Endometriozis Ağrısına Tedavi Yöntemleri

Yayın Tarihi : 2019/02/15 14:18 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 16:21 •

Endometriozis ağrısını hafifletmek için kullanabileceğiniz farklı ilaç seçenekleri vardır. Bu ilaçlar durumu tamamen ortadan kaldırmasalar da daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bu ilaçlardan bazıları reçeteli ilaçlardır. Diğerlerini dilediğiniz gibi satın alabilirsiniz. Doktorunuz birden fazla türü denemenizi önerebilir.

Endometriozis Ağrısına Tedavi Yöntemleri

Endometriozis Ağrısına Hangi İlaçlar İyi Gelir?

Endometriozis ağrısını hafifletmek için kullanabileceğiniz farklı ilaç seçenekleri vardır. Bu ilaçlar durumu tamamen ortadan kaldırmasalar da daha iyi hissetmenizi sağlayacaklardır. Bu ilaçlardan bazıları reçeteli ilaçlardır. Diğerlerini dilediğiniz gibi satın alabilirsiniz. Doktorunuz birden fazla türü denemenizi önerebilir.

Ağrı Kesiciler

Semptomlarınız hafifse, doktorunuz size bir ağrı kesici almanızı önerebilir. Bunlar, ibuprofen veya naproxen gibi NSAID'leri (steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar) içerebilir. Bazı zamanlar endometriozis ağrısı çok şiddetli olabilir. Bu durumlarda reçetesiz aldığınız ilaçlar işe yaramazsa, doktorunuz daha güçlü bir ilaç almanız için reçete yazmayı düşünebilir. 

Hormon Terapisi

Bu tedavi türü ilaçlar yeterince işe yaramadığı zaman iyi bir seçim olabilir. Doktorlar, vücudunuzun yaptığı östrojeni azaltıcı ilaçlar yazabilir. Ayrıca, adet döneminizi önleyebilecek ve endometriozisten etkilenen alanların daha az kanamasını sağlayacak hormonel ilaçlar da vardır. Bu, iltihabı, yaralanmaları ve yumurtalık kistlerinin oluşmasını önler.

Doktorların yaygın olarak verdiği hormonlardan bazıları:

Doğum kontrol hapları, patchler ve vajinal halka. Bu kontraseptifler hem östojen hem de progestin içerir.

Gonadotropin salgılayan hormonu etkileyen ilaçlar (GnRH). Doktorunuz bu GnRH ilaçları agonist or antagonist olarak tanımlayabilir. Bunları burun spreyi olarak veya ağızdan alırsınız. Kalbe ve kemiklere olan etkileri sebebiyle doktorlar bu ilaçların kullanımını 6 ayda bir olarak sınırlandırmışlardır.

Sadece Progesteron içeren haplar. Bu ilaçlar ağrıyı kesmektedir. İlaçları kullanmakta olan kadınlar ya adet olmuyor ya da daha az oluyorlar.

Danazol  (Danocrine). Bu ilaç adet döneminizin başlaması için kullanılar hormonların salgılanmasını önler. Hamilelik sırasında bu ilacı alırsanız, doğacak olan kız bebeğin erkek özelliklerine sahip olmasına neden olabilir.

Hormon tedavisinin; kilo alımı, depresyon, sivilcelenme, vücutta kıllnma ve düzensiz kanama gibi yan etkileri olabilir. Hormon tedavisine başlamadan önce doktorunuzla riskleri ve faydaları hakkında konuşmanız gerekmektedir. Ayrıca, bu tür bir ilaç almayı bırakırsanız belirtiler geri gelebilir. Bu yaşanırsa mutlaka doktorunuzla görüşün.

Aromataz İnhibitörleri

Aromataz, vücudunuzun östrojen üretimini arttırmaya yarayan bir kimyasaldır. Aromataz inhibitörleri bunu engeller ve östrojen seviyesinin düşmesini sağlar. Bu ilaçlar endotermiozis tedavisinde rutin olarak kullanılmaz. Fakat bazı durumlarda, doktorlar hormon tedavisinin yanında bu inhibitörleri önerebilir. Prospektüste tanımlanmış olan endikasyonların dışında bir amaç için kullanılmış olur ve bu doktorunuzun yetkisindedir ve tercihine kalmıştır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?