Sarı Leblebinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/03 02:08 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/10 10:17 •

Sarı leblebi aslen nohut kökenlidir. Ancak sağlığımıza da oldukça faydalıdır.

Sarı Leblebinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Sarı leblebi aslen nohut kökenlidir. Nohuttan elde edilen sarı leblebi, ülkemizde çok eski zamanlardan beri tüketiliyor. Kuru yemiş denildiğinde akla ilk gelen yemiş sarı leblebidir. Sanılanın aksine oldukça faydalı baklagildir. Sarı leblebi A,C,E vitaminlerini içerir. Ayrıca yüksek miktarda sodyum, potasyum, demir, çinko,bakır, kalsiyum içermektedir. Lif bakımından da zengin olan sarı leblebi; kalp,böbrek sağlığından, saç-cilt sağlığına kadar birçok açıdan faydaları vardır.

Sarı leblebi bitkisel besinler ve vitaminler gibi birçok antioksidan içerir. Bu özelliği sayesinde vücudumuzda zehirli maddeleri zehirsize çevirmede rol oynar.Vücudumuzdaki kronik hastalıkları önler. Hastalıklardan korur. Vücutta oluşan hasarları-yaraları düzenleyen hücrelerin yeteneklerini arttırır. Sağlıklı hücrelerin mutasyona uğramasını engeller. Kısacası sarı leblebi kanser, koroner kalp hastalığı, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı vücudumuzun korunmasında yardımcı olur.

Diyabete faydaları: Diyabet hastaları kan şekerlerini kontrol altında almaları gerekmektedir. Sarı leblebi kan şekeri düzeyini dengelemede rol oynar. Sarı leblebi yüksek oranda lif içerir. Bu oran sayesinde vücudun insülin-kan şekeri dengesini normal seviyede tutar.

Sarı leblebi fosfor, demir, magnezyum ve kalsiyum içeriği zengin besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sarı leblebi kansızlığı önleyerek hamileler, emziren anneler ve adet dönemindeki kadınlar için tercihen olabilir.

Bitkisel hormonlar ve antioksidanlar açısından sarı leblebi önemli bir kaynaktır.Kandaki östrojen düzeyini dengeler. Meme kanseri ve osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır. Kadınlarda menopoz ve adet dönemi sonrası psikolojik değişimlerde yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Kötü kolesterol enzimlerin vücuttan temizler. Kalp sağlığına, kan akımına ve sinirsistemine destekler. Kalp ve damar hastalıkların oluşumunu engeller. Stres ve depresyondan kaynaklı sorunların çözümüne yardımcı olur.

Sarı leblebi diyet lifi bakımından zengindir. Lif, safra ve sindirim sisteminde jelimsi madde oluşturur. Bu madde sayesinde dışkımız yumuşar ve kabızlığı önler. Sarı leblebi sindirim sistemi bozukluklarını engellemede yardımcıdır. Tokluk süresini uzatarak diyetlerde iştah kontrolü için tercih edilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?