Çene Burkulmasında Dikkat Edilecek Hususlar
Çene kemiği; sağdan ve soldan kafa kemiğine bağlıdır ve çiğneme fonksiyonunu yerine getirmek üzere hareket eder.
Çene burkulması, ani travmalar sonucu oluşur ve iyileşme süreci oldukça sancılıdır. Bu durumdaki kişi özellikle beslenmede ve konuşmada güçlük çeker. O nedenle iyileşme gerçekleşene kadar yumuşak besinler tüketilmesi tavsiye edilir.
Çene Nasıl Bir Organdır?
Kafatası oynamaz eklemlerden meydana gelen yani sabit duran kemiklerdir. Ancak kafatası eklemine bağlı olarak oynar eklem yetisinde olan tek yer alt çene kemiğidir. Bu kemik; sağdan ve soldan kafa kemiğine bağlıdır ve çiğneme fonksiyonunu yerine getirmek üzere hareket eder. Bazı fizyolojik durumlar, yanlış alışkanlıklar veya ani kazalar sonucu bu eklemin yapısı, dokusu, hassasiyet durumu değişirse çene burkulması denilen olay ortaya çıkar.
Çene Burkulmasına Sebep Olan Durumlar Nelerdir?
Vücut normal işleyişinde mükemmel bir makinadır. İşleyişinde bir aksaklık meydana gelmez. Ancak yanlış ve istemsiz meydana gelen olaylar neticesinde bazen geçici, bazen de kronik yani kalıcı hasarlı durumlar meydana gelir. Bu durumlardan bazıları aşağıda verilmiştir.
Dişlerini sıkmak ve gıcırdatmak: genelde stres yükü fazla insanlarda görülen diş sıkmak ve gıcırdatmak çene burkulması sebeplerinden biridir. Dişlerin uğradığı basınçları diş etine yansıtlaması buradaki yumuşak dokuyu zedeler ve çene ağrılarına sebep olur.
Tek taraflı çiğneme alışkanlığı; besinlerin özellikle sert olanları ağzın hep aynı tarafıyla çiğneniyorsa bu besinler kuvvetli bir basınç oluşturur. Kafatası kemiği bu basınçtan etkilenmezken, çene kemiği bu basıncı karşılamak ister ve bu durum sık tekrar ettikçe çeneye uygulanan kuvvet artar ve çene burkulması meydana gelir. Deri üzerinden yani dışarıdan gelen basınç da çene burkulması sebebi olabilir.
Örneğin çeneye gelen bir darbe, oradaki kan damarlarının basınçla ezilmesine ve ağrımasına sebep olur. Hatta bu durumdaki insanlar bir süre çiğneme fonksiyonunda sıkıntı yaşayabilirler. Travmalar da hastalıkların her alanında gördüğümüz gibi, çene defektinde de rol sahibidir. Geçmişten kalan travmalar kişilerde eklem ağrılarına sebep olduğunda çene eklemi de durumdan nasibini alır ve şiddetli ağrı hissedilir. Enfeksiyonlar da çene burkulması sebebi olabilir. Çene ekleminde meydana gelen enfeksiyonlar veya iltihaplanma durumları çabukça çözülmezse bu alanlarda kistleşmeler meydana gelir ve cerrahi operasyonlar yaşanmak zorunda kalınabilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.