Kanser Kan Testleri: Kanser Teşhisinde Kullanılan Laboratuvar Testleri

Yayın Tarihi : 2019/04/22 14:40 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 15:21 •

Kanser kan testleri ve diğer laboratuvar testleri, doktorunuzun kanser teşhisi koymasına yardımcı olabilir. Kanser kan testlerini ve nasıl yapıldıklarını öğrenerek endişenizi azaltın. Kanser kan testleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okuyun.

Kanser Kan Testleri: Kanser Teşhisinde Kullanılan Laboratuvar Testleri

Eğer doktorunuz kanser olduğunuzdan şüpheleniliyorsa, bazı kanser kan testleri veya idrar analizi veya şüpheli bir bölgenin biyopsisi gibi diğer laboratuvar testlerini teşhis koymaya yardımcı olması için isteyebilir.

Kan kanseri dışında, kan testleri genellikle kanser olup olmadığınızı veya başka bir kanser dışı durum olup olmadığını kesinlikle söyleyemez, ancak doktorunuza vücudunuzun içinde neler olup bittiğine dair ipuçları verebilir.

Doktorunuz kanser belirtilerini aramak için kanser kan testleri istemesi kanser teşhisi konulduğu ve kanser olduğunuz anlamına gelmez. Kanser kan testleri yapıldığında doktorunuzun ne aradığını öğrenin.

Doktorunuz Testlerde Ne Arıyor?

Kanser kan testleri için toplanan örnekler laboratuvarda kanser belirtileri açısından analiz edilir. Örneklerde kanser hücreleri, proteinler veya kanser tarafından üretilen diğer maddeler görünebilir. Kan testleri doktorunuza organlarınızın ne kadar iyi çalıştığına ve kanserden etkilenip etkilenmediğine dair bir fikir de verebilir.

Kanseri teşhis etmek için kullanılan kan testlerine örnekler şunlardır:

✔ Tam kan sayımı (CBC). Bu yaygın kan testi, kan örneğindeki çeşitli kan hücrelerinin miktarını ölçer. Kan kanseri, bir tür kan hücresi veya anormal hücrelerin çok fazla veya çok az bulunması durumunda bu test kullanılarak tespit edilebilir. Kemik iliği biyopsisi kan kanseri tanısını doğrulamaya yardımcı olabilir.

✔ Kan protein testi. Kanınızdaki çeşitli proteinleri incelemek için bir test (Elektroforezi), bazen multipl miyelomlu kişilerde yükselen bazı anormal bağışıklık sistemi proteinlerini (immünoglobülinler) tespit etmeye yardımcı olabilir. Kemik iliği biyopsisi gibi diğer testler, şüpheli bir tanıyı doğrulamak için kullanılır.

✔ Tümör belirteci testleri. Tümör belirteçleri, kanınızda tespit edilebilen tümör hücreleri tarafından üretilen kimyasallardır.

Ancak tümör belirteçleri de vücudunuzdaki bazı normal hücreler tarafından üretilir ve kanser olmayan hücrelerde seviyeler önemli ölçüde yükselebilir. Bu, tümör belirteç testlerinin kanser teşhisinde yardımcı olma potansiyelini sınırlar. Sadece son derece nadir durumlarda böyle bir test, kesin bir kanser teşhisi koymak için yeterli kabul edilir.

Kanser tanısında tümör belirteçlerini kullanmanın en iyi yolu belirlenmemiştir. Ve bazı tümör belirteci testlerinin kullanımı tartışmalıdır.

Tümör belirteçlerinin örnekleri arasında prostat kanseri için prostat spesifik antijen (PSA), yumurtalık kanseri için kanser antijeni 125 (CA 125), medüller tiroid kanseri için kalsitonin, karaciğer kanseri için alfa-fetoprotein (AFP) ve testis kanseri ve yumurtalık kanseri gibi üreme hücresi tümörleri için insan koryonik gonadotropin (HCG) bulunur.

♦ Dolaşımdaki tümör hücresi testleri. Son zamanlarda geliştirilen kan testleri, orijinal bir kanser bölgesinden kopan ve kan dolaşımında yüzen hücreleri tespit etmek için kullanılmaktadır. Bir dolaşımdaki tümör hücresi testi, meme, kolorektal veya prostat kanseri olan kişileri izlemek için FDA tarafından onaylanmıştır. Bu test genellikle klinik bir ortamda kullanılmaz.

Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Test sonuçları dikkatli bir şekilde yorumlanmalıdır, çünkü vücudunuzdaki değişiklikler veya hatta ne yediğiniz gibi çeşitli faktörler test sonuçlarını etkileyebilir.

Buna ek olarak, kanserli olmayan hücrelerin bazen anormal test sonuçlarına neden olabileceğini unutmayın. Kan testi sonuçları normal olsa da, diğer durumlarda kanser olabilirsiniz.

Doktorunuz seviyelerin normal bir aralığa düşüp düşmediğini belirlemek için test sonuçlarını gözden geçirir. Veya doktorunuz önceki testlerin sonuçlarıyla  karşılaştırabilir.

Sonra Ne Olur?

Kan ve idrar testleri doktorunuza ipuçlarını vermeye yardımcı olsa da, tanı koymak için genellikle diğer testler gerekir. Çoğu kanser türü için, biyopsi (test için şüpheli hücrelerin bir örneğini almak için bir prosedür) genellikle kesin bir teşhis koymak için gereklidir.

Bazı durumlarda, tümör belirteci seviyeleri zamanla izlenir. Doktorunuz birkaç ay içinde takip testi planlayabilir. Tümör belirteçleri genellikle kanser teşhisinden sonra yararlıdır. Doktorunuz bu testleri kanserinizin tedaviye yanıt verip vermediğini veya kanserinizin büyümekte olup olmadığını belirlemek için kullanabilir.

Çoğu durumda, kanser tedavinizi tamamladıktan sonra, kanser kan testlerini kullanmak kanserin geri dönüşünü izlemek için yardımcı olmaz. Kanserinizin özelliklerini doktorunuzla tartışın.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?