Bu makalemizde eGFR nedir, eGFR normal değerleri, düşüklüğü, yüksekliği nasıl ölçülür, ne işe yarar, sonuçlar ne anlama gelir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
eGFR, Glomerüler Filtrasyon Hızıdır ve böbrek fonksiyonunun önemli bir göstergesidir. eGFR matematiksel olarak hastanın serum kreatinin düzeyine, yaşına, cinsiyetine ve soyuna dayanan türetilmiş bir terimdir. eGFR genellikle kan örneğini analiz eden laboratuvar (biyokimya laboratuvarı) tarafından hesaplanır ve serum kreatinin sonucuyla birlikte rapor edilir.
“Normal” eGFR genellikle> 90 ml / dak / 1.73m2'dir. eGFR testinin normalin altında olması böbrek fonksiyonları yönünden yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğu göstergesidir.
EGFR'yi yorumlarken aşağıdaki bilgiler de akılda tutulmalıdır.
Kandaki kreatinin seviyesi, böbrek fonksiyonuna veya glomerüler filtrasyon hızı (GFR) değerlendirilmesinde yararlı bir kılavuzdur. (Böbrek fonksiyonu ve GFR terimleri büyük ölçüde birbirinin yerine geçebilir olarak düşünülmelidir.) Serum kreatinin seviyesini, bir hasta hakkında yaşları, cinsiyetleri ve ırkları gibi diğer bilgilerle birleştiren formüller, tahmini GFR veya eGFR olarak adlandırılan böbrek fonksiyonunun daha doğru bir ölçümünü sağlayabilir.
EGFR genellikle kreatinin seviyesini ölçen laboratuvar tarafından hesaplanır ve raporlanır. Öyle ölçülmezse eğer, online bir eGFR hesaplayıcısı kullanılarak hesaplanabilir.
"Normal" GFR yaklaşık 100'dür ancak genellikle >90 (“90'dan büyük”) v olarak bildirildiğini göreceksiniz.Yani 90'ın altındaki değerler normal kabul edilmemelidir. Bu nedenle hastalar (ve bazı doktorlar) bazen egfr'yi normal böbrek fonksiyonunun bir yüzdesi olarak belirtmektedir. Aslında doğru olmasa da, sayıları daha kolay anlamanıza yardımcı olur.
Böbrek hasarı, eGFR'ye göre 5 aşamada derecelendirilir. Bu evreleme sistemi, tedaviyi planlarken ve takip ederken yararlıdır.
eGFR düşüklüğü normal değildir. eGFR değeri düşük olanlarda böbreklerde bir sorun olabilir. Bu durumda ileri tetkik ve tedavi için nefroloji ve üroloji bölümlerindeki doktorlardan randevu alınmalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorum |
---|