5 Soruda Gıda İntoleransı ve Gıda İntolerans Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/11 12:42 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Günlük hayatta aldığımız gıdaların bir kısmı vücudumuzda olumsuz etkilere yol açabilir. Vücudumuzun gıdalara karşı verdiği bu reaksiyon ise gıda intoleransı olarak adlandırılır. 

5 Soruda Gıda İntoleransı ve Gıda İntolerans Testi

Gıda intoleransı günümüzde sıkça konuşulan bir sağlık problemi haline gelmiştir. Bu sebeple ;Tahlil.com olarak gıda intoleransı, nedenleri ve tanı koyulabilmesi için yapılacak tahlillerle ilgili bilgi alabileceğiniz bir makale yayınladı.

1. Gıda intoleransı nedir?

Günlük hayatta aldığımız gıdaların bir kısmı vücudumuzda olumsuz etkilere yol açabilir. Vücudumuzun gıdalara karşı verdiği bu reaksiyon ise gıda intoleransı olarak adlandırılır. 

2. Gıda intoleransı nasıl oluşur?

Ağızda parçalanmaya başlayan besinler, daha sonra mide asitleri ve hareketleri ile belli bir kıvama gelir ve bağırsağa geçerler. Bağırsakta bulunan enzimlerin etkisiyle, besinler en küçük parçalara kadar ayrıştırılırlar. Besinlerdeki proteinler, yapıtaşlarına yani amino asitlere bölünür ve kana karışır. Vücudumuzda, alınan besinlere bağlı gıda intoleransı gelişmesi durumunda ise ,besinler bağırsaktaki düzgün aminoasitleri oluşturacak şekilde parçalanamaz. Bunun sonucunda da gıdalar kana parçalanmadan geçer. Bağışıklık sistemi, parçalanamayan gıdalara yabancı bir madde gibi davranır. Savunma sistemi, aynı bir bakteriye veya virüse saldırdığı gibi faaliyete geçer. Bunun sonrasında da sağlık sistemini olumsuz etkileyen bazı reaksiyonlar ortaya çıkar. 

3. Gıda intoleransı vücutta ne gibi sorunlara yol açabilir?

Gıda intoleransı sonrası halsizlik, metabolizma yavaşlaması, bağırsak problemleri gibi belirtiler ortaya çıkar. İntolerans geçiren kişilerin aynı gıdayı, farkında olmadan düzenli tüketmesi durumunda daha birçok sağlık problemi ortaya çıkabilir. Şişmanlık, kilo verememe, migren, vücutta şişlikler ve ödem, gaz, şişkinlik, kronik yorgunluk, kabızlık,ve bazı cilt hastalıkları buna örnek gösterilebilir. Bazı vakalarda da romatizmal hastalıklar,astım, ishal, mide krampları, uyku bozuklukları, baş ağrısı, bağırsak hastalıkları gibi problemler de görülebilmektedir. 

4. Gıda intoleransı ve gıda alerjisi arasındaki fark nedir?

Gıda İntoleransı ile gıda alerjisi karıştırılmamalıdır. Gıda alerjisi nispeten az kişide görülür ve dakikalarla ölçülebilen kısa bir sürede öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir. Gıda intoleransında ise yediğimiz yiyeceklerin olumsuz etkisi 3-24 saat arasında çıkmaya başlar. Öldürücü bir etkisi bulunmayıp, orta ve uzun vadede etkilerini gösterebilmektedir. 

5. Gıda intoleransı testleri nedir?

Gıda İntolerans testleri ise, günümüzde giderek daha popüler olan ve gıdalara karşı vücudumuzun tepkisini ölçmeye yarayan testlerdir. Gıda intolerans testleri bir çok merkezde, farklı test yöntemleri ve yollarla uygulanmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?