Akciğer Embolisi Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/10/22 21:47 • Güncelleme Tarihi : 2016/10/22 21:47 •
Akciğer embolisi, akciğer atar damarının bir veya birdenfazla dalının tıkanması sonucu ortaya çıkan ciddi  bir  hastalıktır
Akciğer Embolisi Nedir?

Akciğer embolisi, akciğer atar damarının bir veya birdenfazla dalının tıkanması sonucu ortaya çıkan ciddi  bir  hastalıktır. Tıkanma  sebebi  çoğunlukla,  vücudun  diğer bölgelerindeki  toplardamarlarda oluşan ve kan dolaşımıyla akciğerdamarına ulaşan pıhtıdır. Nadir olarak yağ embolisi, hava embolisi gibi başkanedenlerle de ortaya çıkabilir.
 Akciğer embolisi, herkeste ortaya çıkabilir. Ancak hazırlayıcıfaktörlerin varlığında ve özellikle birden fazla faktörün birlikte bulunmasıhalinde risk artar.  Yüksek  tansiyon  ve kalp damar hastalıklarında pıhtı oluşmasında, özellikle pankreas,  yumurtalık,  akciğer  kanseri  ve vücuda  yayılım  göstermiş tüm  kanserlerde  pıhtı oluşumu  kolaylaşır.    
 Ameliyat, travma, kronik hastalıknedeniyle uzun süreli yatak istirahati  
Oturur pozisyonda, beş saatten uzun süren yolculuk riski arttırmaktadır.Özellikle kalça ve diz protez ameliyatları, emboli için başlı başına riskfaktörüdür. Bu riski  azaltmak  için  genellikle  ameliyat öncesi  ve  sonrasında  koruyucu  amaçla  kansulandırıcı uygulanır. 

Diğer  faktörler:  Birden  fazla  risk  faktörünün varlığında  aşağıdaki  durumlar  pıhtı  oluşma ve emboliriskini arttırır.  Sigara içmek, şişmanlık, östrojen (kadınlık hormonu)kullanımı, gebelik,  genetik yatkınlık diğer risk faktörleri arasındadır.


 Hazırlayıcı faktörlerin varlığında, sıklıkla bacak toplardamarlarındaoluşan pıhtının bulunduğu yerden koparak  kan  dolaşımına katılması  ve  sırasıyla  önce  kalbe  oradan akciğer  atar  damarlarına  ulaşması sonucu emboli  ortaya  çıkar.  Pıhtının  büyüklüğüne göre  büyük  ya  da  daha  küçük  çaplı damarlarda tıkanma olur. 

 Pıhtının büyüklüğüne ve altta yatan hastalığın ciddiyetine bağlı olarakbelirtiler hafif nefes darlığı ve göğüs  ağrısından  ağır solunum  ve  dolaşım  yetmezliğine,  ani  kalp ve  solunum  durmasına  kadar değişen bir çeşitliliktedir. 
 
Sıklıkla  şu belirtiler ortayaçıkar: nefes  darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, kanlı balgam ya dabalgamda çizgi şeklinde kan bulunması, bacak  ağrısı,  şişlik, kızarıklıklık ( İki  bacak  arasında  çap,  ısı  ve renk  değişikliği  ile  kendini gösterir ), parmak uçları  ve  dudaklarda  morarma,  ateş, terleme,  çarpıntı,  baş  dönmesi  gibi belirtiler daha az sıklıkla ortaya çıkar. 
Akciğer  embolisi  hayatı  tehdit  edici  bir hastalıktır  ve  önemli  bir  “ani  ölüm” sebebidir. Hastaların yaklaşık üçte birinde maalesef tanı konulamadanölümle sonuçlanır. Ancak tanı ve tedaviye hemen başlanması halinde bu sayıhızla azalır.
 
Tanıda hastalığın öyküsü ve klinik bulgular çok önemlidir. Bu nedenle hastalarşikayetlerini net olarak anlatmalı,  önceki  sağlık  durumu ile  ilgili  bilgileri  hekimlerine  anlatmalıdır. 

Akciğer embolisinden şüphe edilen bir hastada kan testleri,akciğer filmi, kalp grafiği, bacak ultrasonu, tomografi, sintigrafi veanjiyografi gibi bir dizi tetkikler yapılır. Kesin tanı için bazen butetkiklerin biri veya ikisi yeterli olabilirken, bazen anjiyografiye kadar tümtetkikler gerekebilir. 

 Hastaların  büyük  çoğunluğunda  ilaç  tedavisi yeterlidir.  Tedavi,  pıhtı önleyici  (kan sulandırıcı)  ya  da  pıhtı  eritici  ilaçlarla yapılır.  Pıhtı  eritici  ilaçlar  ciddi kanamalara sebep  olabildiği  için  sadece  acil  ve hayatı  tehdit  edici  durumlarda kullanılır.
· Diğer işlemler:  Akciğer damarında çok büyük bir pıhtı varsa doğrudanameliyatla pıhtı çıkarılabilir.
 
 Tedavinin  uzun  süreli  olması  nedeniyle taburculuk  sonrası  hastalar  ayaktan  takip edilerek,  kan sulandırıcının etkinliği kan tetkikleri ile testedilir ve ilaç dozu ayarlanır. Bu tür ilaçlarla kan pıhtılaşma süresi uzayacağındankanama eğilimi artar. Trafik kazası, darp, yaralanma, düşme, şiddetli başçarpması gibi durumlarda görünürde herhangi bir yara-bere olmasa bile, içkanama olabileceğinden mutlaka doktorunuza başvurmanız gereklidir. 

Kullandığınız  ilacın  adı,  kullanım dozu  ve  son  kan  testlerinizin  yazılı olduğu  bir  kartı acil müdahele durumları için  her zaman yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

Pıhtı  önleyici  ilaçlar  diğer  ilaçlarla  etkileşir.Bu  nedenle  bir  başka  ilaç  kullanmanız gerektiğinde doktorunuza  bu  durumu  bildirmeniz gerekir.  Pıhtı  önleyici  ilaçlar  beslenmeden de  etkilenir.  K  vitamini  açısından  zengin gıdaların  aşırı tüketimi ilacınetkisini azaltıp pıhtı oluşumunu kolaylaştırırken bazı gıdalar da ilacınetkisini arttırarak kanama eğilimini arttırır. Bu nedenle beslenme konusundadikkatli olunması gereklidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?