Aspirinin Hergün Kullanılması Zararlı Olabilir

Yayın Tarihi : 2018/07/23 23:03 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/22 08:44 •

İngiliz bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma günlük aspirin kullanımının, inme ve kalp krizine etkisi olmamakla beraber iç kanama riskini iki kat arttırdığı ile ilgili bir araştırma yaptılar.

Aspirinin Hergün Kullanılması Zararlı Olabilir

İngiliz bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma günlük aspirin kullanımının, inme ve kalp krizine etkisi olmamakla beraber iç kanama riskini iki kat arttırdığı ile ilgili bir araştırma yaptılar.

Aspirin Neden Kullanılır?

Özellikle koronavirüs süreciyle birlikte hayatımızda önemi artan kavramlardan biri de aspirindir. Aspirin, içeriğindeki bileşimler sayesinde kanın yoğunluğunu azaltıcı, sıvılığını artırıcı özelliğe sahiptir.

Koronavirüs hastalığı, kemoterapi tedavisi gibi kan yoğunluğunu etkileyen hastalıklarda aspirin kullanılmasının sebebi de budur. Bu sayede kanın pıhtılaşması engellenir ve kişinin hayati riski veya felç kalma riski ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Kısacası aspirin de diğer ilaçlarda olduğu gibi tıbbi bir ilaçtır ve sadece gerekli durumlarda, hekim gözetiminde kullanılmalıdır. Ancak kolay ulaşılabilir olması ve halk tarafından bilinen bu etkileri sayesinde, herkes kendi bilinciyle rastgele kullanmaktadır. Bu da aspirinin zararlarının daha geniş kitlelere yayılması demektir.

Aspirin Neden Zarar Verir?

Her tıbbi üründe olduğu gibi, aspirin de bilinçsiz ve gereksiz kullanımda vücuda zarar verir. Öncelikle kanı sıvılaştırdığı için, kişinin bir yeri kanadığında bu kanama kolay kolay durmaz. Özellikle adet gören kadınlarda bu kanamalar çok uzun sürer ve kişide halsizlik baş dönmesi demir miktarında aşırı azalmalar gözlemlenir.

Ayrıca iç kanamalar her zaman tehlikeli iken, aspirin kullananlarda daha tehlikelidir. Çünkü iç kanama zaten bir zaman sonra tespit edilir. Bu süre zarfında aspirin kullananlarda kan kaybı daha fazla olacağından, hastanın hayati riski de büyük oranda artmış olur.

İngiltere'de yapılan bir araştırma da bunun destekleyen bir açıklama ortaya koyuyor.  Daily Mail, İngiliz bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmanın, günlük aspirin kullanımının, inme ve kalp krizine etkisi olmamakla beraber iç kanama riskini iki kat arttırdığı ortaya koyduğunu yazdı. Edinburgh Üniversitesi’nde görevli bilim adamları, 3 bin 350 orta yaş erkek ve kadınlara deney amacıyla her gün düşük dozda aspirin ve ‘Placebo' (ilaçmış gibi verilen fonksiyonsuz madde) verdiğini yazan gazete ayak bileği kan basıncı testleri yapılan deneklerin, ayaklarındaki atardamarlarda kireçlenme olduğu gözlendiğini kaydetti.  Bu sebeplerle adı her ne olursa olsun. Kullanılan her tıbbi ürün bir sağlık çalışanı tarafından denetlenmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?