Üstüne Görmek (Yerleşme Kanaması) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/12/27 03:33 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/10 13:31 •

Cinsel ilişki sonrası adet görüldüğünde hamilelik ihtimali ortadan kalkmaktadır. Eğer hamile kalınmışsa yerleşme kanaması, halk arasında üstüne görme gerçekleşir. Birçok çift korunmasız ilişki sonrası adet kanamasıyla üstüne görme kanamasını ayırt edememekten kaynaklı hamilelik korkusu yaşıyor. Korunmasız ilişki sonrası adet gördüğünde “Adet oldum fakat ya hamileysem ve bu üstüne görme kanaması ise…” gibi şüphelerini bugüne kadar bizle paylaşan birçok ziyaretçimiz oldu. Tüm bu sorulara bu yazımız ile genel bir cevap vermek istedik.

Üstüne Görmek (Yerleşme Kanaması) Nedir?

Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme)  Nedir?

Yerleşme kanaması, adet kanamasıyla sıkça karıştırılır. Bu konuda internette dolaşan birçok yalan yanlış bilgi çiftlerin kafasını karıştırmakta ve hamilelik şüphelerini arttırmaktadır. Kadının vajinası içine erkeğin boşalma sonucu çıkan meni sıvısının içindeki spermler, yumurta hücresini döllemek için kadının üreme kanalından geçer. Yumurta ve sperm döllendikten yani hamile kalındıktan 1 hafta sonra oluşan zigot(bebeğin ilk ve en küçük hali) rahme yerleşir. Bu sırada rahimden bir miktar kanama gerçekleşir ve yerleşme kanaması yani üstüne görme olarak adlandırılır.

Öncelikle şunu açıklığa kavuşturmak gerekir ki üstüne görme her gebelikte gerçekleşmez. Üstüne görme kanaması gerçekleştiği zaman genellikle beklenen adetle yaklaşık aynı zamana denk gelir ve adet kanamasıyla karıştırılabilir. Hamile olmadığını düşünen kadın bir sonraki ay adet görmediğinde hamile olduğunu öğrenebilir.

Bir diğer durum ise kadının normal adet kanaması görüp bunu üstüne görme kanaması sanmasıdır. Bu korkuyla bize sorularını ileten çok fazla ziyaretçimiz oldu. Bu durumda çiftler, adet kanaması ile üstüne görme kanamasını birbirinden ayırt edebilirse kafasında bir şüphe kalmayacaktır. Bu karışıklıkları önlemek için üstüne görme (yerleşme kanaması) ile adet kanamasının farklarını sizler için derledik.

Adet Kanaması ile Yerleşme Kanamasının Farkları Nelerdir?

  • Üstüne görme her hamilelikte görülmez. 200 kadından birinde üstüne görme kanaması gerçekleşir. Adet kanaması her ay düzenli olarak görülür ve kadının üreme sisteminde bir sorun yoksa her ay hemen hemen aynı şiddette, miktarda ve sürede gerçekleşir.
  • Üstüne görmede kanamanın rengi adet kanamasından farklıdır. Adet kanaması koyuya yakın kırmızı iken üstüne görme kanaması pembeye yakın tonda bir açık kırmızıdır.
  • Normal adet kanaması 28 günde bir başlar ve ortalama 3-7 gün sürer. Gittikçe kanama azalır ve sonlanır. Üstüne görme kanaması korunmasız cinsel birleşme sonrası yaklaşık 10 gün sonra görülür. Adet kanamasının tersine düzensiz devam eder ve genelde lekelenme şeklinde görülür.
  • Üstüne görme kanaması fark edildiği andan itibaren bir kadın doğum uzmanına başvurmak ve detaylı bilgi almak önerilir.

Sitemizde üstüne görme konusunda ziyaretçilerimizden gelen soruları ve doktorlar tarafından verilmiş cevapları görmek için buraya tıklayınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?