Depreme Hazırlık Nasıl Yapılmalıdır?

Yayın Tarihi : 2020/01/30 08:28 • Güncelleme Tarihi : 2020/01/31 19:45 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Deprem; hayatın bir gerçeğidir ancak çoğu zaman bir yıkım veya yoğun can kaybı olduğunda bu konuya dikkat çekilir. Unutulmamalıdır ki, hastalıklarda erken müdahale nasıl hayat kurtarıyorsa, depreme erken hazırlık da can kurtarır.

Depreme Hazırlık Nasıl Yapılmalıdır?

Deprem; hayatın bir gerçeğidir ancak çoğu zaman bir yıkım veya yoğun can kaybı olduğunda bu konuya dikkat çekilir. Unutulmamalıdır ki, hastalıklarda erken müdahale nasıl hayat kurtarıyorsa, depreme erken hazırlık da can kurtarır.

Deprem gerçeğini engellemek mümkün olmadığına göre; bilinçli kişilere düşen, halkı bilinçlendirmek ve depreme hazırlık yapmaktır. Peki depreme hazırlıklı olmak nedir? Nasıl yapılmalıdır?

Depremde yıkımı en çok engelleyen durum, tabii ki sağlam yapılardır. Bulunulan bina ne kadar sağlamsa depremde yıkılma olasılığı o kadar azdır. Bu sebeple öncelikle depreme dayanıklı, kat iznine uygun yapılmış binalar tercih edilmeli; eski, onarılmamış, çatlak ve yarıklara sahip evlerden uzak durulmalıdır.

Öncelikle yetişkinler uzmanları dinleyerek bilinçlenmeli ve çocuklarına bu bilinci ebeveynleri vermelidir. Çünkü deprem anında çocuk ailenin yanında olmayabilir. Bu durumda dahi çocuk kendini koruyabilmeli ve korkusunu bir nebze olsun hafifletebilmelidir. Depremi hiç bilmeyen bir çocuk o anda çok ciddi bir panikle yaralanabilirken, bilinçli olan çocuk yapması gerekene odaklanabilir. Bu da hayat kurtarır. Ancak bu bilinç çocuğa işlenirken gereksiz bilgi vermekten, korkutmaktan kaçınılmalı. Güven bağı kurularak anlatılmalıdır. Bu sayede çocuk okulda, sporda, sokakta dahi olsa kendini korumayı planlayacak ve gerçekleştirecektir.

Ev içerisinde yaşam üçgeni oluşturulacak alanlar belirlenmelidir. Bu alanlar her odada belirlenmelidir. Çünkü; deprem birkaç saniye içinde gerçekleşen bir olaydır ve deprem esnasında yer değiştirmek doğru bir hareket değildir. Bu sebeple her odada, dış duvarlara yakın, göçük durumunda hayatta kalacak alanı oluşturan yerler belirlenmeli, ailenin her bireyine öğretilmelidir.

Yaşam üçgeninin belirlendiği yerlere, küçük bir çanta içine; su, düdük ve ufak bir el lambası koyulmalıdır. Bu sayede göçük altında kalma durumunda hayatta kalacak ve yerini dışarıdaki kişilere duyuracak önlemler alınmış olacaktır.

Deprem esnasında ve bir süre sonrasında merdiven, asansör kullanılmaması hususunda aile bireyleri bilgilendirilmelidir.

Deprem sonrasında telefonlar çok meşgul edilmemeli ve ihtiyacı olan insanlara fırsat tanınmalıdır.

Bu önlemler sayesinde en azından can kayıplarını minimuma indirmek mümkün olabilecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?