Alerji Testi Nedir?
Allerji testini yaptırmaktaki amaç allerjilerin taramasını yapmak; bazen immünterapinin(duyarsızlaştırma) etkinliğini izlemektir. Çeşitli alerji testleri klinik tanıda kullanılmaktadır.
Alerji Testi Nedir?
Alerji testi genel bir ifade olup genel olarak farklı yöntemler kullanılarak yapılan çeşitli alerji testleri vardır. Alerji testleri ile, insanda yol açan alerjen maddeler ortaya çıkarılır. Bu testler genel olarak kan tahlili veya cilt testleridir.
Allerji Testi Çeşitleri Nelerdir?
Alerji testleri, hastanın tanısına ve ya durumuna göre hatta bazen doktorun tercihine göre farklı şekillerde yapılabilir. Alerji testi çeşitleri; prick testi, patch testi ve kan testidir.
Prick Testi
Cilt testidir.Bu test ile alerjen maddeler saptanır.Hastanın derisi çizilir.Derinin üzerine alerjen etkenleri içeren bir sıvı tatbik edilir.
Yarım saat beklenir.Daha sonra deride kızarıklık oluşmuşsa alerjen varlığı ortaya konmuş olur.
Patch Testi
Egzama tanıısnda etkeni belirlemek için kullanılır.Bu testte bir bant kullanılır.Bantın üzerine kimyasal maddeler tatbik edilir.Testte kullanılan bant kişinin sırtına yapıştırılır.48 saat beklenir. Bu süre sonunda kızarıklık salerjen etken varlığı konusunda bilgi sahibi olunur.
Kan Testi
En sık tatbik edilen alerji testi türüdür. Hastanın damarından alınan kan örneği ile yapılır. Klinikte yaygın olarak tercih edilir. Kanda IgE antikoru varlığına bakılır. Alerjisi olan kişilerde kandaki IgE miktarı yüksek bulunur. Bu yüksekliğin normal bir kişiye göre en az 10 kat ve üstü olması alerji hastalığını destekleyen bir belirteçtir.
Allerji Testini Doktorlar Neden İster?
Allerji testini yaptırmaktaki amaç allerjilerin taramasını yapmak; bazen immünterapinin (duyarsızlaştırma) etkinliğini izlemektir.
Doktor saman nezlesi, dermatit, rinit (nazal konjesyon), kızarık ve kaşıntılı gözler, astım veya karın ağrısı gibi rahatsızlıklarınızın sebebinin allerji kaynaklı olduğundan şüpheleniyorsa bu test yapılır.
Ayrıca alerjiler sonraki yaşlarda ortaya çıkabilir yani bunlar doğuştan değildir. Alerjiniz olmayan bir unsur sonradan alerjeniniz haline gelebilir. Bu sebeple doktor bu tahlili istediğinde kesinlikle yaptırılmalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|