Eozinofil Sayımı Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/03/15 16:58 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 16:22 •

Bu makalemizde, insanların eozinofil sayımı testinden ne bekleyebileceklerinden ve test sonuçlarının ne anlama geldiğinden bahsedeceğiz. İyi okumalar!

Eozinofil Sayımı Nedir?

Eozinofil sayımı vücuttaki eozinofil sayısını gösterir. Beyaz kan hücresi türü olan eozinofiller, bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Enfeksiyon veya alerjik reaksiyon belirtileri gösteriyorsanız,  eozinofil kan testi yaptırmanız istenebilir.

Yetişkinler için, kanda normal bir eozinofil sayısı en fazla 500 kübik milimetre (mm3) kadardır.

Ayrıca, Doktorlar  mikroliter (hücreler/mcL) başına hücrelerde eozinofilleri ölçebilir. Sayı hücrelerde hem mm3hem de mcL türünde aynı olacaktır.

Eğer kan testinizde anormal sonuçlar çıktıysa, doktor eozinofil testini önerebilir.

Aşağıdaki belirtilere sahipseniz anormal eozinofil kan testi sonuçları olabilir:

  • Bir hormon bozukluğu olan Cushing sendromu
  • organ hasarına neden olan akut hipereozinofilik sendromu

 



Süreç

Eozinofil sayımı kan testi diğer kan testlerine benzer.

Bir sağlık uzmanı, cildi antiseptik sürerek hazırlayacaktır ve damarı daha belirgin hale getirmek için kolun etrafına elastik bir bant yerleştirebilir.

Daha sonra iğneyi damara sokacaklardır. Sağlık uzmanı genellikle dirseğin önündeki bir damardan kan alacaktır. Bazı insanlar iğne sokulduğu zaman hafif bir ağrı hissedebilir.

Yeterince kan topladıklarında, kanamayı durdurmak için pamuklu bir bez veya bandaj kullanmadan önce iğne ve elastik bandı çıkarırlar.

Tüm süreç sadece birkaç dakika sürer. Bazı insanlar kan görünce baş dönmesi veya mide bulantısı hissedebilir veya testten birkaç gün sonra iğne bölgesinde hafif morluklar olabilir.

Bir laboratuvar teknisyeni eozinofilleri ve diğer kan hücrelerini vurgulamak için numuneyi boyar ve daha sonra bir sonuç elde etmek için mikroskop altında bulunan sayıyı sayarlar.

Nasıl hazırlanılır

Bu test genellikle hazırlık gerektirmez. Bununla birlikte, insanlar sonuçları etkileyebilecekleri için herhangi bir ilaç alıp almadıklarını doktorlarına söylemelidir.

Aynı anda diğer kan testlerini de yaptıracak olan insanlar testten bir süre önce yemek yemekten kaçınmaları gerekebilir. Doktor bu konuda özel tavsiyeler verebilir.

Sonuçlar

Laboratuvar teknisyeni, sonuçları doktora veya doğrudan size, genellikle birkaç gün veya 1 hafta içinde gönderecektir. Normal sonuçlar genellikle 500 / mm3'den daha az bir eozinofil sayımı gösterir.

Bununla birlikte, farklı laboratuvarların farklı normal referans aralıkları olabilir. Herhangi bir karışıklık varsa sonuçları açıklamak için bir doktora danışmalısınız.

Komplikasyonlar

Anormal sonuçlar, eozinofil sayısının çok yüksek veya çok düşük olduğunu göstermektedir. Aşağıda, bu sonuçların ne anlama geldiğini açıklayacağız.

Yüksek eozinofil sayısı

Kan dolaşımında normalden daha yüksek bir eozinofil sayısına sahip olmak eozinofili olarak adlandırılır.

Bu durum şu şekilde olabilir:

  • hafif (500-1,500 hücre / mm3)
  • orta (1,500-5,000 hücre / mm3)
  • şiddetli (5000 fazla hücre/mm3)

Hafif eozinofili genellikle belirti göstermez, ancak orta veya şiddetli vakalar vücuttaki organlara zarar verebilir.

Aşağıdaki durumlara sahipseniz yüksek eozinofil sayımınız olabilir:

  • lösemi gibi kanserler
  • parazit enfeksiyonu
  • astım
  • alerji
  • egzama
  • parazitik, alerjik veya diğer eozinofili nedenleri olmayan yüksek eozinofil düzeyleri ile karakterize bir hastalık olan hipereozinofilik sendromu
  • otoimmün hastalık

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?