Dil Büyümesi Nedir? Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2016/06/21 09:24 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/16 10:11 •

Dil şişmesi normal bir durum değildir. Her ne sebeple olursa olsun dil şişmesi olmuşsa, bu vücutta ters giden bir şeylerin olduğunu ortaya koyar.

Dil Büyümesi Nedir? Neden Olur?

Dilinizin şişip şişmediğini dil üzerindeki diş izlerinize bakarak anlayabilirsiniz. Eğer diliniz şişmişse dilinizde diş izleri vardır. Dil şişmesi vücut yorgunluğu, bağışıklık düşüklüğü veya alerjik bir durumun habercisi olarak kendisini gösterebilir. Bu durum sürekli olarak tekrarlanırsa nedeni araştırılmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. 

Dil Şişmesi Neden Olur?

Dil şişmesi normal bir durum değildir. Her ne sebeple olursa olsun dil şişmesi olmuşsa, bu vücutta ters giden bir şeylerin olduğunu ortaya koyar.

Dil şişmesi farklı sebeplerle olabilir ancak en fazla olma sebeplerini bilmek önemlidir. Dil şişmesinin en yaygın görülen sebebi; uyurken farkına varmadan dili ısırmak, dile zarar vermektir. Bu durumda kişi sadece şişme değil ağrı da hisseder ve aynaya baktığında yer yer dil üzerinde kan oturmalarını da görmüş olur.

Dil şişmesinin yine sık görülme sebeplerinden biri de; alerjenlerdir. Kişinin bir besine veya arıya alerjisi varsa, bu unsurlarla temas etmesi, alerjiyi destekler ve kişide dil şişmesi meydana gelir. Alerji her zaman kişinin bildiği bir nesneye olmayabilir. Yada kişinin hep yediği besin, bu sefer yediğinde alerjen görevi üstlenebilir. Bunun sebebi, besinlerin bozulmasını engellemek, yada gelişimini desteklemek için verilen tarımsal ilaçlardır. İşte bu sebeple sebze ve meyveler tüketilirken iyi yıkanmalı, hatta özellikle girintisi çok olan, marul benzeri besinler kesinlikle sirkeli suda bekletilmeli ve ondan sonra yıkayıp tüketilmelidir.

Dil Şişmesinin Tehlikesi Nedir?

Dil şişmesi sık görülmeyen ancak aniden geliştiğinde kişilerin ne yapacağını bilemediği bir durumdur. Bu durumda sakıncalı olan durum; dilin haddinden fazlaca şişerek soluk borusunun önünü kapatması ve kişinin nefes almasını engellemesi olarak karşımıza çıkar. Bu durumda hayati tehlikeden dahi söz edilebilir. Özellikle arı alerjisinde bu durum görülebilir.

Bu sebeple hafif dil şişlikleri çok önemli bir durum olmamakla birlikte, devam ettiğinde veya miktar olarak daha fazla şiştiğinde mutlaka bir uzman görüşü alınmalı ve kişinin sağlık durumu kontrol edilmelidir.

Dil şişmesi bir kerelik olmuş ve tekrarlamamışsa bu durumun peşine düşmeye gerek yoktur. Tabii dil git gide büyümüyorsa. Ancak dil şişmesi sürekli tekrar ediyorsa vücutta neler olduğunu bilmek çok önemlidir ve mutlaka uzman muayenesi gereklidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?