Diş Gıcırdatma Nedir? Neden Diş Gıcırdatılır?

Yayın Tarihi : 2017/02/04 22:22 • Güncelleme Tarihi : 2020/06/13 09:53 •
Halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen hastalığın tıptaki ismi Bruksizm’dir
Diş Gıcırdatma Nedir? Neden Diş Gıcırdatılır?

Halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen hastalığın tıptaki ismi Bruksizm’dir. Çoğunlukla uyurken dişlerin istemsiz olarak sıkılması, gıcırdatılması ve çenenin kenetlenmesi şeklinde görülür. Ancak nadir olarak, gündelik hayatta da kişiler bu sıkıntılı durumu yaşayabilir.
Diş Gıcırdatmasının Nedenleri Nelerdir?
Bu nedenlerin bazılarını aşağıda belirtilmiştir:

-Stresli bir durum sonrası diş gıcırdatma çok yüksektir. Stres en yaygın sebeptir.

-Santral Sinir Sistemine bağlı veya psikolojik rahatsızlıkların belirtisi olarak görülebilmektedir.

-Kıl kurdunun gibi parazitlerin vardığının belirtisi olabilir.

Diş Gıcırdatması Tedavisi Nasıl Olur?

Bu rahatsızlığın altında ciddi hastalıklar olabileceğinden diş gıcırdatmasına sahip kişilerin doktorlarına başvurmalarını öneriyoruz. 

Öncelikle kişinin neden böyle bir harekete maruz kaldığını öğrenmek gerekir. Yani hastanın hikayesi yol gösterici başlıca unsurdur. Bu sorun ortaya konduğunda kalıcı ve gerçek bir tedavi ortaya konmuş olur.

Öncelikle hastanın fizyolojik bir sıkıntısı olup olmadığı araştırılmalıdır. Özellikle parazit ve kıl kurdu bakımından tahlilleri yapılmalı ve değerlendirilmelidir.

Şayet fizyolojik bir sebep bulunamamışsa, psikolojik unsurlar değerlendirilmelidir. Bunun için uzman bir doktordan yardım alınmalıdır. Psikolojik tedavilerde en önemli unsur devamlılığı sağlamaktır. Bu sebeple öncelikle hastanın rızasının olması gerekir ki, gerekli tedavi çok daha kolay ve uygulanabilir olsun. Tedavide devamlılık sağlandığında bir süre sonra doktor yardımı olmadan da kişi kendini kontrol edebilir ve bu rahatsızlıktan kurtulabilir.

Diş Gıcırdatma Kronik midir?

Diş gıcırdatma tedavisi yapılmadığında kişide kalıcı hale gelebilir. Bu sebeple sebep olan kaynak tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır.

Diş Gıcırdatma Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş gıcırdatma mutlaka tedavi edilmelidir. Sürekli baskıya maruz kalan dişler, zamanla diş etinde kayma yaşar ve hassaslaşır. Bu durumda dişler kolaylıkla kırılır veya erken yaşta dökülebilir.

Diş gıcırdatanlarda en sık görülen diğer sorun ise, çene kitlenmesidir. Çene kitlenmesi sık yaşandığında eklemlerde hasar meydana getirir. Bu sebeplerle diş gıcırdatma mutlaka tedavi edilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?