Su İçmek Kilo Vermede Önemlidir

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/06 21:23 •

Yemekten yarım saat önce bir, hatta içebiliyorsanız 2 bardak su; sizi tok tutacak ve sindirime yardım edecektir.

Su İçmek Kilo Vermede Önemlidir

Su içmek aynı zamanda kilo vermeyi desteklemek açısından da bir yarar sağlamaktadır. Sağlıklı, fit, güzel bir vücut için Özel FGM Polikliniği’nden Diyetisyen Kamuran Olgun, günde en az 8 bardak su öneriyor. Metabolizmayı hızlandırıp yakma gücünü arttıran su, tokluk hissi vererek fazla yemeyi de engelliyor. Kilo kaybetmek, kilo korumak ve fazla besin alımını engellemek için bol su içilmesi gerektiğini vurgulayan Olgun, ‘Yaşam için en temel iki temel madde, su ve oksijendir. Bütün metobolik olaylar, zararlı maddelerin taşınması ve atılması, vücut ısısının denetimi, besinlerin sindirimi, emilimi ve hücre içine taşınması gibi birçok faydası olan su, aynı zamanda tokluk hissi vererek iştahı da azaltır. Dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olur’ diyor. 

Günlük su tüketimi ne kadar olmalıdır?

Bu su miktarı için net bir ifade kullanmak elbetteki zordur. Kişinin yaşına, cinsiyetine, vücut kitle indeksine göre değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama bir yetişkin için bahsedeceksek; günde 8-10 bardak su yeterlidir.

Gün içinde tükettiğimiz içecekler su ihtiyacımızı karşılıyor mu?

Su yerine asitli içecekler, çay ve kahve içmek suya olan gereksinimi karşılamadığı gibi içerdikleri kafein nedeniyle vücuttaki suyu atmaya neden olarak suya olan ihtiyacı da arttırabilirler. Bu yüzden sıvı gıdamızı, su olarak almak gerekir. Unutmamalı bir bardak asitli gıdayı vücudunuz sizi korumak için sekiz bardak su ile temizler.

Yemekten önce su içilmeli mi?

Yemekten önce içilecek 1 bardak su, tokluk hissi vereceği için faydalı olacaktır. Ancak bu su yemeğin hemen öncesinde içilmemelidir. Çünkü hemen üstüne yemek yediğinizde besinlerin şişmesine ve sindirilmemesine sebep olur. Yemekten yarım saat önce bir, hatta içebiliyorsanız 2 bardak su; sizi tok tutacak ve sindirime yardım edecektir. Ayrıca sindirim sisteminin daha iyi çalışması için sabah aç karnına 1 bardak ılık su içmek iyi gelir. Bu suyu zenginleştirip maydonoz, limon, nane ile tatlandırmak daha da faydalı olacaktır.

Fazla su içmek zararlı mıdır?

Her şeyde olduğu gibi suyun da aşırı tüketilmesi zararlıdır. Aşırı su, kandaki sodyum oranının düşmesine (hiponatremi), böbreklerin arıtma yeteneklerinin aşılmasına, hücrelerin aşırı su alarak şişmesine bu nedenlerden dolayı da beyinde ödeme ve ölüme neden olabilir. Ancak zaten bu kadar fazla su içtiğinizde vücut size dur sinyalini verecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?