Endometriyoz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yayın Tarihi : 2017/01/10 17:46 • Güncelleme Tarihi : 2024/08/05 10:51 •

Endometriyum, kadınlarda rahim bölgesinin en iç kısmında bulunan hücreler topluluğu yani dokulardır. Endometriyoz ise bu dokunun hastalığıdır.

Endometriyoz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Rahim dışı endometrial hücre çoğalması endometriyoz olarak isimlendirilmektedir. Normal işlevine devam eden vücutta bu gelişen hücreler yok edilirken bu hastalığa sahip hücrelerde doku gelişimine devam eder. Kişide kistik yapılar oluşumuna, kanamaya ve ağrıya neden olabilir. Tedavi edilmesi ve kontrol edilmesi gerekir. 

Endometriyum Nedir ve Görevi Nedir?

Endometriyum, kadınlarda rahim bölgesinin en iç kısmında bulunan hücreler topluluğu yani dokulardır. Bu dokular her zaman aynı boyutta değildir. Kadınların, hormonlar kontrolünde bulunan bir regl döngüsü vardır. Bu döngünün farklı aşamaları vardır.

Sağlıklı bir kadında iki adet yumurtalık vardır. Bu yumurtalıklardan biri, o ay yumurtayı döllenmeye hazırlarken, diğeri dinlenmededir. Ancak hazırlanan yumurta döllenme boyutuna gelip, spermle karşılaşmadığı için atılacakken, yani adet döngüsü başlayacakken, dinlenen yumurta bu sefer kendini olgunlaştırmaya başlar.

Ancak her yumurtanın geliştirilmesi, vücudun olabilecek bebeğe hazırlanması demektir. Yani eğer bir gebelik oluşursa diye rahim kendini hep hazır tutar. İşte endometriyum tam olarak burada işlevseldir. Endometriyum, yumurtanın döllenmeye hazır olduğu dönemde kalınlaşır. Bunun sebebi, eğer yumurta döllenir de zigota dönüşürse, bunun bebek olarak gelişebilmesi ve yaşayabilmesi için anne rahminde tutunabilmesi gerekir. Endometriyum, kalınlaşarak oluşan zigotun tutunmasını sağlar ve düşük doğumları engeller.

Tabii yumurta geliştiğinde olabilecek diğer ihtimal de yumurtanın döllenmemesidir ki; yumurtalar zaten nadiren döllenir yani döllenmeme durumu daha çok görülen bir durumdur. Özellikle aile planlamasının çok önemli olduğu, kadınların sosyal hayata daha fazla katılıp, daha az doğum yapmayı tercih ettiği bu dünyada; zaten ömür boyu döllenmesine izin verilen yumurta sayısı oldukça azdır.

Yumurta spermle karşılaşmadığında yani döllenmediğinde, atıl hale gelen bu yumurta, adet döngüsüyle vücuttan uzaklaştırılır. Vücuttan uzaklaştırılırken, kalınlaşan endometriyum tabakası da sıyrılarak kanla dışarı atılır. Ve yeni yumurta gelişip döllenme büyüklüğüne ulaşana kadar endometriyum ince bir tabaka haline gelir.  

Endometriyozis de bu tabakanın doğru olmayan zamanlarda kalınlaşması ve artması hastalığıdır. Endometriyozis hastalığı yaşayan kişilerde adet düzensizliği önemli bir kriterdir. Bu olayların tamamı hormonların kontrolünde olduğu için, bu sıkıntıyı yaşayan hastalar genel olarak hormon tedavileriyle iyileşme sağlanır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?