Bilirübin Yüksekliği Nedir ? Hangi Durumlarda Bilirübin Yüksekliği Olur?

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 28.02.2020 06:04 | Yazar: Dr. Cem Argun
Kan tahlilinde bilirübin testi yüksekliği normalin dışında bir durumdur. Bilirübin yüksekliğinin sebebi farklı nedenlere bağlı olabilir.Bilirübin alyuvar olarak da bildiğimiz eritrositlerin parçalanıp yıkılması  sonucu ortaya çıkan pigmente bir maddedir.Pigment içermesi nedeniyle turuncu ile sarı arası bir rengi vardır.Bu renk içeren yapısı nedeniyle özellikle sarılık ve karaciğer hastalıkları gibi durumlarda kanda bilirübin yükseldiğinde insan vücudu ve gözlerde sarımsı bir renk olabilir.Bilirübin safrada da bulunmaktadır.
Bilirübin Yüksekliği Nedir ? Hangi Durumlarda Bilirübin Yüksekliği Olur?
A

Bilirübin Nedir?

Bilirübin kanda bulunan hemoglobinin parçalanmasıyla oluşan turuncu-sarı bir pigment içeren bir maddedir.
İnsan vücudundan safrayla atılmaktadır.Hemoglobinin heme kısmının parçalanmasının bir ürünüdür.
Alyuvarların (kırmızı kan hücreleri, eritrostler) parçalanmasıyla oluşur.Bi lirübin vücudumuzda morarmalarda görülen sarımsı renkten sorumlu olan bir safra pigmentidir.Aşırı derecede yüksek bilirubin seviyesi sarılığa neden olabilir.

Bilirübin Testi Normal Değeri Nedir?

Kanda bilirübin testi normal değerleri yaşa göre değişiklik arz edebilir.

  Normal Bilirübin Değeri
Kord kanında 0,40-2,00 mg/dl
Prematüre bebeklerde 0,40-12,00 mg/dl
0-7 günlük bebeklerde 0,40-16,00 mg/dl 
7 gün-1 aylık bebeklerde 0,40-10,00 mg/dl
2-3 aylık bebeklerde 0,40-2,00 mg/dl 
3 ay çocuklar ve yetişkinlerde 0,40-1,35 mg/dl 

Hangi Durumlarda Bilirübin Yüksekliği Olur?

Kanda bilirübin testi yüksekliği birçok nedene bağlı olabilir.Kanda bilirübin düzeyinde açlıkta,yorgunlukta ve enfeksiyon hallerinde kısa süreli artışlar olabilir ancak bu durum genellikle önemli bir sorun yaratmaz.

Hangi Durumlarda Bilirübin Yüksekliği Olur?

Bilirübin Yüksekliği Nasıl Yorumlanmalıdır?

Bilirübin yüksekliği, direkt ve indirekt bilirübin yüksekliği olarak 2 ana başlıkta incelenebilir.

Tek Başına İndirekt Bilirübin Yüksekliği:

Tek başına indirekt bilirübin yüksekliği varlığında eğer beraberinde karaciğer enzimleri normal, hepatit testleri de negatif ise muhtemelen gilbert sendromu vardır.

Direkt Bilirübin Yüksekliği:

Direkt bilirübin yüksekliği ise ; erişkinlerde en çok tıkanma sarılığında görülür. Tıkanma  sarılığında karaciğer dışındaki safra yollarında değişik nedenlerle safra akışı durmaktadır.

Bilirübin Yüksekliğinin Genel Nedenleri Nelerdir?

  • Gilbert Hastalığı
  • Karaciğer fonksiyon bozuklukları
  • Kolesistit (safra kesesi enfeksiyonu)
  • Bazı antibiyotiklerin kullanımı
  • Doğum kontrol haplarının yan etkisi olarak
  • Sickle Cell Anemi (Orak Hücre Kansızlığı)
  • Safra yollarında meydana gelen tıkanıklar ve hastalıklar
  • Pankreas patolojileri
  • Çeşitli sarılık hastalıkları
  • Hemolitik Anemi

Bilirübin Yüksekliği ile Seyreden Tıkanma Sarılığı Nedenleri

  1. Safra yolu taşları
  2. Safra yolu kanserleri
  3. Primer siklerozan kolanjit
  4. Safra yolu parazitleri varlığında
  5. Pankreas başı kanserleri

Tıkanma Sarılığı Dışındaki Direkt Bilirübin Yüksekliği Nedenleri

Tıkanma Sarılığı Dışındaki Bazı Durumlarda Direkt Bilirübin Yüksekliği görülebilir. Bu durumlar aşağıda belirtilmiştir:

  1. Akut hepatitler
  2. İleri evre sirozlar
  3. Sepsis
  4. Kolestatik hepatitler
  5. İlaca bağlı kolestatik hepatitler
  6. Primer bilyer siroz
Kan tahlilinizde bilirübin testi sonucunuz normalin dışında çıktığında bunun nedenini Tahlil.com doktorlarına sorabilirsiniz. Aşağıdaki yorum bölümüne sorunuzu hemen sorunuz.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

huseyin.jnrsyn | 05.03.2020 03:54

İyi günler talasemi taşıyıcılarında billurubin seviyesi normal insanlara göre yüksek çıkar mı? Ben talasemi taşıyıcısıyım ve testlerde bilurübin biraz yüksek çıkıyor.

Tahlil.Com | 05.03.2020 05:14
Evet bu değerd ebir miktar hafif de olsa yükseklik görülebilir.
servet konuk | 06.04.2016 05:12

selam total bilirubin 3.29 çıktı tedavi şartmıdır zararı olurmu vucuda?

Tahlil.Com | 07.04.2016 04:12

Yapılan kan tahlilinde bilirubin değeri yüksek çıkmış. Bilirubin yüksekliği bir çok nedene bağlı olabilir.Konunun araştırılması için muhtemelen doktorunuz ilave tetkikler de isteyebilir.
Aşağıda bu konuda detaylı bilgiler bulunan yazımızı okumanızı öneriyoruz.

okan_demirkan_1991 | 05.04.2015 06:24

Mrb benim goz akimda ve cildimde sararmalar vardi kan tahlilimde indirect bilrubin 2.14 direct bilrubin 0.39 total bilrubin ise 2.53 cikti hepatit negatif diger degerlerde normal sadece bilrubinlerim yuksek neden olabilir hocam.

Tahlil.Com | 06.04.2015 09:53

Bilirubin değeriniz yüksek çıkmış, bilirubin yüksekliği bir çok nedene bağlı olabilir.Aşağıda bu konuda detaylı bilgiler bulunan yazımızı okumanızı öneriyoruz.

nev11235 | 18.03.2015 07:06

hocam merhaba benim tahlil sonucumda
total bilirubin 1,42 (0.2-1.2)
indirek bilirubin 0.92 (0 -0,8) sadece düzenli migren ilacı kullanıyorum ama onda da herhangi bir uyarıya rastlamadım.Ne sebep olmuş olabilir ya da neye dikkat etmeliyim

Tahlil.Com | 18.03.2015 09:19

Bilirubin değeriniz yüksek çıkmış, bilirubin yüksekliği bir çok nedene bağlı olabilir.Aşağıda bu konuda detaylı bilgiler bulunan yazımızı okumanızı öneriyoruz.

umut67- | 19.12.2014 09:19

merhaba hocam ben sarılık geçirdiğimde karaciğerimde bi problem olusmus ve biluribin değerlerim aşırı derece yükseliyor
Biluribin indrekt 8.71
total biluribin :5.3 çıktı ve ve sureklı halsız kalıp bayılıyorum bi çözumu varmıdır

Tahlil.Com | 20.12.2014 04:59

Bilirubin değeriniz yüksek çıkmış, bilirubin yüksekliği bir çok nedene bağlı olabilir.Aşağıda bu konuda detaylı bilgiler bulunan yazımızı okumanızı öneriyoruz.

konya242 | 14.10.2014 02:56

merhaba hocam sivilce tedavisi görüyorum kan tahlilimde
bilirubin(total) 1,3 çıktı diğer değerlerim normal ama doktorum ilaç veremeyeceğini söyledi karaciğerime zarar verir diye bilirubinin ilaç tedavmde yeri nedir? teşekkürler..

Tahlil.Com | 14.10.2014 06:19
Aslındea değeriniz tedaviyi kısıtlayacak bir düzeyde değildir, ancak gastroenteroloji tarafından değerlendirilip sonrasında tedavi verilebilir.
apocan51nigde | 28.08.2014 11:47

son hemogram degerı 6. 0 dı ve ılk sonuclara bakarsak gunden gune dusmektedır mesela ıkı oncekı tahlılde 6.6 dıy bı oncekı aralarında 3 gun var ortlama 7.2 son 2 hafta ıcerısındekı sonuclar son olarak 6.0 cıkmıstır

Tahlil.Com | 29.08.2014 04:05
Hemogramda birçok parametre vardır, yazdığınız değerin hangisine ait olduğunu belirtmeniz gerekir..
apocan51nigde | 27.08.2014 10:32

merhaba hocam esımın tahlıl sonucları bu sekılde bızı aydınlata bılırmısınız
Total_Bilirubin     0.51        0 - 0.9    mg/dL    -
Direk_Bilirubin     0.22        0 - 0.3    mg/dL    -
LDH    3410        135 - 214    U/L
esıme talasemı hastalıgı teshıssı konulmus

Tahlil.Com | 28.08.2014 06:49
Yazdığınız sonuçlarla talasemi tanısı konulamaz, ayrıca olsa olsa bu yaşta talasemi taşıyıcılığı olabilir, hemogram değerinizi yazmanız gereklidir..
taylanyvz | 08.08.2014 07:09

Benim total billirubinim 3.7 çıktı bunun nedenleri ne olabilir ve bu oran nasıl düşebilir

Tahlil.Com | 08.08.2014 10:22
Hepatit, safra kesesi problemleri, ilaçlar, alkol, vb. olabilir, araştırılması gerekir..
hsyn_ylzz | 07.07.2014 11:15

Anti hbs mikropartikül immün assay-MEI 1000.00
Anti HCV mikropartikül immün assay-MEI 0.05
Anti HIV kemoluminesans ve benzeri 0.16
Hasan kemoluminesans ve benzeri 0.22
Hocam eşimin sonuçları bunlar ne anlama geliyor hocam tedavisi nedir

Tahlil.Com | 08.07.2014 08:21
Sonuçlarında hepatit B, C ve HIV bulaşı yoktur, hepatit B'ye karşı vücudunda bağışıklık oluşmuş..
DAHA FAZLA GÖSTER
Böbrek Hastalıklarında Kan Ve İdrar Testleri (Tahlilleri) ve Normal Değerleri Nelerdir?
Bu yazımızda, özellikle böbrek hastalıkları tanı ve takibinde kullanılan  bazı kan ve idrar testlerinin hangileri olduğunu, değerlerin hangi aralıklarda olması gerektiğine dair bilgileri…
Yüksek Trigliseridin Vücuda Zararları
Trigliserid bir kan yağıdır. Kanda trigliserid yüksekliği de istenen bir durum değildir.Yüksek trigliserid değerleri çoğunlukla potansiyel sağlık riskleri yönünden doktorlara…
Kısırlık Sorunu Yaşayan Erkeklerden İstenen 5 Tahlil
Çocuğu olmayan çiftlere bunun nedenlerine yönelik çeşitli tahliller yapılmaktadır. Bu tahlilleri erkeklerden genellikle üroloji doktorları istemektedir. Doktorlarca kısırlık…
Gebelik Testi Yaptırmak İçin En Uygun Zaman Nedir?
Tahlil yorumlayan sağlık siteniz Tahlil.com'a gebelik şüphesi nedeniyle test yaptıran veya yaptırmak isteyen okurlarımızdan sıklıkla bir çok soru geliyor. Gebelik testi yaptırmak için…
Testesteron Normal Değerleri Kadın ve Erkekte Nedir?
Testesteron testinin kandaki normal değerleri erkek ve kadınlarda farklıdır.Testesteron normal değerleri  aşağıda belirtilmştir.
Gaita Kültürü Testi Nedir? Gaita Kültürü Neden İstenir ?
Gaita yanı dışkıda ishal nedeni olarak bazı patojen mikroorganizmalar bulunmaktadır. Bu mikroorganizmalar çoğunlukla besin zehirlenmesine bağlı olarak kişide gastroenterit yapabilmektedir. Gastroenterit…
Glukoz Testi Nedir ?
Glukoz testi, kan şekeri de olarak bilinen glukozun kanda bulunan miktarının ölçülmesidir.Biyokimya laboratuvarlarında tatbik edilen ve doktorlar tarafından özellikle şeker hastalığının…
Lökosit Yüksekliği Nedir?
Lökosit, vücudun beyaz kan hücrelerinden bir tanesidir.Kanda lökosit yüksekliği de özellikle kan sayımı tahlillerinde çıktığında sebebi merak edilen bir durumdur.
Kadınlarda Cervical Smear Testi Nedir?
Cervical smear kadın yumurtalıklarının serolojik kontrolu veya yumurtalıklarda oluşan kanserin erken teşhisi için yapılır.Aktif cinsel yaşam süren kadınlara periyodik olarak doktor kontrolünde…
HIV Combo Testi Nedir? HIV Combo Testi Neden Yapılır?
HIV Combo testi, HIV enfeksiyonunun erken tanısında sıklıkla  kullanılan duyarlı bir kan bir testidir. Bu test kanda HIV virüsü bulunup bulunmadığı konusunda bilgi vermektedir.
B12 Vitamini Tahlilinin Normal Değerleri
Vitamin B 12 tahlili, söz konusu vitaminin eksikliğin araştırılması yönünden istenen bir tahlildir.Normal değerlerinin bilinmesi eksiklik yönünden tedavi gerekip gerekmediği konusunda…
VDRL Testi Nedir?
VDRL testi,sifilis yani frengi hastalığı  tanısında kullanılan bir testtir.Mikrobiyoloji laboratuvarlarında kandan veya beyin omurilik sıvısından alınan numuneyle ELİSA veya latex yöntemiyle…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com