Gıda Zehirlenmeleri ve Gıda Güvenliği Konusunda Öneriler

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/14 04:45 •

Sıcak havalar başta olmak üzere hijyen konusunda yetersizlikler ve yetersiz dezenfeksiyon önlemleri gıda zehirlenmesi riskini arttırmaktadır.

Gıda Zehirlenmeleri ve Gıda Güvenliği Konusunda Öneriler

Sıcak havalar başta olmak üzere hijyen konusunda yetersizlikler ve yetersiz dezenfeksiyon önlemleri gıda zehirlenmesi riskini arttırmaktadır. Gıda zehirlenmeleri kimi zaman kısa süren ishal ve bulantı gibi sorunlara yol açabilirken kimi zaman ciddi sağlık problemlerine yol açan sorunlarla seyredebilir. Yaz aylarında gıda zehirlenmesi vakalarında da artış görülmektedir. Gıda zehirlenmelerine çeşitli mikroorganizmalar sebep olur. Bunlardan en sık görülen 3 gıda zehirlenmesi etkeni ve gıda zehirlenmesinden korunmak ve gıda güvenliği konusundaki dikkat edilecek önerileri Tahlil.com uzmanları sizler için hazırladı:

Stafilokok Bakterisine Bağlı Gıda Zehirlenmeleri:

Bakteri alındıktan sonra kısa sürede belirtiler verir. Bir kaç saat sonra zehirlenme belirtileri görülebilir. Bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı en sık görülen belirtidir. Mayonez, pasta gibi içinde yumurta ve süt bulunduran gıdalarda sıklıkla üreyebilir.

E.Koli (Escherichia coli) Bakterisine Bağlı Gıda Zehirlenmeleri:

Bakteri alındıktan sonra 24 saat içinde belirtiler görülür. Sulu ishal, nadiren kusma görülür. Et ve et ürünlerinden bulaşabilir. İshal kimi zaman kanlı olabilir.

Salmonella Bakterisine Bağlı Gıda Zehirlenmeleri:

Belirtiler 1 ile 2 gün içinde görülür. Karın ağrısı, yüksek ateş, çoğunlukla kanlı ishal sıklıkla görülür. En sık kümes hayvanları zehirlenme için risklidir. Dana eti ve süt ürünlerinden de bulaşabilir. Özellikle bayat tavuk eti riskli bir gıdadır. Ayrıca tavuk yumurtasına elle temas edilmesi sonrası da hastalık bulaşabilir.

Gıda Zehirlenmelerine Önlem Almak İçin Nasıl Beslenmelidir?

Gıda zehirlenmelerinden korunmak için en temel unsur hijyene özen gösterilmesidir. Tüketeceğiniz gıdalar güvenilir ve bilindik yerlerden temin edilmelidir. Gıda maddelerinin etiket bilgilerine dikkat edilmeli ve son tüketim tarihleri incelenmelidir. Saklama kurallarına özen gösterilmelidir. Sıcak hava bakterilerin üremesi için uygun ortam meydana getirir. Bu ortamların oluşturulduğu gıdalardan uzak durulmalıdır. Pastörize edilmemiş veya kaynatılmamış süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir. Kirli yumurtalar ile temas edildikten sonra eller özenle yıkanmalıdır. Ayrıca yumurtalar da kırılmadan hemen önce yıkanmalı ve öyle kullanılmalıdır. Özellikle yazın açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir. Sebze ve meyveler yıkanmadan yenmemelidir.  Vücutta su kaybının çok olduğu özellikle direk güneş aldığınız saatlerde kızartma tarzı ağır yağa maruz kalmış ve beklemiş gıdalar tüketilmemelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?