Evlilik Öncesi Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/07/12 02:03 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 11:49 •

Evlilik öncesi yapılan testler evlenecek çiftlerin sağlık durumları ve kalıtsal hastalıkları konusunda karşılıklı bilgilenme yönünden önemlidir. Bu yazımızda çiftlerin evlenmeden önce hangi testleri ne amaçla yaptırmaları konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

Evlilik Öncesi Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Evlilik öncesi testlerin yapılması aynı zamanda da yasal bir zorunluluktur. Bu testlerin yapıılıp değerlendirilmesiyle evlilik öncesi çiftlerin cinsel ilişkiyle  birbirlerine bulaştırabileceği enfeksiyonların bulunup bulunmadığı da anlaşılmaktadır. Ayrıca genetik geçişli bazı hastalıklar konusunda da fikir sahibi olunmaktadır.

Evlilik Öncesi Testler Neden Yapılır?

Evlilik öncesi yapılan testler evlenecek çiftlerin sağlık durumları ve kalıtsal hastalıkları konusunda karşılıklı bilgilenme yönünden önemli olup aynı zamanda da yasal zorunluluk halindedir. Burada temel amaç evlenecek çiftlerin olası cinsel temasla geçecek hastalıklar yönünden birbirlerinin tahlil sonuçlarını öğrenmeleri ve gerekirse de bulaşıcı bir hastalığa karşı önlem alınması için girişimde bulunulmasıdır. Ayrıca Talasemi, kan uyuşmazlığı gibi bir hastalık varsa eşlerden birinde doğacak çocuğun bundan etkilenmemesi için tıbbi danışmanlık alınması konusunda bu testler önemli faydalar sağlamaktadır.  

Ülkemizde  akraba evliliklerinin sık görülmektedir. Ortalama her 3 akraba evliliğinin 2 'si birinci derece akrabalar arasında yapılmaktadır. Evlilik öncesi tarama testleri ile aynı zamanda yeni hasta bebeklerin doğumunun engellenebilmesi açısından da önemlidir. Bu testler, son yıllarda ciddi bir tehdit olan cinsel temasla bulaşan hastalıkların evlilik öncesi bilinmesi açısından da yararlıdır. Yasal olarak yapılması gerekli olan evlilik öncesi testler ve bunun yasal gerekçesi Türk Medeni Kanunu’nun 136. maddesi gereği, 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 123 ve 124. maddelerinde belirtilen çiftlerin evlenmeye engel hastalığı bulunmadığını gösterir.

Evlilik Öncesi Yapılması Gereken Testler Nerede Yapılmaktadır?

Evlilik öncesi yapılacak Kan Grubu, Hepatit B ve C testleri, HIV testi ve frengi testi gibi  laboratuvar testleri tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarına bağlı hastanelerin  laboratuvarlarında , kamu yararına çalışan Vakıf ve Derneklere ait Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının laboratuvarlarında yapılabilmektedir.

Test sonrası alınacak olan tahlil sonuçlarını her ilçe için yetkili AÇS/AP Merkezlerinde Rapor haline getirilecektir. Evlilik öncesi tahliller arasında; Talasemi (Akdeniz anemisi) testleri de istenmektedir. Evlenecek kadının çocuk yapamaz halde olması, yani 50 yaş üzerinde olması halinde veya cerrahi menopoz sonrası (ameliyat raporunun ibrazı halinde) Akdeniz anemisi (Talasemi) taraması yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Bu tahliller evlilik öncesi yasal olarak istenmekte ve bunların incelenmesi sonrası evlilik prosedürleri tamamlanmaktadır.

Evlilik Öncesi Yapılması Gereken Testler Nelerdir?

Evlilik öncesi yapılacak testler aşağıda belirtilmiştir: Kan grubu (kan uyuşmazlığı araştırılması amacıyla) Hepatit yönünden hepatit testleri  (HBs Ag, Anti HCV), AIDS yönünden hıv testi (Anti HIV) Frengi yönünden (VDRL testi), Akraba evliliği ve genetik hastalıklar yönünden Akdeniz Anemisi (Talasemi) tahlili Kan grubu tayini anne ile baba arasında olabilecek kan uyuşmazlığını saptamak için yapılır.

Evli Çiftler Arasında Kan Uyuşmazlığı Hangi Durumlarda Bulunur?

Çiftler arasında kan uyuşmazlığı, kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir.Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda görülebilir. Aşağıdaki durumlarda ise kan uyuşmazlığı bulunmamaktadır çiftler arasında: Kan Uyuşmazlığı Tablosu # Kadın Erkek Uyuşmazlık 1 Rh (+) Rh (-) YOK 2 Rh (-) Rh (-) YOK 3 Rh (+) Rh (+) YOK Kan uyuşmazlığının varlığının önceden bilinmesi muhtemel gebelik öncesinde veya gebeliğin başlangıcında doktorlarca gerekli tedbirlerin alınarak bebekte ortaya çıkabilecek rahatsız edici durumları engeller.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
N******** :

Merhabalar ben evililik oncesi testlerini yaptirdim Anti Hbs( mikropartikül immün assay MEIA veya benzeri) pozitif cıktı digerleri ise negatif cikti taşıyıcı mi oluyorm bunlara göre


Cevap:

Hepatit test sonuçlarınızı değerlendirdik.
Sizde Hepatit B ye karşı bağışıklık yani koruyuculuk oluşmuş.
Bu sonuç iki nedene bağlı gelişebilir.
Aşağıda olası iki nedeni görebilirsiniz.

1.Daha önce Hepatit B aşısı olmuşsunuz.Olduğunuz aşıya bağlı olarak bağışıklık gelişmiş.Bu nedenle Anti HBS testiniz pozitif çıkmış. 
2.Önceden Hepatit B enfeksiyonu geçirmişsiniz ve sonrasında da vücudunuz buna karşı bağışıklık oluşturmuş.

Her iki durumda da şu anda  bir hastalığınız bulunmadığını gösterir sonucunuz, korkulacak bir durum yok.

 

s************* :

Merhabalar, hepatit C evlilik icin engel olur mu?


Cevap:

Tabii ki engel değildir.Ancak böyle bir durumdan eşlerin karşılıklı haberdar olması ve bir doktora danışmak uygun olacaktır.

l*********** :

merhabalar. nikah öncesi yapılan kan testinde kan uyuşmazlığı olduğu anlaşıldığında, uyuşmazlık için hemen mi iğne yapıyorlar, yoksa ilk doğumdan sonra mı iğne yapılıyor? uyuşmazlık hakkında bilgi verir misiniz?


Cevap:

Merhaba halk arasında bilinen kan uyuşmazlığı iğnesi Anti-D immunglobin ilaçtır , gebeliğin 28.haftasında ve doğumdan sonra 72 saat içerisinde olmak üzere iki kere anneye yapılır.

b************* :

Merhaba nisanlimin kan grubu ab rh + benim b rh + evlilik icin ve ileride cocuk bakimindan herhangi sorun olusturur mu acaba.?


Cevap:

Bir kan uyuşmazlığınız bulunmuyor.Evlilik için de sorun oluşturmaz.

f******* :

Merhabalar
Ben Arh+ Teyze kizi ise 0rh+ kan grubuna sahibiz.Sahip olacağımız çocuklarin hastalıklı yada engelli olma olasılığı varmidir?


Cevap:

Kan uyuşmazlığınız bulunmuyor ancak akraba evliliği yönünden bir üniversite hastanesinin Genetik bölümünden danışmanlık alabiirsiniz.

n***************** :

Tahlillerin ne kadar geçerlilik süresi var yani 6 ay öncesinden yaptırıp işlemlere başlayabiliyor muyuz?


Cevap:

Bu tahlilleri değerlendiren otoriteler ve doktorlar bu konuda karar vereceklerdir.Standart bir tarih yoktur.

m**************** :

Merhabalar hocam 30 yasinda erkek bir bireyim bugun yaptirdigim kan ve ultrason testinde sag ust lobda kismen secilebilen 4.3×2.7 mm boyutunda hipoekoik alan izlendi.(nodüL?) Serbest t3 4.40 referans araligi 2.5-3.9 diger t4 ve tsh normal aralikta genel cerrahina gitmen gerek dedi ne yapmali


Cevap:

Endokrinoloji uzmanına gitmenizi öneririz, gerekli görülürse nodülden iğne biopsisi yapılarak ayrıntılı bilgi edinilebilir, cerrahi gerekiyorsa buna göre yapılmalıdır..

t************ :

Merhaba ben dayimin kiziyla evlenmek istiyorum ama . evlenmeden once kan uyuşmazlıgı testi yaptirmak istiyorum . ilerde sakat ve ya hasta cocuk olmamasini istiyorum sadece kan rahlili degilde bunlari oncede ogrene bilecegimiz baska tahliller varmi acaba . genetik tahliller ve nasil yaparim


Cevap:

Genetik danışmanlık veren merkezlere gitmenizi öneririz..

a*************** :

ben hepatit b taşıyıcısıyım. son test sonuçlarım Anti Hbe 0,02 (pozitif) değer aralığı >1 Hbe Ag 0,48 (negatif) değer aralığı 0-0,99 Anti Hbs(Makro) 0,00(negatif) değer aralığı 0-0,99 HBV-DNA(kantitatif) 1389 değer aralığı 31,6-20000000 ıu/ml çıktı. herhangi bir sorun yok denildi sizcede normal mi


Cevap:

Belirtiğiniz test sonuçları Hepatit B taşıyıcısı olduğunuzu doğruluyor.Klinik yönden takibinizi de ilave tahlil değerleri ile birlikte gastroenteroloji ve/veya enfeksiyon hastalıkları uzmanları yapmalıdır.

g******* :

merhaba.ben nisanliyim ve 15gun sonra dugunumuz var ben azeriyim esimseturk ve ben evlilik oncesi kan tahlili egerki kan uyusmazligi olursa veya bir hastaligi tasimis olursa bu evlilik yasaklanirmi yoksa sadece haberdarmi ediyorsunuz mumkunse cvbinizi bekelrim


Cevap:

Evliliğin yasaklanması gibi bir durum yoktur ancak kan uyuşmazlığı var ise hamile kalınması durumunda doktorunuz bu yönde tedbir alacaktır sonuçlarınıza göre

t*********** :

merhaba.. evlilik öncesi yapılan testlerde her iki tarafın da taşıyıcı olduğu çıkarsa bu evlilik için engel mi? eğer bi tedavisi var ise riskli mi?


Cevap:

Evlilik için tabii ki engel değil ama çiftlere sağlık yönünden gerekli tedbirler alınmasına olanak sağlar bu testler

a*********** :

merhaba öncellikle benim arkadaşım evlenmek istiyor ama hamile ve hamile olduğu için nikah işlemlerinde gereken röntgen gibi tahlilleri bebeğe zarar verir diye yaptıramıyor ama bebek olmadan evlenmesi gerekiyor hamile olduğu için bu röntgen gibi tahlilleri yaptırması gerekiyormu yoksa bu şekilde nikah işlemleri yapılırmı.


Cevap:

Evlilik öncesi radyolojik tahlillerin yapımasına gerek yoktur.Kaldı ki hamile birine zaten rontgen tahlili yapılmaz.

g************ :

Kan grubum 0rh+ erkek arkadaşımın 0rh- evlenmeyi düşünüyoruz kan uyuşmazlığımız var mı ?


Cevap:

Kan uyuşmazlığı yok.Aşağıda kan uyuşmazlığına dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

http://tahlil.com/kan-uyusmazligi-ve-kan-uyusmazligi-testi

m***** :

Merhaba nisanlim ile akrabalik bagimiz var babamin amcasinin kizi oluyor.
onun kan grubu A RH POZITIF Benim 0 RH POZITIF ne gibi testler yapmamiz gerekiyor. Yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler.


Cevap:

Kan uyuşmazlığınız yok, ancak bu bir problem olmayacağı anlamına gelmez.Evlenmeden önce bir üniversitenin genetik bölümüne danışabilirsiniz

k****** :

Merhabalar,

Yasada bahsi geçen testlerin tamamı, bütün illerde, ilçelerde mutlaka yapılıyor mu bunu biliyor muyuz?

Mesela Anadolu'nun ortasında bir ilin, herhangi bir ilçesinde evlenmek isteyen herkese hepatitC, hepatitB, aids, frengi, talasemi testleri yapılıyor mu?

Birisi tespit edildiginde nasıl bir uygulama yapılıyor?


Cevap:

Hayır bu testler, genel olarak illerde yapılmaktadır.Ancak hepatit ve aids testleri ilçelerde yapılabilir

******* ******* :

selam yakında ewlenecegım ama kan uyusmazlıgından korkuyorum nısanlım ab rh negatıf benımkısı a rh pzıtıf bır sorun cıkartırmı


Cevap:

Kan uyuşmazlığı var gözüküyor.Aşağıda bu konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz
http://tahlil.com/kan-uyusmazligi-ve-kan-uyusmazligi-testi/

******* ******* :

merhaba ben erdem ( b+ ) kan grubum kız arkadaşımın ki de ( 0+ ). uyumsuzluk var mı acaba. şimdiden teşekkürler...


Cevap:

Sorun yok devam edin

******* ******* :

slm ben yakında evleceğim ama bende böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon var bu ilerde tahlil sonucundan çıkarsa sorun olurmu şimdiden tşkler


Cevap:

Evliliğinize engel bir durum yok bu hastalıklarla ilgili testler de evlilik öncesi testler arasında değil

******* ******* :

merhaba
biz evlenirken eşime kan testi yapıldı fakat benden hiçbir şey istemediler. erkeğe yapsak yeter dediler. bu normal mi? bir de eşime aids testi de yapmışlar mıdır? ben hiç aldığı sonuca bakmadım. aklıma gelmedi. yani yasal mecburiyetten yapmışlar mıdır?


Cevap:

Ben ve eşim beraber ümraniye verem savaş derneğine gittik..Akciğer filmimizi orada çektirdik ...kan tahlillerimizide hemen yanında done labaratuvar var orada yaptırdık....Hem kısa sürede sonuçlarını aldık hemde fiyat olarak çoğu yerden daha uygundu...Tavsiye ederim işimizi bir saat içinde bitirdik..sonuçlarımızı aile hekimine götürdük.onaylandıktan sonrada nikah günümüzü aldık.

******* ******* :

benim kan grubum a rh pozitif nişanlımında aynı sorun olurmu? bide nişanlımın kan sayımı düsük buda sorun olurmu simdiden tesekürler


Cevap:

Kan uyuşmazlığınız yok Kansızlık için ise nişanlınız tedavi görmeli

******* ******* :

merhaba evlilik testinde hamile olup olmadığım belli olur mu onu da kapsıyor mu bu test ? yoksa ayrıca mı yaptırmamız gerekio bu testi teşekkürler


Cevap:

Evlilik öncesi testlerinde temel mantık çiftleri evlilik öncesi cinsel yolla bulaşan hastalıkları olup olmadığı konusunda bilgilendirmek ve talasemi hastalığı konusunda tarama yapmaktır Gebelik testi ise bu testler arasında değildir.

******* ******* :

rapor almaya gittigimizde bize nısanlın la bırlıkte gelmen gerek size ders verecez dedıler acaba sorun nedır


Cevap:

Bu dersin ne olduğunu ben de merak ettim:) dersten sonra bize de bilgi verin...

******* ******* :

NİŞANLIMLA BERABER Mİ TESTLERİ YAPTIRMAK ZORUNDAYIZ YOKSA AYRI AYRI YERLERDE YAPABİLİYORMUYUZ VE BUNLARI NEREDE YAPABİLİRİM VE KAC GÜN SRÜYO


Cevap:

İster birlikte ister ayrı ayrı yaptırabilirsiniz,sağlık müdürlüklerinden nerede yapıdığını öğrenebilrsiniz.Kaç gün sürdüğü sorusu ise,biraz ahiret sorusu gibi,bunu da kendiniz araştırın

******* ******* :

evlilik sağlık raporu alırken hormon testi yapılıyor mu


Cevap:

Hayır yapılmıyor

******* ******* :

merhaba benim kan grubum 0 Rh+ nişanlımın kan grubuda 0 Rh+ bu durumda gebelikte veya çocukta herhangi bir sorun çıkar mı?


Cevap:

Sizin ve nişanlınızın cinsiyetine göre kan gruplarını vermelisiniz.

******* ******* :

merhaba ben ve nişanlım evlilik için poliklinikte tahlil yaptırdık,ancak sonuçları rapor halinde kağıda döktürmeye gidince aslında akciğer grafisi de cekilmemiz gerektiğini öğrendik.ama bize poliklinikte grafi de cektirmemiz söylenmemişti. ne yapmalıyız, grafi olmazsa raporu vermiyorlar.


Cevap:

Akciğer grafisinin evlilik testlerinde gerekli olduğunu sanmıyorum.Bence yaptırmayın.

******* ******* :

nişamlımın kan grubu A Rh (-), benimki AB Rh(+) bizde Rh uyuşmazlığı var bu durum evlenmemize engel teşkil eder mi? ilerde çocuk olduğu zaman anneye ya da çocukta bir sağlık sorunu oluşur mu?


Cevap:

Evliliğe engel teşkil etmez. Kadın doğumcunuz bu durumu bilirse doğum veya düşük sonrası gerekli ilacı verip sonraki gebeliklerde sorun olması engellenir.

******* ******* :

nişamlımın kan grubu A Rh (-), benimki AB Rh(+) bizde Rh uyuşmazlığı var bu durum evlenmemize engel teşkil eder mi? ilerde çocuk olduğu zaman anneye ya da çocukta bir sağlık sorunu oluşur mu? iyi çalışmalar

******* ******* :

nişanlımla kan gruplarımıza baktık, kız arkadaşımın kan grubu A Rh (-) , benimki ise AB Rh (+) Rh uyuşmazlığı var bu durum evlenmemize sorun teşkil eder mi, cocuğuz olduğu zaman annede ya da çocukta bir sorun yaşar mıyız? iyi çalışmalar ..

******* ******* :

mrb,ben alti ay once evlendim esim annemin dayisinin kizinin oglu oluyor ayni zamanda esimin babasi annemin dayisinin oglu oluyor anlayacaginiz esimin annesi ve babasi amca cocuklari.ben 3 haftalik hamileyken dusuk yaptim kan uyusmazligiyla bi ilgisi olabilirmi?esimin kan gurubu B pozitif benim A r h pozitif.daha kan testi yaptirmadik fransada evliyiz.


Cevap:

Kan uyuşmazlığınız yok onu söyleyebilirim.Ancak akraba evliliklerinin riski malum.Bu konuda bir genetik uzmanına danışabilirsiniz.

******* ******* :

Nişanlımla birlikte 7 ay önce talasemi testi yaptırdık.sonuclar temiz cıktı.Ama nikah tarihimiz ertelendi.Aynı belge şimdi geçerlimidir?yoksa tekrardan kan testi yaptırmak gerekiyormu?Zira tes için 1 hafta beklemek zorunda kalacağız ve bu bizim için çok uzun bir süre.Nişanlım evlilik akdinden sonra tekrar yurt dışına uçacak.Sadece 10 günlüğüne gelmesi gerekiyor.
Saygılar.


Cevap:

Talasemi testi sonuçları 7 ayda değişmez.Ancak yasal olarak nasıl bir prosedür izleniyor.Bunu bilmiyorum.Ben yine de sorun olacağını sanmıyorum.

******* ******* :

merhabalar
benim öğrenmek istediğim çiftler evlilik öncesi kısırlık testi yaptırabilir mi?


Cevap:

Tabii ki testler yaptırabilirler ama kısırlık testi diye genel anlamda bilinen testler yoktur.Ürolog veya kadın doğumcular bir takım tahliller isteyebilir.Erkekten sperm testi,bayandan da genital ultrason,çeşitli hormon tahlilleri istenebilir.

******* ******* :

iyi günler
ben eşimle birlikte evlanmek için devlet hastenesine müracaat ettik ve tahlil için her ikimizden de kan alınıp gerekli tahliller yapıldı. şu an eşim 5 aylık hamile ama kan uyuşmazlık olduğunu 2 ay önce falan öğrendik ne yapabiliriz şikayet etmeyi düşünüyorum.
mahkemeye verebilirmiyim.
ne yapmamı önerirsiniz tşk ederim


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızda kan gruplarınızın belli olduktan sonra aranızda varsa RH uyumsuzluğu,sizlerin bu konuda bilgilendirilmesi gerekirdi.Evlilik öncesi yapılan kan tahlilinizde çıkan sizin ve eşinizin,ayrı ayrı kan gruplarını nyazabilir misiniz.

******* ******* :

evlilik öncesi test yapıldıgında şahsın kendisi dışnda biri gidip sonuçları alabilirmi yoksa kendi bizzat gidip almmalımıdır


Cevap:

Testin çalışıldığı laboratuvar veya merkeze göre değişebilir.Bu konuyu testin çalışılacağı birime sormalısınız.

******* ******* :

erkek arkadaşım hepatit b geçirdiğini öğrendi.şu an vücudu bağışıklık kazanmış virüse karşı.kan falan da verebiliyomuş,demekki taşıyıcı değil.bizim için sorun olur mu ilerde hastalığı.cvplarsanız sevinirim...

******* ******* :

evlenmeden once herpes virusu test ediliyormu?
veya evlenmeden once neler test ediliyor??
tsklr


Cevap:

Herper virusu testileri olan HSV IGM ve HSV IGG evlilik öncesi yapılan testler arsında değildir.Evlilik öncesi testler ile ilgili ,Tahlil.com da yayınlanmış aşağıdaki yazymızda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
http://tahlil.com/evlilik-oncesi-testler/

******* ******* :

bz erkek arkadasımla akrabayız dayı hala çocugu ama onun kanı (A+) benimki (ABRH+) bizim ne gbi testler yaptırmamız gerekiyor lütfen yardımcı olun tıp ilerledi zaten hiç bişeyden korkumuz yok ama yinede merak ettim cevap verirseniz sevinirim... Hoşçalınn İyi Günler..


Cevap:

Erkek arkadaşınızla aranızda bir RH uyuşmazlığı yok.Ancak akraba olduğunuzu söylüyorsunuz,ileride evlenmeniz durumunda önceden bazı genetik testleri yaptırmanız yararlı olacaktır

******* ******* :

merhaba ben 1 sene once evlendim.evlenırken bıze ongordukleri vdrl,hıv,hepatıt d ve c testleri yaptırdık bı sorun cıkmadı fakat esimin aılesınıde genetık olarak akdenız anemisi var bız esimle beraber tekrar genede talasemi testi yaptırmamız gerekır mi ? ilginiz için tesekkurler


Cevap:

Talasemi testi de evlilik öncesi yapılan testlerden biri.Bu testi yaptırmış olabilirsiniz.Ancak yapılmadıysa yaptırmalısınız.

******* ******* :

kan testini her iki kişininde yaptırması şart mıdır


Cevap:

Evlenecek çiftlerin birbirlerine hastalık bulaştırıp bulaştırma riskinin belirlenmesi ve doğacak çocukla ilgili olarak,anne ve babanın talasemi denilen hastalıkla ilgili risklerinin belirlenmesi nedeniyle çiftler bu testleri yaptırmalıdır.

?