşırı kilolu kişilerde kola sarılıp şişirilen bölümün (manşon) uygun genişlikte olması gereklidir. Ölçüm sırasında manşon mutlaka kalp seviyesinde tutulmalıdır.

Çok yüksek ve çok alçak seviyelerde sonuç elde edilmişse, hasta bir süre dinlendikten sonra yeniden ölçülmelidir. Eğer ölçüm hala anormal seviyelerde ise, o zaman daha detaylı olarak birkaç gün aralıklarla ölçülmesi önerilir ve önce teşhis konduktan sonra, etkili tedavi uygulanmalıdır.

Tansiyon Neden Değişiklik Gösterir?

Kalp, yaklaşık 85 saniyede bir yeni kan pompalar. Bu sayede vücutta daima temiz kan, tüm organları dolaşmak; onlara vitamin, mineral, oksijen dağıtmak, ayrıca onlardan da zararlı atıkları almak ve karbondioksiti toplamak adına göreve gönderilir. Ancak bu işlem sırasında kalbin aşırı hızlı veya aşırı yavaş hareket etmesi bu düzeni bozar ve vücudun ritmini değiştirir. Bu ritim değişimine ayak uyduramayan organlar çeşitli sinyallerle hastalıkları meydana getirir. Bu sinyaller dikkate alınmadığında ise, çok daha ciddi ve hayati tehlikelerle karşı karşıya kalınabilir.

Taşikardi; tansiyon yüksekliğini ifade eder ve kalbin periyotlarının hızlandığı tansiyondur.

Bradikardi; düşük tansiyon, yani kalp atım hızının yavaş olmasından bahseder. Bu hastalıkta organlar yeterince kanlanamaz ve buna bağlı rahatsızlıklar meydana gelir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?