Myastenia Gravis Nedir? Myastenia Gravis Tanısı ve Testleri

Yayın Tarihi : 2020/02/09 16:30 • Güncelleme Tarihi : 2020/02/26 16:58 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Myastenia gravis yani ağır kas zayıflığı günümüzde çok görülen hastalıklardan biridir. Bu yazımızda, uygulanan testler, tedavi ve ameliyat gibi çeşitli alt başlıklarla hastalık hakkında bilgi verdik. Makalemizin tamamını okuyarak myastenia gravis hakkında fikir edinebilirsiniz.
Myastenia Gravis Nedir? Myastenia Gravis Tanısı ve Testleri

Tanı

Doktorunuz semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve sizi muayene edecek. Doktorunuz aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli testleri yaptırmanızı isteyebilir:

Nörolojik muayene

Doktorunuz nörolojik sağlığınızı test ederek kontrol edebilir:

  • Refleksler
  • Kas gücü
  • Kas tonusu
  • Dokunma ve görme duyuları
  • Koordinasyon
  • Denge

Myastenia gravis tanısını doğrulamaya yardımcı olmak için aşağıdaki testler uygulanabilir:

Edrofonyum testi

Kas gücünde ani ve geçici bir iyileşme ile sonuçlanan kimyasal edrofonyum klorür enjeksiyonu, myastenia gravis olduğunuz anlamına gelebilir.

Edrofonyum klorür, sinir uçlarınızdan kas reseptör bölgelerinize sinyalleri ileten kimyasal olan asetilkolini parçalayan bir enzimi bloke eder.

Buz Torbası Testi

Eğer düşük bir göz kapağınız varsa, doktorunuz göz kapağınıza buz torbası koyabilir. İki dakika sonra doktorunuz torbayı kaldırır ve düşük göz kapağınızın iyileşme belirtisi gösterip göstermediğini inceler.

Kan tahlili

Kan testi, sinir uyarılarının kaslarınızın hareket etme sinyallerini gönderdiği reseptör bölgelerini bozan anormal antikorların varlığını ortaya çıkarabilir.

Tekrarlayan sinir uyarımı

Bu sinir iletimi çalışmasında, doktorlar test edilecek kasların bulunduğu bölgeye elektrot takar. Doktorlar, sinirin kasınıza sinyal gönderme yeteneğini ölçmek için elektrotlardan küçük elektrik akımları gönderir.

Myastenia gravis tanısı koymak için, doktorlar sinyal gönderme yeteneğinin yorulma ile kötüleşip kötüleşmediğini görmek için siniri tekrar tekrar test edecektir.

Tek lifli elektromiyografi (EMG)

Bu test, beyniniz ve kasınız arasında dolaşan elektriksel aktiviteyi ölçer. Tek bir kas lifini test etmek için cildinize ve kasınızın içine ince bir tel elektrot yerleştirilir.

Görüntüleme

Doktorunuz timüsünüzde tümör ya da başka bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için tomografi ya da emar isteyebilir.

Akciğer fonksiyon testleri

Bu testler, durumunuzun nefesinizi etkileyip etkilemediğini değerlendirir.

Tedavi

Çeşitli tedaviler, tek başına veya birlikte, myastenia gravis semptomlarını hafifletebilir. Tedaviniz yaşınıza, hastalığınızın ne kadar şiddetli olduğuna ve ne kadar hızlı ilerlediğine bağlıdır.

İlaçlar

Kolinesteraz inhibitörleri:

Piridostigmin (Mestinon, Regonal) ve neostigmin (Bloxiverz) gibi ilaçlar sinir ve kaslar arasındaki iletişimi artırır. Bu ilaçlar bir tedavi değildir, ancak bazı insanlarda kas kasılmasını ve kas gücünü artırabilir.

Olası yan etkiler gastrointestinal bozukluk, ishal, mide bulantısı, aşırı tükürük salgılama ve terleme sayılabilir.

  • Kortikosteroidler: Prednizon gibi kortikosteroidler bağışıklık sistemine müdahale ederek antikor üretimini sınırlar. Bununla birlikte, kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı, kemik incelmesi, kilo alımı, diyabet ve bazı enfeksiyonların riskinin artması gibi ciddi yan etkilere yol açabilir.
  • Bağışıklık baskılayıcılar: Doktorunuz, bağışıklık sisteminizi değiştiren azatiyoprin (Azasan, Imuran) mikofenolat mofetil (Cellcept), siklosporin (Sandimmune) metotreksat (Trexall) veya takrolimus (Astrograf XL, Prograf) gibi başka ilaçlar da verebilir. Etki etmesi aylar süren bu ilaçlar kortikosteroidlerle kullanılabilir.

Bağışıklık baskılayıcıların enfeksiyon riski ve karaciğer veya böbrek hasarı gibi ciddi yan etkileri olabilir.

Damar içi tedavi

Aşağıdaki tedaviler genellikle semptomlarda ani kötüleşmeyi tedavi etmek için veya ameliyattan önce kısa vadede kullanılır.

  • Plazmaferez: Bu prosedürde diyalize benzer bir filtreleme işlemi uygulanır. Kanınız, sinir uçlarınızdan kaslarınızın reseptör bölgelerine sinyal iletimini engelleyen antikorları temizleyen bir makineden geçer. Bununla birlikte, iyi etkiler genellikle sadece birkaç hafta sürer ve tekrarlanan prosedürler tedavi için damarlara erişimde zorluklara neden olabilir.

Plazmaferez ile ilişkili riskler arasında kan basıncında düşme, kanama, kalp ritmi problemleri veya kas krampları bulunur. Bazı insanlar plazmanın yerine kullanılan çözeltilere alerjik bir reaksiyon geliştirir.

  • İntravenöz immünoglobulin (IVIg): Bu tedavi vücudunuza bağışıklık sistemi tepkinizi değiştiren normal antikor takviyesini sağlar. Faydaları genellikle bir haftadan kısa sürede görülür ve üç ila altı hafta sürebilir.

Genellikle hafif olan yan etkiler titreme, baş dönmesi, baş ağrısı ve ödem olabilir.

  • Monoklonal antikor: Rituxsimab (Rituxan) ve daha yakın zamanda onaylanmış eculizumab (Soliris), myastenia gravisinin bazı vakalarında kullanılan intravenöz ilaçlardır. Bu ilaçlar genellikle diğer tedavilere cevap vermeyen insanlar için kullanılır. Ciddi yan etkileri olabilir.



Myastenia Gravis Nedir? Myastenia Gravis Tanısı ve Testleri




Ameliyat

Myastenia gravisli bazı kişilerin timus bezlerinde tümör olabilir. Timoma olarak adlandırılan bir tümörünüz varsa, doktorlar timus bezinizi ameliyat ile alacaktır (timektomi).

Timus bezinde tümör olmasa bile, bezin çıkarılması myastenia gravis semptomlarınızı iyileştirebilir. Bununla birlikte, timektominin faydalarının gelişmesi yıllar sürebilir.

Timektomi açık cerrahi veya laparoskopik cerrahi şeklinde yapılabilir. Açık ameliyatta cerrahınız göğsünüzü açmak ve timus bezinizi çıkarmak için merkezi göğüs kemiğinizi (sternum) ayırır.

Timus bezini çıkarmak için laparoskopik cerrahide daha küçük kesikler açar. Ayrıca şunları da içerebilir:

  • Video yardımlı timektomi. Bu ameliyatta, cerrahlar boynunuzda küçük bir kesik veya göğsünüzde birkaç küçük kesik açabilir. Daha sonra timus bezini görmek ve çıkarmak için uzun, ince bir kamera (video endoskop) ve küçük aletler kullanırlar.
  • Robot destekli timektomi. Bu timektomide cerrahlar göğsünüzde birkaç küçük kesik açar ve bir kamera ve mekanik kollar içeren bir robotik sistem kullanarak timus bezini çıkarırlar.

Bu prosedürler açık cerrahiye kıyasla daha az kan kaybını, daha az ağrıyı, daha düşük ölüm oranlarını ve daha kısa hastanede kalmayı sağlar.

Yaşam tarzı ve ev tedavisi

Enerjinizi en iyi şekilde kullanmanıza ve myastenia gravis semptomlarıyla baş etmenize yardımcı olmak için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:

  • Yeme alışkanlığınızı düzenleyin. İyi bir kas gücünüz olduğunda yemeye çalışın. Yemeğinizi çiğnemeye zaman ayırın ve lokmalar arasında mola verin. Günde birkaç kez azar azar yemek daha kolay olabilir. Ayrıca, ağırlıklı olarak yumuşak yiyecekler yemeyi deneyin ve çiğ meyve veya sebze gibi daha fazla çiğneme gerektiren gıdalardan kaçının.
  • Evde güvenlik önlemleri alın. Küvetin yanında veya basamakların yanında destek gereken yerlere tutunma çubukları veya korkuluklar takın. Yerleri temiz tutun ve halıları kaldırın. Evinizin dışında, yürüyüş yolunuzu, kaldırımlarınızı ve garaj yolunuzu tökezlemenize neden olacak yapraklardan, karlardan ve diğer birikintilerden arındırın.
  • Elektrikli ev aletleri ve elektrikli el aletleri kullanın. Enerjinizi korumanıza yardımcı olmak ve işlerinizi halletmek için elektrikli diş fırçası, elektrikli konserve açacağı ve diğer elektrikli aletleri kullanmayı deneyin.
  • Göz bandı takın. Çift görüyorsanız, göz bandı sorunu gidermeye yardımcı olabilir. Yazmak, okumak veya televizyon izlemek için göz bandı takmayı deneyin. Göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olmak için göz bandını düzenli olarak bir gözden diğer göze takın.
  • Plan yapın. Yapmanız gereken ev işleri, alışveriş veya günlük işler varsa, en fazla enerjiye sahip olduğunuz zaman için etkinliği planlayın.

Başa çıkma ve destek

Myastenia gravis ile başa çıkmak sizin ve sevdikleriniz için zor olabilir. Stres, durumunuzu kötüleştirebilir, bu nedenle rahatlamanın yollarını bulun. İhtiyacınız olduğunda yardım isteyin.

Durumunuz hakkında öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenin ve sevdiklerinizin de bunu öğrenmesini sağlayın. Siz ve aile üyelerinizin neler yaşadığını anlayan insanlarla tanışabileceğiniz bir destek grubundan yararlanabilirsiniz.

Randevunuz için hazırlanın

İlk olarak büyük bir ihtimalle aile doktorunuzu veya bir pratisyeni ziyaret edeceksiniz. Daha sonra sizi durumunuz hakkında daha fazla bilgi almak için alanında eğitim almış bir doktora (nörolog) yönlendirecektir.

Randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak bilgiler;

Neler yapabilirsiniz?

Size verilen bilgileri almanıza yardımcı olması için bir arkadaşınızı veya aile üyesini yanınıza alın. Bir liste yapın:

  • Belirtilerinizi ve ne zaman başladıklarını
  • Dozlar da dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler veya takviyeleri
  • Doktorunuza sormanız gereken soruları

Myastenia gravis için doktorunuza sormanız gereken sorular şunlardır:

  • Semptomlarıma ne sebep oluyor?
  • Hangi testlere ihtiyacım var?
  • Ne tür bir tedavi öneriyorsunuz?
  • Önerdiğiniz tedavinin alternatifleri nelerdir?
  • Başka sağlık sorunlarım da var. En iyi nasıl birlikte idare edebilirim?
  • Uymam gereken kısıtlamalar var mı?
  • Alabileceğim broşür veya başka basılı materyaller var mı? Hangi web sitelerini önerirsiniz?

Başka sorular sormaktan çekinmeyin.

Doktorunuzdan ne beklemelisiniz

Doktorunuzun soracağı soruları yanıtlamaya hazır olun, örneğin:

  • Semptomlarınız sürekli mi yoksa ara sıra mı?
  • Semptomlarınız ne kadar şiddetli?
  • Semptomlarınızı iyileştiren bir şey varsa ne olabilir?
  • Semptomlarınızı kötüleştiren bir şey varsa ne olabilir?

 

 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/myasthenia-gravis/diagnosis-treatment/drc-20352040

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?