Baharda Nasıl Beslenmeliyiz?
Bahar aylarında alerjen olan polenler, rüzgarla havada uçuşurlar, bitkilerin tozlaşmasını sağlar. Ancak bunun yanında alerjik insanlarda da tıkanıklıklara, yorgunluklara sebep olur. İşte vücudu bu zamanlarda rahatlatmanın en iyi yolu, iyi beslenmektir.
Bahar Aylarında Beslenme Neden Önemlidir?
Beslenme her dönemde vücut için önemlidir. Ancak özellikle bağışıklığın saldırıya uğradığı, dış unsurların vücut için tehdit oluşturduğu zamanlarda ekstra dikkatli olmak gerekir. Bahar aylarında alerjen olan polenler, rüzgarla havada uçuşurlar. Aslında bu polenlerin uçması, canlı hayatı için çok önemlidir. Çünkü bitkilerin tozlaşmasını, üremesini ve çoğalmasını sağlar. Ancak bunun yanında alerjik insanlarda da tıkanıklıklara, yorgunluklara sebep olur. İşte vücudu bu zamanlarda rahatlatmanın en iyi yolu, iyi beslenmektir.
Alerji ve Beslenme
Bahar ayları hastalıkların en sık görüldüğü aylardır. Vücuda yeterli miktarda besin alınmazsa (özellikle proteinden, enerjiden ve vitaminlerden), vücut bir taraftan kendi dokularını harcar, bir taraftan da savunma mekanizmasını yeterince oluşturamaz. Vücut güçsüz kalır, hastalıklara yakalanma riski artar ve hastalıklar uzun sürer. Tüm bunların sonucu olarak da başlıca hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar. Özellikle C ve A vitamini alımına dikkat edilmelidir. Böylece vücut direnci artırılmış olur. Baharda günlerin uzaması ile güne sıkı bir kahvaltı ile başlamak gerekir.
Bol su içmek bu dönemde olmazsa olmazlardandır. Vücuda giren yabancı materyallerin uzaklaştırılmasını sağlar ve kanı seyreltir.
Kahvaltının günümüze zindelik katan ve gün içinde işlerimize uyum konusunda en etkili öğün olduğunu unutmamalıyız. Yapılan araştırmalarla kahvaltı yapan kişilerin günün ilerleyen saatlerinde daha güçlü ve dayanıklı oldukları belirlenmiştir.
İlkbaharda hava sıcaklığının artması ile kaybettiğimiz sıvı miktarı da artmaktadır. Egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Her gün düzenli olarak yapılan 30-45 dakikalık bir yürüyüş, vücut ağırlığının dengelenmesine, kemik sağlığının korunmasına ve geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Vitamin ve minarel ihtiyacımızı taze yetişen sebze ve meyvelerden karşılamak yani mevsiminde tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Geceleri ağır ve yağlı yemek yememeye özen gösterilmelidir. Kahve, çay gibi kafeinli içecekler azaltılmalıdır.
Düzenli uyku saatleri ritminizi dengeye sokar. Güneşli bahar sabahlarından daha fazla yararlanmalısınız. Sonuç olarak her baharda bedenimiz değişen hava sıcaklığı nedeniyle yorgun düşer. Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, eklem ağrıları, uykusuzluk, başağrıları gibi belirtilerle kendini gösteren bahar yorgunluğu yeterli ve dengeli beslenerek önlenebilir. Yeterli ve dengeli beslenmek için temel yiyecek gruplarından kişilerin ihtiyacı doğrultusunda tüketmesi gerekir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
******* ******* : [...] Bahar aylarında beslenme, yaza hazırlık için birçok kişinin üzerinde durduğu bir konudur.Sıkça merak edilen bu konuya, Tahlil.com yazarlarından Diyetisyen Haney Yıldırım açıklık getirdi.Bahar yorgunluğunda vücut direncinin korunması açısından öğünlere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dyt.Haney Yıldırım bu konuyla ilgili önerilerini dile getirdi.Bahar aylarında beslenme ile ilgili yazının tamamını okumak için lütfen tıklayınız. [...] |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.