Ağrı Kesicilerin Mideye Zararı Var mıdır?

Yayın Tarihi : 2018/03/07 00:18 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/19 11:04 •

Mide, kendi içinde mukus salgısı yaparak kendini korur. Ancak bazen tüketilen kalitesiz besinler , yüksek asitli içecekler gibi, midenin bu mukus tabakasına zarar verir ve midede yaralara sebep olur.

Ağrı Kesicilerin Mideye Zararı Var mıdır?

Mide Nasıl Bir Organdır?

Mide, sindirim sisteminin en önemli parçası olan organdır. Tüketilen besinler yutulduktan sonra mideye gelirler. Besini siz ağzınıza alıp, tükürükle bu besini ıslattığınızda mideye haber gider ve mide çalışmaya başlar. Normalde mide boşken içi asidik değildir. Tükürük sıvısıyla 'besin geliyor' haberi geldikten sonra midenin içi, oluşacak asitten korunmak adına kendini mukus tabakasıyla kaplar. Bundan sonra yemekle birlikte, mideye sindirimi yapacak safra sıvısı verilir. İşte mide bu aşamadan sonra asidik hale gelir ve sindirim yapılır.

Mide, kendi içinde mukus salgısı yaparak kendini korur. Ancak bazen tüketilen kalitesiz besinler , yüksek asitli içecekler gibi, midenin bu mukus tabakasına zarar verir ve midede yaralara sebep olur. Bazen de başka hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar mideye büyük zarar verir ve ülserlere sebep olur. İşte bu durumlarda mide kendini koruyamayacak hale gelir ve mide koruyucu ilaçlarla desteklenir.

Ülser Nedir?

Ülser; mide dokusunda yaraların oluşmasıdır. Bu hastalığın tedavisinde ağızdan ilaç verilmesi uygulanır.
Hastalık midede ciddi ağrı ve yanma yapar.
Günlük hayatta ağrı kesiciler farklı hastalıklar sebebiyle sıklıkla kullanılır. O an ağrıyı keser ancak mideye kimi zaman da ciddi zarar verebilirler.
Bu zararların başında midede yara yapması gelir. Ağrı kesiciler kimyası sebebiyle kolayca mideyi zedeler. Özellikle yaş ilerleyince ağrı kesicileri kontrolsüz kullanmamak gerekir.
Özellikle gastroenterolojik rahatsızlıkları olanların, kullanacakları  ağrı kesicileri doktorlarına danışmalarında yarar vardır.

Ağrı Kesici Nasıl Kullanılır?

Ağrı kesici sadece özelleşmiş durumlarda ve doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Ancak öyle kişiler var ki, günlük rutinleri bu ilaçları içmek oluyor. Ancak bu yanlış bir yaklaşımdır.

Ağrı kesici; mevcut hastalık geçene veya mevcut ilaçlar bitene kadar yani doktorun tavsiye ettiği süre kadar kullanılmalıdır.

Ağrı kesici kullanırken, yan etkilerinden korunmak adına bol sıvı tüketilmelidir.

Mide sağlığını korumak için bol sebze tüketilmelidir. Özellikle salata gibi, çiğ sebzeler tüketmek, midenin de mukus salgısını artırır ve kendiliğinden koruma sağlar.

Ağrı kesici içerken ve normal hayatta da; çok baharatlı ve asitli besinlerden uzak durulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?