Ciğer Tüketin Demir Deponuz Boşalmasın...

Yayın Tarihi : 2017/04/25 11:03 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/24 13:08 •

Alyuvar yani vücutta oksijen ve karbondioksit değişiminden sorumlu kan hücreleri dolaşımın en önemli elemanlarındandır

Ciğer Tüketin Demir Deponuz Boşalmasın...

Alyuvar yani vücutta oksijen ve karbondioksit değişiminden sorumlu kan hücreleri dolaşımın en önemli elemanlarındandır. Alyuvarların bünyesinde oksijeni bağlayan hemoglobin bulunur ve demir içerir. Vücutta demir eksikliği kansızlığa yol açar. Kansızlık da üşüme ve halsizlik gibi pek çok soruna neden olur. Demir içeriği fazla besinlerin tüketilmesi kansızlığın giderilmesine yardımcı olacaktır. Ciğer tüketimi demir için önerilen bir öğündür. 

Karaciğerin Vücutta Görevi Nedir?

İnsan ve hayvanlarda sistemler genel olarak aynı çalışır. Haliyle karaciğerin insanda görevlerini bilmek, hayvan karaciğerini neden yememiz gerektiğine dair bilgileri bize sunar. 

Karaciğer, vücudun temizleme mekanizmasıdır. Alkol kalıntıları, alınan ilaçların zararlı atıkları, kızartma gibi zararlı besin içeriklerinin kalıntılarının temizlendiği yer karaciğerdir. Burada alyuvar adı verilen kırmızı kan hücreleri fazlaca üretilir. Alyuvarlar ise, kanı temizleme mekanizmasıdır. Yani zararlı atıklarını kendi bünyesine alarak vücuttan uzaklaştırırken, faydalı kan hücrelerini karaciğer vasıtasıyla vücuda verir. 

Bu sebeple hayvan karaciğeri tükettiğinizde, onun içeriğindeki alyuvarlardan faydalanırsınız. Bu sayede vücutta demir oranınız yükselir ve kansızlık ortadan kalkar. 

Demir Vücutta Ne İşe Yarar?

Hemoglobin karaciğerde üretilirken, onun meydana getirdiği demir, tüm vücutta dolaşan kanı etkilediğinden; demir eksikliği tüm vücudun aksamasına sebep olur. Demir; dolaşım sisteminde gezen kanın hemoglobin zenginliği demektir. Kanda hemoglobin ne kadar fazlaysa, oksijen ve karbondioksit taşıma kapasitesi de o kadar çok demektir. Yani demir yeterliyse dışarıdan büyük oranda oksijen alınır. Bu durumda tüm hücreler oksijene doyar ve görevlerini aksatmadan yapar. Ayrıca vücuttaki atık karbondioksit de rahatça toplanır böylece vücut zinde ve güçlü olur. 

Demir eksikliğinde, yani hücrelere yeterince oksijen gitmediğinde ise anemi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar ki bu belirtiler; halsizlik, zihinsel fonksiyonlarda gerileme, beniz solgunluğu, diş eti rengi açıklığı gibi durumlardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?