Demir Eksikliğine Bağlı Kansızlık (Anemi) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/02 18:13 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/02 18:13 •
Demir eksikliği anemisi, düşük miktarda demire bağlı olarak kanın kırmızı hücrelerindeki azalmadır
Demir Eksikliğine Bağlı Kansızlık (Anemi) Nedir?

Demir eksikliği anemisi, düşük miktarda demire bağlı olarak kanın kırmızı hücrelerindeki azalmadır.Günümüzde yaygın olarak görülen bir hastalıktır.
Saçlarda dökülme, konsantrasyonda düşüklük, yorgunluk, halsizlik gibi sağlık ve gündelik yaşantımızı etkileyen belirti ve şikayetlere sebep olabilir.
Demir, kanda oksijen taşıyan pigment olan hemoglobinin önemli bir parçasıdır.
Demir eksikliği anemisi en fazla süt çocukluğu döneminde, ikinci ve üçüncü sıklıkta ise sırasıyla  okul çağı ve ergenlik öncesi çağda rastlanmaktadır.
Çocuklarda demir eksikliğine yol açan etkenler besinlerle yetersiz demir alımı, hızlı büyüme nedeni ile demir ihtiyacının artması ve kan kaybıdır.
Anemi kanda normalden daha az sayıda kırmızı kan hücresi veya normalden daha az miktarda hemoglobin bulunması olarak tanımlanabilir.Oksijen insan vücudunda kanda kırmızı kan hücrelerinin içerisinde depolanan hemoglobin ile taşınır.
Demir hemoglobin için gerekli  olan bir maddedir. Vücudumuzda  yeteri kadar demir yoksa yeterince hemoglobin yapılamaz ve kan vücuda yeteri kadar oksijen taşıyamaz. Bu durum da  demir eksikliği anemisi olarak ifade edilmektedir.
Anemi tedavisi ve tanısında hematoloji uzmanlarına veya dahiliye uzmanlarına başvurmakta yarar vardır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
G******** :

23 yaşındayım
Ferritin 12,23
Mch 27,6
B12 561
Diğer sonuçlarım referans aralığı içerisinde, kansızlık var mı hocam?


Cevap:

MCH değeriniz biraz düşük ancak hemoglobin(Hgb) değeriniz normal ise sorun yoktur..

m********** :

22 yaşında bayanım. hemogram testinde HGB 8.7 (normal değer aralığı=12-17)çıktı. 3 ay kan hapı kullandım ama buna rağmen kan değerim yükselmedi. biyokimya testinde LDH 334(normal değer aralığı=135-250) çıktı bunun dışında hemogram testinde WBC değeri de düşük çıkıyor.(WBC 4.1 çıktı normal değer aralığı=5.2-12.4). bunun sebebi nedir ?


Cevap:

Kansızlık bulgusu var, kansızlık tedavisi uzun solukludur.İlaçlarınızı kullanmaya devam edin.Kansızlığınızın araştırılması için ilave tahlillere gerek olabilir.Gastroenteroloji ve hematoloji doktorlarına danışabilirsiniz.

?