Babalık Sendromu (Couvede Sendromu) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2022/03/18 04:32 •

Eşi hamile olan bazı erkeklerin bir kısmı eşleriyle benzer sıkıntılar yaşamaya başlarlar

Babalık Sendromu (Couvede Sendromu) Nedir?

Eşi hamile olan bazı erkekler eşleriyle benzer sıkıntılar yaşamaya başlarlar. Tıp dilinde buna, Couvede Sendromu adı verilir. 

Couvede Sendromu erkeklerde çoğunlukla eşlerinin hamileliğin üçüncü ayı civarında görülür. Sendrom, yoğun olarak, kaygı düzeyi yüksek erkeklerde açığa çıkar. Bu sendromun açığa çıkmasında bir diğer önemli etken, erkeğin baba olmaya kendini yeterince hazır hissetmemesi veya kendini yetersiz görmesidir.

Babalık Sendromu Nasıl Yaşanır

Sendrom adı kullanıldığında her ne kadar ciddi bir kaygı bozukluğu gibi anlaşılsa da babalık sendromu bazen çok da eğlenceli olabilir. En sık yaşanan belirtisi de; kilo alan baba adaylarıdır. 

Baba adayları, bebeği taşıyan eşlerine yardımcı olmak isterler ancak ne yapacaklarını çoğu zaman bilemezler. Bu durumda en iyi bildikleri aşerme durumundan korkar ve yetersiz kalırsam aşerilen yiyeceği bulamazsam kaygısı yaşarlar. Haliyle akıllarına gelen her yiyeceği eşleri istemeden fazlaca alırlar. Bu durumda bulantıları olan veya çok kilo almak istemeyen anne adayı, sadece tadımlık bu yiyeceklerden yerler. E bu durumda kalanın hepsini baba adayı yer ki; eşi hamile olan erkeklerin genelde çok kilo almasının en büyük sebebi budur. 

Bir diğer sendrom yaşama şekli de, fazlaca panik olmaktır. Eşi yatakta her döndüğünde uyanan, her an ‘ne oldu bir yerin mi ağrıyor, canın bir şey mi istiyor‘ gibi devamlı tetikte olmak da sık görülür. Bu durum eşi fazlaca kasıp yorabilir. 

Babalık sendromu bebeğin doğmasıyla birlikte de bir süre devam eder ancak bebekle yaşamaya alıştıkça bu sendrom azalır ve zamanla ortadan kaybolur. Bu sendromun iyi yanı ise, kalıcı bir durum değildir ve babanın bundan sonraki hayatını etkilemez. Ayrıca ilk gebeliğe özgüdür. Sonraki gebeliklerde baba rahat davranışlar sergiler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?