Diabetes Mellitus'ta Laboratuvar Tahlillerinin Önemi

Yayın Tarihi : 2017/02/02 21:17 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/20 00:32 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Dibetes Mellitus çağımızın en güncel ve önemli hastalıklarından birisidir.Dibetes Mellitus tanı ve takibinde ise laboratuvar tahlilleri büyük öneme sahiptir.
Diabetes Mellitus'ta Laboratuvar Tahlillerinin Önemi

Dibetes Mellitus çağımızın en güncel ve önemli hastalıklarından birisidir. Bu nedenle ilk yazımda Diabetes Mellitus’ta laboratuvar tahlillerinin öneminden bahsetmek istedim.

Diabetes Mellitus Nedir?  

Diabetes Mellitus, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir.
Oluş nedeni, metabolizmanın temel hormonu olan ve pankreastan salgılanan insülinin mutlak yokluğu veya insülinin etkisine olan direnç ve/veya insülin salınımının yetersizliğidir.

Tip 1 ve Tip 2 olarak iki temel sınıflaması vardır:

Tip 1 diyabette insülinin mutlak yokluğu nedeniyle insülin kullanımına kesin ihtiyaç varken Tip 2 diyabet ağızdan alınan ilaçlarla da tedavi edilebilir.

Diabetes Mellitus’un Laboratuvar Tanısı       

Diyabet tanısı, çeşitli uluslararası kuruluşların (Dünya Sağlık örgütü=WHO, Amerikan Ulusal Diyabet Veri Gurubu=NDGG, Amerikan Diyabet Birliği=ADA) koyduğu aşağıdaki ölçütlere göre konmaktadır.
En az iki kez ölçüm ile kan şekerinin yüksek olduğunu tespit ederek tanı konulur.
  
Tanı için belli başlı üç kriter vardır:

a) En az 8 saatlik açlığı olan (kalori almayan) bir kişide kan şekerinin 126 mg/dl veya üstü olması
b) Klasik diyabet bulguları olan bir kişide herhangi bir zamanda ölçülen kan şekeri düzeyinin 200 mg/dl veya üstü olması
c) Şeker yükleme testinde (OGTT) 2. saatteki kan şekeri düzeyinin 200 mg/dl veya üstü olması

Prediyabet Nedir?  

Diyabet öncesi döneme verilen addır. Diyabet gelişmeden önceki döneme “Gizli Şeker” dönemi de denilir. Bu dönem; “Bozulmuş Açlık Şekeri” ve “Glukoz Tolerans Bozukluğu” olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkar.

Bozulmuş Açlık Şekeri: Açlık kan şekerinin 100-125 mg/dl olmasıdır.
Glukoz Tolerans Bozukluğu ise, Tokluk 2. saat kan şekerinin 140-199 mg/dl olmasıdır.

Diabetes Mellitus’un Tanısında Özel Tahliller

HbA1c:

Kronik bir hastalık olan diyabetin takibinde en önemli testlerden birisidir. Geriye dönük olarak son 3 aylık dönemdeki kan şekeri düzenini gösterir.
Kan proteini olan hemoglobinin kan şekeri oranıyla orantılı olarak şekerle birleşmesi sonucu oluşur. Doğal olarak eğer kan şekeri yüksek seyrederse HbA1c de yüksek olur.

Normal değer % 4-5,7 arasındadır. % 5,7’dan küçük değerler kan şekeri düzeninin iyi seyrettiğini gösterir
5,7 ve üstü değerler de diyabet riski yönünden izlemeye alınmalıdır.
6.5 ve üstü değerler ise, diabet kabul edilip diabet açısından ileri tetkik yapılmalıdır.

Fruktozamin:

Son iki haftalık kan şekeri düzenini gösteren, yine geriye dönük olarak kan şekeri ayarını değerlendirmede kullanılan bir testtir.
Özellikle gebelik diyabetinde kan şekeri ayarını değerlendirmek amacıyla kullanılır.

İnsülin:

Pankreas beta hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Tip 1 diyabette insülin salgılayan hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesi sonucu hiç salgılanmaz. Tip 2 diyabette ise etkisine direnç gelişmesi sonucu kanda yüksek olarak bulunabilir.

C-peptid:

Protein yapısında bir hormon olan insülinin 31 aminoasitten oluşan bölümüne verilen addır. Tip 1 diyabette ve ilerlemiş Tip 2 diyabette düşük bulunur.

Anti-GAD Antikor:

Glutamik asit dekarboksilaz enzimine karşı gelişen antikorlara verilen addır. Tip 1 diabetes mellitus için tanı koydurucudur.

Anti-Adacık Antikor (Anti-islet Ab):

İnsülin salgılanmasında etkin olanpankreas adacık hücrelerine karşı gelişen ve bu hücreleri tahrip eden antikorlara verilen addır.

Tip 1 diabetes mellitus için tanı koydurucudur. Günümüzde hemen herkesin Diabetes Mellitus yönünden laboratuvar testlerini uzman hekimler kontrolünde yaptırmayı ihmal etmemesi dileğiyle…

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
m******* :

mrblar ben bugun tst yaptırdım hamıleyım btchg değerim 2454,9 birde ilk gebelıkten çıkan şekerım vardı ölcturdum açlık bugun 213 cıktı .gittigim doktor riskli gebelik oldugumu bıran oncce tedavı olmamamı istedı bebege kalıcı hasar bırakabılr dedı. 26 yaşındayım.30yaşına kadar cocuk işini bitir dedi


Cevap:

  Her ne kadar Beta HCG değerleriniz hamilelik bulgusu olsa da, Tahlil.com'da özellikle vurguladığımız konu, ultrason muayenesinde gebelik teyit edilmeden kesin bir hamilelikten söz edilmesinin çok da doğru olmadığıdır.  ޞu aşamada doktorunuzun önerileri doğrultusunda kontrollerinizi sürdürün önümüzdeki günlerde yapılacak ultrason muayenesi ve Beta hcg gibi diğer tahlillerin sonuçlarını bekleyin.Aşağıdaki bağlantılardaki konuların da ilginizi çekeceğini umuyoruz.Gebelik varlığında kese ne zaman ultrason muayenesinde görülür?http://tahlil.com/gebelikte-kese-ne-zaman-ultrasonda-gorulurKimyasal gebelik nedir?http://tahlil.com/biyokimyasal-gebelik-kimyasal-gebelik-nedir-nasil-anlasilirGebelik haftasına göre tahmini Beta HCG değerleri nelerdir?http://tahlil.com/beta-hcg-testigebelik-tanisinda-yorumlanmasi

******* ******* :

Mustafa Bey merhaba. Tokluk insülin ölçtürmek (120. dk tok iken verilen kan örneğinden) ne gibi bir yarar sağlar? Teşekkür ederim


Cevap:

İnsülin direncinin erken teşhisinde tokluk insülininin yüksek çıkması önemlidir

******* ******* :

sn.hocam bundan tam 6 ay önce AKŞ:106 çıkması üzerine 75 lik oggt yaptırdım.2.saat sonucu 198 çıktı.bunun üzerine bana prediyabet-diyabet sınırı teşhisi konuldu.kilom normal yaşım 37.bundan 3 ay sonra aynı hastanede AKŞ:94 HBA1C İSE:5,3 ÇIKTI.Ondan 3 ay sonra yine aynı hastanede AKŞ:78 HBA1C:5,1 ÇIKTI.EVDE kendim yaptığım ölçümlerde yaklaşık 10 adet tokluk kan şekeri ölçtüm ve TKŞ 2.saat değeri maximum 131 çıktı.onun dışında kalanlar ise daha çok 120 Lİ DEĞERLERDE.BU Sonuçlarla birlikte aynı devlet hastanesine gittim ve bana hafif dozda şeker ilacına başlamak gerekli dediler.sizce böyle bir şeye gerek var mıdır?sonuçlara göre gerçekten bende bir diyabet durumu varmıdır?

?