Gebelikte İlaç Kullanımı Konusunda Öneriler

Yayın Tarihi : 2018/03/08 19:12 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/08 19:12 •
Bir çok gebe kadın, gebelikleri boyunca ilaç kullanıp kullanmayacakları veya hangi ilacı kullanmaları gerektiği konusunda tam olarak bilgi sahibi değildir
Gebelikte İlaç Kullanımı Konusunda Öneriler

Bir çok gebe kadın, gebelikleri boyunca ilaç kullanıp kullanmayacakları veya hangi ilacı kullanmaları gerektiği konusunda tam olarak bilgi sahibi değildir.Bu konuda en doğru yaklaşım, gebeliklerini takip eden doktora danışmadan ilaç kullanılmamasıdır.
Gebelikte  ilaçların bebek üzerine etkileri ile ilgili bir sınıflama vardır. Bu sınıflama, yapılan çalışmalar ve bilimsel yayınlar doğrultusunda yapılmaktadır. Gebelikte ilaç kullanımı ile ilgili karar verirken bu sınıflamayı göz önüne almakta yarar vardır.
Amerika Birleşik Devletlerinde son derece saygın bir kurum olan  FDA (Food and Drug Adminstration) tarafından yapılan sınıflamada ilaçlar A,B,C,D ve X  olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır.

A sınıfındaki ilaçlar en emniyetli olanlardır ve X grubuna girenler ise kesinlikle bebeğe zarar verir ve gebelikte asla kullanılmamalıdır.

A grubuna giren ilaçlar, hamile kadınlarda kontrollü çalışmalar sonucunda ilk 3 ay ve sonraki aylarda kullanıldığında bebeğe zarar vermediği kanıtlanmış ilaçlardır.

B grubundaki ilaçlar ise hayvan deneylerinde anne karnındaki cenine zarar vermediği gösterilmiş ilaçlardır. Kadınlarda kontrollü bir çalışma yapılmamış olmasına rağmen bebeğe zarar vermediği kabul görmüş ilaç olarak değerlendirilmektedir.

C grubundaki ilaçlar, hayvan deneylerinde cenin üzerine bazı zararlar verdiği tespit edilen ilaçlardır.Aynı zamanda hayvansal deneyler yapılmamış olan ilaç grubudur.
İnsanda bebek üzerine yan etkileri gösterilmemiştir.
C grubuna giren ilaçların hamilelikte kullanımı, ancak elde edilecek fayda zarardan daha büyükse gündeme gelebilir.

D grubuna giren ilaçların ise gebelikte kullanıldıklarında zarar verme olasılığı yüksektir. Bu gruptaki ilaçlar ancak daha az zararı olan ilaç yoksa ve/veya  anne hayatını tehdit eden ciddi bir durum varsa tercih edilebilir.

X grubuna giren ilaçlar, anne karnındaki cenine kesinlikle zarar veren ve bir takım anomali ve sakatlıklara yol açabilen ilaçlardır.
Hamilelikte ve hamilelik olasılığında kullanılmaları son derece tehlikelidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
u**************** :

Adetimden 4 gün önce beta hcg baktırdım 0.41 geldi sonuca güvenip deposilin ieciline vuruldum ve ağrı kesici arveles içtim 4 gün sonra baktırdığım beta hcg 46 geldi 1 hafta sonraki sonucum 718 geldi.kullandığım ilaçlar bebeğe zarar vermişmidir


Cevap:

Bu durumda hamile olduğunuz anlaşılıyor.İlaçların dozu ve kullanım süresi ile gebeliğinizin süresine göre doktorunuz gerekli değerlendirmeyi yapmalıdır.

?