ACE Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/08/13 23:09 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/04 15:21 •

Çoğunlukla sarkoidoz tanısını koymaya ve takip etmeye, bu sistemik hastalığı benzer belirtileri olan başka bozukluklardan ayırt etmeye yardımcı olmak için bu test yapılır. Ancak  bu testin farklı kullanım alanları da vardır. Bu yazımızda ACE testi hakkında merak ettiğiniz bilgileri bulabilirsiniz.

ACE Testi Nedir?

ACE Testi Nedir?

ACE kan testi kandaki anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) düzeyini ölçer.Sarkoidoz tanısını koymaya ve takip etmeye, bu sistemik hastalığı benzer belirtileri olan başka bozukluklardan ayırt etmeye yardımcı olmak için bu test yapılır.
ACE testinden önce 12 saate kadar yemek yememek veya içmemek gerekmektedir.Kortizon içerem ilaç kullanıyorsanız testten önce ilacı kesmeniz gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun çünkü kortizon içeren ilaçların ACE düzeylerini düşürebilir.

ACE Testi Neden Yapılır?

Bu test çoğunlukla sarkoidoz adı verilen bir bozukluğun teşhisine ve izlenmesine yardımcı olmak için istenir. Sarkoidozlu kişilerde, hastalığın ne kadar şiddetli olduğunu ve tedavinin ne kadar iyi çalıştığını kontrol etmek için ACE seviyelerini düzenli olarak test edilebilir. Bu test aynı zamanda Gaucher hastalığı tanısının doğrulanmasına da yardımcı olabilir.

ACE Testi Normal Değeri

ACE testi normal değerleri yaşa ve kullanılan test yöntemine göre değişir. Yetişkinlerin ACE düzeyi 40 mikrogram/L'nin altında olmalıdır.ACE testi normal değeri aralıkları farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı örnekleri test eder.

Anormal ACE Test Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Normalden yüksek ACE seviyesi sarkoidoz hastalığının bir habercisi  olabilir. Sarkoidoz kötüleştikçe veya geliştikçe ACE düzeyleri yükselebilir veya düşebilir.

ACE Yüksekliği

ACE yüksekliği aşağıdaki sağlık sorunlarında görülebilir:

Böbreküstü bezlerinin yeterli miktarda hormon üretemediği Addison hastalığı
Lenf kanseri (Hodgkin hastalığı)
Diyabet hastalığı
Alkol kullanımına bağlı karaciğer büüymesi ve iltihabı (hepatit)
Astım, kanser, kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya tüberküloz gibi akciğer hastalıkları
Nefrotik sendrom olarak bilinen böbrek hastalığı
Multipl skleroz
Hipertiroiidi
Hiperparatiroidizm
Mide ülseri

ACE Düşüklüğü

 ACE testi düşükliğü aşağıdaki durumlarda görülür:

Kronik karaciğer hastalığı
Kronik böbrek yetmezliği
Anoreksiya nervoza adı verilen yeme bozukluğu
Kortizon tedavHisi alanlar
Sarkoidoz tedavisi
Hipotiroidizm

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?