Burun Kemiği Eğriliği Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2018/04/20 12:44 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/02 17:00 •
Burun kemiği veya kıkırdağı bazı sebeplerden dolayı eğri olabilir.
Burun Kemiği Eğriliği Neden Olur?

Burun kemiği veya kıkırdağı bazı sebeplerden dolayı eğri olabilir. Halk arasında burun kemiği eğriliği adını verdiğimiz bu sorun toplumun çok büyük bir kesiminde görülmektedir.
Burnun tam ortasından geçen kemik ve buna birleşmiş kıkırdak parçasının özelliği burnu iki eşit parçaya ayırmaktır. Bu kemik gözle görülmeyecek ve rahatsızlık vermeyecek kadar az eğri olabilir. Ciddi burun tıkanıklığı ve sorunlara yol açacak kadar eğri de olabilir. Burun kemiğinin sağa veya sola daha yakın olması, o burun deliğini tıkamasına sebep olur.

Doğum öncesi bebeğin anne karnındaki yanlış duruşuna bağlı, doğum sırasında oluşan sorunlara bağlı, kazalar sonucu burun kırılmasıyla, kalıtsal olarak aileden geçen burun şekliyle, burun içindeki polip veya tümörlerin iç basıncı değiştirmesi sebebiyle ve ergenlikte burnun hızlı büyümesi yoluyla burun eğriliği meydana gelebilir.

Burun kemiği eğri olan kişilerin yaşayabileceği sağlık sorunlar nelerdir?

-Burun tıkanıklığı

-Geceleri ağızdan nefes alma, rahat uyuyamama ve horlama sorunu

-Ağızdan nefes almaya bağlı mikropların doğrudan boğaza gitmesiyle oluşan farenjit enfeksiyonu ve kronik farenjit

-Rahatsız uyumaya bağlı olarak gün içinde yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı yaşama

Burun çevresinde sinüs denilen hava boşlukları vardır. Eğrilik sinüs boşluklarını kapatıp hava akımını bozabilir. Bu durumda sinüsler iltahaplanır ve sinüzit enfeksiyonu oluşur.

-Tıkanıklık ve sinüzite bağlı geniz akıntısı, balgam görülür. Akıntı artarsa larenjit ve bronşite yol açabilir.

-Burundan doğru nefes alamayınca yeterli oksijen akciğerlere alınamaz. Bu da ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek olan kalp ve akciğer hastalıklarının riskini arttırır.

-Koku ve tat alma duyuları zarar görebilir.

-Burun akıntısı

-Sinüzite bağlı yüz ve baş ağrıları oluşabilir.

Burun kemiği eğriliği düzeltilir mi?

Burun eğriliğinin tedavisi ameliyatla tam olarak mümkündür. Ergenlikte kıkırdak ve kemik gelişmesi tamamlanma sürecinde olduğundan burun ameliyatı için 17-18 yaşına gelinmesi gerekir.Bu süreden önce bu operasyonun yapılası ve ameliyatla tedavi hekimlerce tavsiye edilmez.
Ameliyatın önerilmediği dönemde tedavi, burun açıcı spreyler veya alerji ilaçlarıyla sağlanır.

Halk arasında burunda kemik veya kıkırdak eğriliği çok fazla önemsenmese de ciddi sorunlara yol açabilir. Belirtilerden birkaçını bile fark ederseniz asla geçer deyip hafife almayınız. Mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna görünmelisiniz.

Burun kemiği eğriliği için yapılan ameliyat  ortalama 20-40 dakika civarında sürer. Eğri olan burun kemiği tam orta hizaya alınır, şekillendirilir ve yeniden düzeltilir. Kıkırdaktan kaynaklı bir sorun varsa fazla kıkırdak parçaları alınabilir. Burun delikleri açık olup rahat nefes alınabilecek şekle getirilir.
Bu ameliyata bazı durumlarda kulak burun boğaz doktorları ile birlikte plastik cerrahi doktorları da katılır.Bu şekilde estetik olarak daha optimum sonuçlar elde edilebilir.

Burun eğriliği ameliyatı genel anestezi uygulanarak yapılır yani kişi tamamen uyutulur. Ameliyat sonrasında ise kişi birkaç gün içinde günlük hayatına dönebilir, üstelik daha kaliteli ve rahat nefes alarak.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?