Aşı Nedir? Aşı Karşıtlığı Doğru mudur?

Yayın Tarihi : 2019/04/30 07:58 • Güncelleme Tarihi : 2019/05/13 11:24 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Aşı; laboratuvar şartlarında öldürülmüş veya zayıflamış mikrobun vücuda enjekte edilerek, vücudun o mikrobu tanımasını sağlamaktır.

Aşı Nedir? Aşı Karşıtlığı Doğru mudur?

Aşı; laboratuvar şartlarında öldürülmüş veya zayıflandırılmış mikrobun vücuda enjekte edilerek, vücudun o mikrobu tanımasını sağlamaktır.

Aşının amacı nedir?

Vücuda enjekte edilen ölü veya zayıf mikrop; vücut tarafından yabancı olarak algılanır ve savunma sistemi devreye girer. Vücut öncelikle mikrobu tanır. Sonrasında ona karşı iyileştirici, onarıcı yapılar meydana getirir. Verilen bu mikrop etkinliğini kaybetmiştir yani tek amacı vücuda mikrobun tanımını yapmaktır.

Bu uygulamada amaç, vücut tarafından mikrobun tanınmasıdır. Bu sayede vücut, hayatının herhangi bir evresinde bu mikrobun gerçeğiyle karşılaştığında bunu tanıyacak ve tolere edebilecektir. Ham de kişinin bundan haberi dahi olmadan, herhangi bir rahatsızlığa yakalanmadan vücut bu mikrobu uzaklaştıracaktır.

Neden aşı karşıtlığı ortaya çıktı?

Aşı, yapısında mikrop barındıran bir kimyasaldır. Bu sebeple vücut bu mikrobu tanımladığında ve savunmaya geçtiğinde bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıklar çoğunlukla ateş, halsizlik, bir miktar ağrı olabilir.

Böyle rahatsızlıklar aşıda bir yanlışlık olduğunu göstermez. Bilakis; aşının vücut tarafından tanımlandığını, savunma sisteminin devreye girdiğini gösterir. Yani son derece sağlıklı bir durumdur.

Ancak her aşı da ateş yapmaz. Ateş olmadığında aşı tutmadı düşüncesi de yanlıştır.

İşte bu sebeplerden dolayı aşı karşıtlığı söz konusu olmuştur.

Sağlık bakanlığı aşı takvimi neden önemli?

Aşılamalar sayesinde ülkemizde pek çok hastalığın adı bile neredeyse unutulmuş konumdadır. Yani artık daha sağlıklı nesiller yetişmektedir. Bu konuda sağlık bakanlığı çok geniş çaplı araştırmalar yapmakta ve ülkemiz açısından sorun olacak hastalıkların, daha çok ölüm ve kalıcı bozuklukların önüne geçebilmek için detaylı bir aşı takvimi oluşturmuştur. Bu aşıların pek çoğu hayati değere sahiptir.

Hiçbir aile kendi ihmali neticesinde evladını kaybetmek istemez. İşte aşı karşıtlığında göz önüne alınması gereken risk budur. Sağlık bakanlığı zaten toplum sağlığını bozacak hiçbir karar veremez. Ne etik olarak ne de yasal olarak bu mümkün değildir.

Bu sebeple bebek dünyaya geldiğinden itibaren düzenli aşılar yapılmaya başlanmalıdır. Bu aşı periyotları; bebeğin doğduğu gün, bir aylıkken, iki aylıkken, dört aylıkken, altı aylıkken, bir yaşında ve on sekiz aylık şeklinde seyreder ve aile hekimliğinin kontrolünde, ücretsiz olarak yapılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?