Epididim İltihabı Nedir? Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2016/10/25 11:08 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/19 12:41 •

Epididim, sperm hücresinin gelişerek olgunlaştığı bölümdür. Bu dokunun enfekte olarak iltihaplanması kişide şişlik ve ağrıya neden olur.

Epididim İltihabı Nedir? Neden Olur?

Epididim, sperm hücresinin gelişerek olgunlaştığı bölümdür. Bu dokunun enfekte olarak iltihaplanması kişide şişlik ve ağrıya neden olur. Hastalık belirtileri arasında yürümede zorluk, ağrı, ateş ve semende kan görünümü sayılabilir. Uzun süreli şikayetlerde mutlaka doktora başvurulmalı, gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Erkek Üreme Sistemi Nasıl Çalışır?

Erkek üreme sisteminde, beyinden gelen hipotalamus emrinde FSH ve LH hormonları sayesinde gerçekleştirilir.

FSH hormonu; folikül yani yumurta uyarıcı hormon olarak adlandırılır. Bu uyarı yapılması için öncelikle beyinin hipotalamus bölgesinden emir gelir. Gelen bu emir, yine beyinde bulunan, hormonların üretim merkezlerinin birinden olan hipofiz bezinin ön lobuna iletilir ve hipofiz bezinin ön lobundan FSH üretilmeye başlanır. Üretilen FSH, kana verilir. Kanda her organı gezen FSH, kendini tanıyan ve içine alan organı bekler yani yumurtalıkları. FSH, yumurtalıklarda, yeni yumurtanın gelişmesi için uyarı yapar. Yani adetin ilk günü döllenmeyen yumurta dışarı atılırken, bir sonraki aya yetişecek yumurtayı hazırlığa yönlendirir. Ayrıca erkekte de, sperm üretimi yapılması için uyarıcı hükmündedir ve spermlerin üretilmesini başlatır.

LH hormonu; üretilen yumurta ve spermin olgun hale gelmesini sağlayan hormondur. LH yeteri kadar sentezlenmeyen kadınlarda yumurta döllenecek kadar gelişemez, erkekte de sperm çıkışı olsa da bunlar dölleme yeteneğine sahip spermler olmaz. İşte bu sebeple üreme için olmazsa olmaz hormonlardan biri de LH dır. LH hormonu da, tıpkı FSH hormonu gibi aynı yollardan geçerek üretilir ve aynı organlar üzerinde etkilidir.

Kısaca; FSH üretilmesiyle vücut spermi üretir. Ancak bu sperm; çekirdek olarak olmuş olmasına rağmen, hareket yeteneği ve dölleme yeteneği yoktur. Bu haliyle de ne pen*sten çıkabilir ne de yumurtayı dölleyebilir. Ancak LH etkisini alan ve epididimis bölgesine giden sperm, burada olgunluk ve hareket yeteneği kazanır. Artık yumurta kanalına gidecek ve yumurtayı dölleyecek hale gelir.

Epididim iltihaplanması bu bölgede şişlik ve ağrıya sebep olur. Kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi ilaçla yapılır ve oldukça kolay bir tedavidir. Geç kalınmadığı sürece bölgedeki yangı azalır ve şikayetler giderilebilir. Doktorunuz size gerekli bilgiyi verecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?