Göz Kuruluğu Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/02/23 09:53 • Güncelleme Tarihi : 2024/05/22 08:11 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Gözler, dış dünyaya açık bir organdır. Aynı zamanda yumuşak dokuya sahip olan bu organ, dışarıdan gelen her tehlike ile kolaylıkla karşılaşabilmektedir. İşte gözyaşı, tam olarak bu yüzden vardır.

Göz Kuruluğu Nedir?

Gözlerinizde batma ve kızarıklık varsa göz kuruluğu yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum sürekli veya kısa süreli olabilir. Göz kuruluğunun en sık görülme nedeni alerjidir. Onun dışında bazı göz hastalıkları da kuruluğa yol açar. Bu durum basit bir göz muayene uygulaması ile anlaşılabilir. Düzenli göz damlası ile iyileştirilebilir. 

Göz Kuruluğu Nedir?

Gözler, dış dünyaya açık bir organdır. Aynı zamanda yumuşak dokuya sahip olan bu organ, dışarıdan gelen her tehlike ile kolaylıkla karşılaşabilmektedir. İşte gözyaşı, tam olarak bu yüzden vardır. Gözyaşı, gözü nemli tutma görevi üstlenir. Siz her gözünüzü kırptığınızda göz sıvısı yenilenir ve temiz ve ağrısız bir görüş sağlanır. Bunu araba silecekleri gibi düşünebilirsiniz.

Ancak bazı durumlarda gözler, göz yaşı salgısını artırır. Dışarıdan gelen bir alerjen, toz, göze kaçan yabancı bir madde, hastalık durumunda gözlerin sulanması buna örnektir. Aslında hepsinin altında aynı sebep yatar.

Göz; dışarıdan gelen yabancı unsuru, iç sisteme karışmadan vücuttan uzaklaştırmak için gözyaşı bezlerini daha hızlı çalıştırır. Bu durumda göz yaşarır ve göze kaçan cisim de gözyaşı sayesinde kolaylıkla dışarı çıkar.

Göz kuruluğunda ise bu mekanizmada hata vardır. Göz, normal nemini dahi kaybeder. Nemini kaybeden göz, her kırpmada göze ağrı ve acı verir. Ayrıca dışarıdan gelen yabancı cisimlere karşı da göz savunmasız kalır ve kolaylıkla zarar görebilir.

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Gözler, her organda olduğu gibi iyi bakıldığında ve dışarıdan etkilere maruz bırakılmadığında sağlıklı yapısını koruyan, kendi kendini onaran bir sistemdir. Tek ihtiyacı olan, sizin ona iyi davranmanızdır. Bunun için de; ihtiyacı olduğunda dinlendirmeli yani yeteri kadar uyumalı, kimyasallardan ve kozmetiklerden uzak tutmalı, düzenli olarak su ile temizliği yapılmalıdır.

Göz Kuruluğu Nasıl Giderilir?

Göz kuruluğu günümüzde daha fazla artan bir hastalıktır. Bunun sebebi tahmin edileceği üzere; uzun süreli ekran kullanımıdır. Çağın hastalıklarının maalesef büyük bir kısmı, bilinçsiz kullanılan teknoloji sebeplidir.

Göz kuruluğu tedavisi, basit göz yaşı damlaları ile sağlanabilir. Ancak bunu kesinlikle doktorun önermesi gerekir. Aksi takdirde altında yatan bir başka hastalığın üstü kapanmış ve tedavisi geciktirilmiş olabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?